سعید احمدیان/ روزنامه جوان- چهلمین دوره رقابتهای کشتی آزاد جام بینالمللی تختی در حالی جمعه شب با قهرمانی تیم کشورمان در کرمانشاه به پایان رسید که با توجه به استقبال کم تیمهای خارجی، این دوره از مسابقات به رقابت بین مدعیان داخلی دوبنده تیم ملی تبدیل شده بود.در رقابتهای این دوره در وزن ۵۷ کیلوگرم علیرضا سرلک (ایران)، در وزن ۶۱ کیلوگرم ورگان الکساندورف (روسیه)، در ۶۵ کیلوگرم میثم نصیری (ایران)، در ۷۰ کیلوگرم امیرحسین حسینی (ایران)، در ۷۴ کیلوگرم مصطفی حسینخانی (ایران)، در ۷۹ کیلوگرم علی سوادکوهی (ایران)، در ۸۶ کیلوگرم احمد بذری (ایران)، در ۹۲ کیلوگرم محمدجواد ابراهیمی (ایران)، در ۹۷ کیلوگرم مجتبی گلیج (ایران) و در وزن ۱۲۵ کیلوگرم پرویز هادی (ایران) با برتری مقابل رقبایشان موفق به کسب عنوان قهرمانی جام تختی شدند.
درخشش جوانان نقطه مثبت جام بود
غلامرضا محمدی، سرمربی تیم ملی کشتی آزاد در حاشیه رقابتهای جام تختی در کرمانشاه در گفتگو با «جوان» به ارزیابیاش از سطح برگزاری این مسابقات پرداخت: «از قبل پیشبینی میکردیم که رقابت داخلی باشد و پیشبینیمان هم درست از آب درآمد، به همین خاطر به اکثر کشتیگیرانی که با توجه به آیتمها و فیلترهای مختلف میتوانستند در جام تختی حضور داشته باشند، مجوز حضور در این رقابتها را دادیم. در مجموع کشتیهای نسبتاً خوبی را شاهد بودیم. از همه مهمتر حضور چند چهره جوان بود که همه ما را در کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد دلگرم کرد. این به نفع کشتی ایران است و حضور چنین جوانان و چهرههای جویای نام از نقاط مثبت این دوره جام تختی بود. چهرههایی مانند امیرحسین حسینی، محمد خدابخشی، عرفان جعفریان، محمد نخودی و علیرضا سرلک از جمله نقاط مثبت این مسابقات بودند.»
محمدی در واکنش به حضور کمرنگ خارجیها و سطح پایین مسابقات جام تختی، پیشنهادی به مسئولان برگزارکننده مسابقات داد: «استقبال نکردن تیمهای خارجی یک واقعیت بود و این به شرایط خاصی برمیگشت که الان وجود دارد و یکسری عوامل دست به دست هم داد تا تیمهای خارجی حضور اندکی در کرمانشاه داشته باشند. برای دوره بعد باید در سال آینده یک برنامهریزی خوب و همچنین رایزنیهایی که از طریق روابط بینالملل صورت گیرد، داشته باشیم. معتقدم اگر زمینه حضور کشورهای صاحبنام نزدیک خودمان مانند آذربایجان، ارمنستان، گرجستان، ترکیه، قزاقستان و ازبکستان در این رقابتها فراهم شود، کافی است. همه این تیمها صاحب کشتی هستند و کشتیگیران خوب و قهرمانان المپیکی دارند. ما میتوانیم با تغییر تاریخ این رقابتها و همچنین برنامهریزی جهت بالا بردن کیفیت مسابقات، رقابتهایی در شأن و حد و نام جهانپهلوان تختی برگزار کنیم.»
سرمربی تیم ملی کشتی آزاد با این حال نقش خارج شدن جام تختی از رنکینگ جهانی را در پایین آمدن سطح جام تختی و استقبال کم تیمها تأثیرگذار ندانست: «این مسئله را قبول ندارم، اگر جام تختی در مسابقات رنکینگدار اتحادیه جهانی کشتی بود، الان در هر وزن بیشتر از سه کشتیگیر داخلی نمیتوانستیم استفاده کنیم. اگر تنها به سه کشتیگیر مجوز میدادیم، بقیه ملیپوشانی را که مدعی پوشیدن دوبنده تیم ملی هستند، کجا محک میزدیم. مگر نمیگوییم رقابتهای انتخابی باید برای مشخص شدن ملیپوش هر وزن برگزار شود، خب جام تختی یکی از میدانهایی است که میتواند این انتخابی برگزار شود. کشتیگیران حاضر در جام تختی با توجه به رقابتی که انجام میدهند، غربال میشوند و نفرات برتر در کنار سایر ملیپوشانی قرار میگیرند که با توجه به کسب سهمیه و همچنین کسب مدال جهانی این امتیاز را به آنها دادیم که بدون حضور در انتخابی جام تختی در اردوها حضور داشته باشند. در مجموع همه محک میخورند و کشتیگیری بدون امتحان نمیتواند ملیپوش شود.»
برای کسب ۴ مدال طلا کشتی را زیر فشار قرار ندادهایم
مهدی علینژاد، معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش هم که در کرمانشاه حضور پیدا کرده بود، به واکنش «جوان» درباره صحبتهای وزیر ورزش در خصوص انتظار کسب چهار مدال طلا از کشتی در المپیک که سبب ایجاد بار روانی و فشار روی کشتیگیران میشود، اینطور پاسخ داد: «ما یکسری بحثهای خصوصی در جمع مربیان راجع به مسائل فنی داریم و به هر حال روی کاغذ یکسری پیشبینیها صورت میگیرد و تصمیماتی گرفته میشود. البته عملی شدن چنین پیشبینیهایی در میدان عمل شرایط خاص خودش را دارد. در اینکه کشتی ایران ظرفیت گرفتن سه تا چهار مدال طلا در المپیک را دارد، شکی نیست. در المپیک لندن در رشته کشتی سه مدال طلا کسب کردیم، وقتی یکبار اتفاق افتاد میتواند در دورههای بعد هم رخ دهد. البته این به این معنا نیست که بخواهیم فشاری روی ورزشکار یا مربی وارد کنیم. نمیخواهیم توقعات را هم برای ورزشکار و هم مردم بالا ببریم، به خصوص که ورزشکار باید با آسودگی خاطر تمرین کند و به میدان مسابقه برود. هدف ما هم همین است.»
علینژاد معتقد است که وزارت ورزش به دنبال وارد کردن فشار به المپیکیها نیست: «اینکه در جمعهای خصوصی انتظاراتمان را که بعضی وقتها هم رسانهای میشود بیان کنیم، نباید به معنای فشار تلقی شود. در وزارت ورزش آقای وزیر و سایر مدیران به دنبال این نیستند و نه تنها در مورد کشتی، بلکه درباره رشتههای دیگر هم به دنبال این نیستیم که فشار روانی را به ورزشکار تحمیل کنیم. ما تنها از ورزشکار و مربی میخواهیم که بهترین عملکردشان را داشته باشند، نتیجه خیلی مواقع دست خودمان نیست و عوامل دیگری هم در آن دخیل است. در ورزش، به خصوص در رشتههایی که رکوردی هستند، ثانیهها و لحظهها میتواند نتیجه را عوض کند و ورزش برد و باخت دارد.»