سعید احمدیان/ روزنامه جوان- هفتــمین دوره رقابتهای المپیک نظامیان جهان (سیزم) در حالی از جمعه به میزبانی ووهان چین آغاز میشود که تیم والییال نیروهای مسلح ایران یکی از شانسهای مدال این رقابتها به شمار میرود. فرهاد نفرزاده سرمربی تیم والیبال نیروهای مسلح ایران در گفتگو با «جوان» درباره این رقابتها صحبت کرده است.
عازم رقابتهای المپیک سیزم هستید و خیلیها روی والیبال به عنوان یکی از شانسهای مدال حساب باز کردهاند. در ابتدای صحبتهایتان بگویید از چه زمانی تیم نیروهای مسلح تمریناتش را برای این رقابتها آغاز کرد؟
کارمان را برای شرکت در رقابتهای المپیک ارتشهای جهان که به میزبانی چین برگزار میشود، از ابتدای سال جاری آغاز کردیم و مرحله اول مسابقات انتخابی والیبال نیروهای مسلح در پایان خرداد برگزار شد و از تیرماه نفرات برتر این مسابقات را به اردوی تیم والیبال نظامیان ایران دعوت کردیم و تمرینات تیم برای حضور در المپیک سیزم آغاز شد. در مرحله اول ۳۶ بازیکن به تیم نظامیان دعوت شدند و پس از پشت سر گذاشتن اردوهای مختلف، تعداد بازیکنان را به ۱۶ بازیکن کاهش دادیم و پیش از اعزام لیست نهایی تیم که شامل ۱۲ بازیکن خواهد بود را برای شرکت در المپیک نظامیان اعلام میکنیم.
بحث را به ترکیب تیم ببریم، امیر پیمبری رئیس تربیت بدنی نیروهای مسلح عنوان کرده که با توجه به سیاست این نیرو، ترکیب تیمهای نظامیان را باید ۳۰ درصد نیروهای پایور تشکیل دهند. این سیاست را چطور ارزیابی میکنید؟
برای رفتن به سمت این سیاست، برنامهریزی باید به شکل پایهای انجام شود و از مبادی ورودی سازمانهای نیروهای مسلح که دانشگاهها و آموزشکدهها هستند، در واقع پایوران در رشتههای ورزشی استعدادیابی شوند و در یک رشته خاص تحت پوشش و حمایت قرار بگیرند و برنامهشان را دنبال کنند. رفتن به سمت سیاست استفاده حداکثری از نیروهای پایور در ترکیب نیروهای مسلح، قطعاً تأثیرات خوبی میتواند داشته باشد و هر چه به سمت جلو حرکت میکنیم، نتیجه این کار در ورزش نیروهای مسلح ملموستر و پررنگتر خواهد شد. در تیم والیبال هم با توجه به این سیاست و برنامهریزی که برای تحقق آن انجام شد، ۳۰ درصد از ترکیب تیم والیبال را بچههای پایور تشکیل میدهند.
درباره بازیکنانی که از بیرون به ترکیب تیم اضافه شدهاند، هم صحبت میکنید، به خصوص که علیرضا نادی کاپیتان سابق تیم ملی بزرگسالان هم به تیم اضافه شده است.
همان طور که مطلع هستید در حالی رقابتهای المپیک سیزم آغاز میشود که رقابتهای جام جهانی والیبال تازه به پایان رسیده و ملیپوشان بزرگسال درگیر این رقابتها بودند، همچنین مسابقات المپیک سیزم همزمان شده است با شروع تمرینات باشگاهها برای حضور در لیگ والیبال، بنابراین شانسی برای استفاده از بازیکنان ملیپوش و همچنین باشگاهها نداشتیم و به هیمن جهت مجبور شدیم که خودمان یک تیم تشکیل دهیم و از آقای نادی خواستیم به عنوان کاپیتان به تیم ما اضافه شوند. با توجه به اینکه ترکیب تیم والیبال کاملاً جوان و تشکیل شده از بازیکنان گمنام است، به یک بازیکن باتجربهتر و میداندیدهتر در رقابتهای جهانی و بینالمللی نیاز داشتیم که در واقع سعی کردیم این خلأ را با استفاده از یک کاپیتان باتجربه برای این بازیکنان پر کنیم.
وضعیت تیم را در آستانه رقابتها چطور ارزیابی میکنید، تیم به سطح آمادگی مدنظرتان رسیده و اردوها و بازیهای تدارکاتی کافی داشتهاید؟ هدفگذاریتان برای این رقابتها چیست؟
هشت بازی تدارکاتی را تا الان برگزار کردهایم و تیم از آمادگی نسبی بسیار خوبی برخوردار است. تمام سعی و تلاش ما این است که در اولویت اول به جمع چهار تیم برتر صعود کنیم و بر خلاف دوره گذشته که چهارم شدیم، امسال با دست پر و با کسب مدال به ایران برگردیم.
چه شناختی از حریفان والیبال در المپیک سیزم دارید و رقیبان اصلی کشورمان برای رسیدن به مدال چه تیمهایی هستند؟ تیمها با چه ترکیبی به این رقابتها میآیند و سطح توانایی و پتانسیلشان چطور است؟
شناخت و آنالیز کاملی از تیمهای شرکتکننده داریم و سطح این رقابتها از سطح دانشجویان جهان بالاتر است. چین، پاکستان و قطر با همان ترکیبی که در قهرمانی آسیا در تهران شرکت کردند، در المپیک سیزم شرکت میکنند. ترکیب تیم کره جنوبی را ۴۰ درصد بازیکنان تیم حاضر در قهرمانی آسیای تهران تشکیل میدهند. علاوه بر برزیل میتوانم از چین، ونزوئلا، کره جنوبی، هلند و کانادا به عنوان رقیبان اصلی تیم کشورمان در المپیک سیزم نام ببرم.
بحث را به سمت مسائل کلیتر ببریم، سیاست نیروهای مسلح در رشته والیبال را چطور ارزیابی میکنید، با توجه به پیشرفت والیبال ملی در یک دهه اخیر با حضور ولاسکو، آیا در نیروهای مسلح هم توانستهایم این جهش را داشته باشیم؟
در سال ۱۳۸۸ بعد از ۱۷ سال وقفه که در والیبال نیروهای مسلح به وجود آمده بود، حضور در رقابتهای سیزم را کلید زدیم و با توجه به برنامهریزی خوبی که وجود داشت و با توجه به پیشرفت والیبال کشورمان، در نیروهای مسلح هم توانستیم در رقابتهای نظامیان جهان به عناوین بسیار خوبی دست پیدا کنیم و بازیکنان خوبی را به والیبال کشور معرفی کنیم. تا امروز والیبال در دو دوره المپیک نظامیان جهان شرکت کرده که در هر دو دوره چهارم شدهایم و امیدواریم در سومین حضورمان، با مدال این مسابقات را به پایان برسانیم. همچنین تیم کشورمان در ۱۰ دوره حضور در رقابتهای والیبال قهرمانی نظامیان جهان، چهار مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز کسب کرده و در مسابقات سیزم، تیم ایران در رشته والیبال در رده اول رنکینگ دنیا قرار دارد.
یکی از سیاستهای قابل توجه نیروهای مسلح در والیبال، تیمداری در رقابتهای لیگ برتر بود، این سیاست در فصل جدید لیگ والیبال هم ادامه دارد؟
با توجه به اینکه نتوانستیم از تیم بزرگسالان به دلیل درگیر بودن در جام جهانی و باشگاهها به دلیل آغاز تمرینات آمادهسازیشان، بازیکن بگیریم، تصمیم گرفتیم برای المپیک نظامیان جهان یک تیم در حد لیگ برتر تشکیل دهیم تا در المپیک سیزم بهترین نتیجه را کسب کنیم. برنامهریزی کردهایم پس از بازگشت از المپیک، این تیم را حفظ کنیم و با همان ترکیب در لیگ برتر والیبال شرکت کنیم.
سطح رسیدگی و امکاناتی که در نیروهای مسلح در رشته والیبال در اختیار شما قرار میگیرد، چطور است و چه انتظاری از مسئولان برای موفقیتهای بیشتر رشته والیبال در رده نظامیان دارید؟
برای موفقیت والیبال در سطح نیروهای مسلح، کشور و مسابقات بینالمللی به حمایت و پشتیبانی بیشتر مسئولان نیروهای مسلح به شدت نیاز داریم و از همه مدیران نظامی درخواست میکنم نسبت به والیبال توجه بیشتری داشته باشند چراکه والیبال رشتهای است که پتانسیل کسب موفقیت در عرصههای بینالمللی برای کشورمان را دارد.