سعید احمدیان/ روزنامه جوان- روزهای پایانی دیماه بود که والیبال ایران توانست المپیکی شود تا والیبالیستهای کشورمان تابستان آینده در توکیو حضور داشته باشند و دومین حضور متوالیشان را در المپیک تجربه کنند. شاگردان کولاکوویچ در حالی تابستان آینده در المپیک شرکت میکنند که در ترکیب ایران چند چهره جوان دیده میشود که توانستهاند به ترکیب ثابت برسند. محمدرضا حضرتپور لیبروی ارومیهای با ۲۰ سال سن یکی از این ملیپوشان جوان است. حضرتپور در گفتگو با «جوان» درباره آخرین شرایط والیبال و حضور در المپیک صحبت کرده است.
آقای حضرتپور در چین توانستید سهمیه المپیک را کسب کنید؛ رقابتهایی که آخرین شانس والیبال برای المپیکی شدن بود. زیاد کار سختی نداشتید، از این رقابتها صحبت میکنید.
مسابقات انتخابی المپیک در چین نه سخت بود و نه راحت. تیمهای خوبی به رقابتها آمده بودند. خدا را شکر با عملکردی که داشتیم توانستیم نتایج لازم را برای صعود به المپیک کسب کنیم و یکی از تیمهایی باشیم که سال آینده در مسابقات والیبال در توکیو حضور داریم. البته پیشبینی که از رقیبان اصلیمان در چین داشتیم با شروع بازیها برعکس درآمد. درحالیکه تصور میکردیم چین و استرالیا دو رقیب اصلیمان برای صعود باشند، اما اینطور نشد. استرالیا حتی از گروه خودش هم بالا نیامد و تیم چین را هم در دو بازی مرحله گروهی و هم بازی پایانی با نتیجه ۳ بر صفر و بدون اینکه به دردسر بیفتیم شکست دادیم.
برخلاف این دو تیم، اما کره جنوبی میتوانست صعود به المپیک را به مخاطره بیندازد و بازی با آنها در نیمهنهایی به ست پنجم کشید و شرایط نفسگیری حاکم بود.
بله؛ کره جنوبی ما را غافلگیر کرد و اصلاً انتظار چنین عملکردی از کرهایها نداشتیم. در بازی نیمهنهایی که مقابل آنها بازی کردیم، فراتر از انتظاری که داشتیم نشان دادند. اصلاً چنین فکری نمیکردیم که کره اینقدر خوب بازی کند. پیشرفت خوبی را در روند بازی کرهایها شاهد بودیم و توانستند مقابل ما، کار را به ست پنجم هم بکشانند. معتقدم که کره در این بازی به تجربه ایران و کمتجربگی خودشان باختند. با این روندی که کرهایها در والیبال در پیش گرفتهاند، معتقدم که دو، سه سال دیگر کارمان مقابل این تیم خیلی سختتر خواهد بود.
به تجربه اشاره کردید؛ نمونه آن وقفهای بود که سعید معروف با استفاده از هوش بالایش در ست پنجم بین سرویسهای کره که تبدیل به امتیاز میشد، انداخت.
قطعاً؛ بازیکن کره دو تا سرویس خوب زد و اگر این روند را ادامه میداد میتوانست کارمان را برای پیروزی در این بازی با مشکل روبهرو کند. آقای معروف هم که باتجربه هستند و با گرفتن کمرشان یک وقفه در بازی انداختند تا با سرد شدن بازیکن خط سرویس کره، روند خوب این بازیکن در سرویس زدن قطع شود و بتوانیم ست پایانی را به نفع خودمان به پایان برسانیم.
هرطور بود کره را بردیم، اما رشد تیمهای آسیایی و روندی که تیم کره نشان داد آنها دیگر زنگ تفریح نیستند و دیگر مانند امروز از پیش برنده نیستم.
قطعاً همینطور است. معتقدم ژاپن و کره تیمهایی هستند که روند خوبی داشتهاند، برایمان دردسرساز خواهند شد و ما باید در ایران به فکر والیبال باشیم و با برنامهریزیهایی که صورت میگیرد، اجازه ندهیم فاصلهای که در یک دهه گذشته با این تیمها ایجاد کردهایم کمتر شود.
البته با توجه به روند صعودی فوقالعاده والیبال ایران در یک دهه گذشته، انتظارات از والیبال بالا رفته و مردم میخواهند که این رشته همیشه در اوج باشد. نتایج والیبال، اما در یکی، دو سال اخیر فراز و نشیب زیادی داشته است و به نظر میرسد با صعودتان به المپیک، دوباره والیبال ایران در مسیر بازگشت به روزهای اوجش قرار گرفته است.
با وجود مسابقات فشردهای که بهخصوص امسال تیم ملی والیبال پشت سر گذاشت، معتقدم نتایج خیلی خوبی گرفتهایم. ما امسال در شش تورنمنت شرکت کردیم و با توجه به این حجم بالای بازیها و رقابت سنگینی که حاکم بود، کمتر تیمی در دنیا میتواند چنین فشاری را تحمل کند. فدراسیون والیبال، رئیس نداشت، نمیتوانستند تصمیم بگیرند که در برخی از این تورنمنتها با توجه به اهمیت کمتری که داشت، تیم دوم شرکت کند و همین سبب شد تا تیم اصلی در همه این تورنمنتها شرکت کند و خسته و فرسوده شود. فشردگی بازیهای زیادی که شرکت کردیم سبب شده بود تا بچهها حتی در مواقعی والیبال زده شوند و با توجه به فشار بالایی که رویشان بود، انگیزهای نداشته باشند. شرکت در این تعداد رقابت مختلف در شرایطی بود که معتقدم حداقل در جامجهانی والیبال، نباید با تیم اصلی شرکت میکردیم تا بازیکنان با یک ریکاوری و استراحت کافی برای انتخابی المپیک در چین کمتر با خستگی روبهرو میشدند.
این انتقادی است که به کادرفنی هم وارد است؛ با توجه به حجم بالای تورنمنتهایی که امسال والیبال شرکت کرد، میبایست همانطور که خودتان هم اشاره کردید از بازیکنان جوانتر استفاده میشد تا اینطور تیم خسته و فرسوده به رقابتهای انتخابی المپیک در چین نرسد. بهتر نبود فرصت به جوانها داده میشد تا علاوه بر استراحت دادن به بازیکنان اصلی، بازیکنان جوان هم با حضور در این مسابقات، تجربهشان بالا میرفت؟
من نظرتان را قبول دارم و باید این اتفاق میافتاد، اما همانطور که اشاره کردم ما رئیس فدراسیون نداشتیم و مربی نمیتوانست کاری انجام دهد. اگر برای یک تورنمنت پنج تا بازیکن جوان میبرد و تیم هم نتیجه نمیگرفت، چون فدراسیون رئیسی بالای سرش نبود که جلوی ترکشهای شکست را بگیرد، این مربی بود که بازخواست میشد. الان، اما با توجه به اینکه رئیس فدراسیون مشخص شده، دست مربی هم بازتر است و میتواند با توجه به هماهنگی که انجام میدهد، تیم دوم را در ادامه به رقابتهایی که چندان مهم نیست، اعزام کند تا تیم اصلی تنها برای رقابتهای مهم آماده شود.
حالا با صعود به توکیو، برای دومین دوره متوالی در المپیک حضور داریم، باتجربهتر شدهایم و انتظارات هم از شما بالا است، هواداران از والیبال صعود به مرحله دوم و حتی مدال المپیک میخواهند. هدفگذاری و رؤیایی که با دیگر بچههای والیبال برای المپیک توکیو ساختهاید، چه است؟
میرویم تا بهترین نتیجه را بگیریم، با توجه به حضور ونزوئلا و ژاپن در گروهمان، تنها با شکست این دو تیم میتوانیم به مرحله دوم برویم. باید قبول کنیم که مسابقات المپیک، بالاترین سطح بازیهای ورزشی دنیا است، با این حال ناامید نیستیم. نمیگویم روی سکو میرویم، اما در توکیو به دنبال بهترین نتیجه خواهیم بود و نسبت به المپیک ریو در توکیو نتیجه بهتری خواهیم گرفت. البته با توجه به اینکه برای دومین دوره به المپیک صعود میکنیم و خیلی از بچهها هم تجربه حضور در المپیک قبلی را دارند، این به ما کمک میکند. اگرچه برای بازیکنانی که در المپیک ریو حضور داشتهاند، حضور در توکیو هم یک رؤیاست و مانند بازیکنانی که برای اولین بار به المپیک میروند، انگیزه بالایی برای درخشش دارند.
شاید یکی از مشکلات و دغدغههایی که برای آمادهسازی جهت حضور در المپیک با آن روبهرو باشید، زمان کم آمادهسازی خواهد بود. تا فروردینماه درگیر بازیهای لیگ هستید و بعد از آن اردیبهشتماه بازیهای لیگ ملتها آغاز میشود و مردادماه هم به توکیو خواهید رفت. چه انتظاری از مسئولان دارید برای اینکه یک تیم آماده به توکیو برود؟ بهخصوص که امسال تیم ملی والیبال پیش از اعزام به جامجهانی یا انتخابی المپیک، نتوانست بازی تدارکاتی داشته باشد و این یک ضعف بود.
با بازگشت آقای داورزنی، امید به والیبال برگشته و امیدواریم تأثیرات آن را در روند آمادهسازی تیم ملی برای المپیک هم شاهد باشیم، برنامهریزی خوب در حد مسابقات المپیک در کنار پاداش میتواند شرایطی را فراهم کند که بتوانیم در توکیو با حریفانمان در بهترین شرایط رقابت کنیم.
درباره خودتان هم صحبت کنیم؛ به عنوان لیبرو به احتمال زیاد یکی از نفرات ثابت والیبال در المپیک توکیو خواهید بود و برای اولین بار حضور در این مسابقات را تجربه میکنید.
فعلاً وضعیتم مشخص نیست و حضورم در ترکیب هنوز قطعی نشده و کار سختی دارم؛ بهخصوص که تنها ۱۲ بازیکن به المپیک میروند. با این حال سخت تمرین میکنم و برای حضور در ترکیب اعزامی به المپیک سخت میجنگم و آرزو دارم که در المپیک بازی کنم.
بعد از المپیک توکیو، خیلی از بازیکنانی که نسل طلایی والیبال را تشکیل میدهند، از تیم ملی خداحافظی خواهند کرد. پتانسیل والیبال ایران را برای جایگزینی جهت پر کردن جای نسل طلایی چطور میبینید؟ چه کاری باید بشود تا اوجگیری والیبال ادامه پیدا کند و با رفتن برخی بازیکنان روند آن متوقف نشود؟
موفقیت تیمهای نوجوانان و جوانان در مسابقات جهانی گویای این است که استعدادهای زیادی داریم. امیدوارم با تلاشی که این ملیپوشان جوان و نوجوان انجام میدهند در کنار برنامههایی که باید برای ردههای پایه و استعدادیابی انجام شود، والیبالیستهای مستعدی که داریم بتوانند در آینده نزدیک جای اسطورههایی مانند سعید معروف، سیدمحمد موسوی و... را پر کنند.