سعید احمدیان/ روزنامه جوان- «سلام بر قهرمانانی که پلاکشان، مدالشان شد»، این شعار اولین کنگره شهدای ورزشکار بود که سال ۹۴ برگزار شد. کنگرهای که قرار است دومین دوره آن سال آینده برگزار شود. در این راستا عصر دوشنبه اولین نشست آن برگزار شد تا مقدمات برگزاریاش آغاز شود و جامعه ورزش بیشتر از قبل با شهدای ورزشکار آشنا و فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه ورزش نهادینه شود.
در حالی تدارک جهت برگزاری دومین کنگره شهدای ورزش کشور آغاز شده است که مقام معظم رهبری در دیداری که سال ۹۴ با اعضای ستاد عالی این کنگره داشتند از برگزاری آن تقدیر کردند. حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار با تقدیر از ابتکار جالب بزرگداشت شهدای ورزشکار کشور تأکید کردند: «لازم است جامعه بداند که فداکارى در راه دین و انقلاب، مخصوص یک قشر خاص نیست و همه اقشار در این مسابقه عظیم و معنوى شرکت دارند.» ایشان بزرگداشت شهدای ورزشکار کشور را تقویت روحیه و اعتلای فکر انقلابی خواندند و افزودند: «جوان ورزشکار، به طور طبیعى براى بخش مهمى از جوانها الگو است و اخلاق، رفتار، کیفیت و سبک زندگى او میتواند تأثیرگذار باشد و جامعه را به سوى دین، اخلاق و معنویت سوق بدهد.»
کنگرهای که از ۱۰ سال پیش کلید خورد
داوود آذرنوش، دبیر ستاد اجرایی دومین کنگره شهدای ورزش کشوردر گفتگو با «جوان» ابتدا درباره چگونگی شکلگیری کنگره شهدای ورزشکار توضیح میدهد: «آمار ۵ هزار شهید ورزشکار در ۳۳ رشته ورزشی جمعآوری شده است. سال ۸۸ بود که کار جمعآوری اطلاعات آمار شهدا در سطح استانها آغاز شد و در این بین زحمات زیادی را سردار مشایخی کشیدند که شروعکننده این کار بودند. در ادامه و بعد از جمعآوری آمار، ستاد کنگره در سال ۸۹ راهاندازی شد و برنامههای پیشنهادی به تأیید مسئولان وقت وزارت ورزش و سازمان بسیج مستضعفین رسید. در ادامه برنامههایی در قالبهای مختلف از جمله یادواره شهدای ورزشکار در سطح استانها، فدراسیونها، برگزاری شب شعر و خاطره، چاپ کتاب، ساخت موسیقی و مستند انجام شد و در نهایت در بهمن سال ۹۴ هم اولین کنگره شهدای ورزشکار برگزار شد.»
آذرنوش در ادامه گزارشی از اقدامات صورت گرفته میدهد: «درباره تأثیرگذاری اولین کنگره شهدای ورزش کشور باید بگویم که جامعه ورزش اقبال خوبی به موضوع شهادت و ایثار نشان دادند، از ۳۳ رشته که شهید داشتهاند ۱۱ فدراسیون کنگره شهدای ورزشکارشان را در سالهای ۹۲ تا ۹۵ برگزار کردهاند. فدراسیونهای تکواندو، فوتبال، بدمینتون، والیبال، دوومیدانی و... یادوارههای شهدایشان را برگزار کردهاند. حضور قهرمانان جهان و المپیک هر رشته در این یادوارهها سبب شده آنها با شهدای همرشتهایشان، آشنا شوند. قبل از برگزاری کنگره خیلی از ورزشکاران مطرح باورشان نمیشد که رشته ورزشی آنها شهید داشته باشد. قهرمانی مانند احسان حدادی به من گفت که فکر نمیکرده دوومیدانی این تعداد شهید داشته باشد.»
تأثیرگذاری در جامعه ورزش
دبیر ستاد اجرایی دومین کنگره شهدای ورزش کشور معتقد است این کنگره به اندازه تلاشهای صورت گرفته خروجی داشته است: «با توجه به اینکه موضوع ایثار، از خودگذشتگی است و با روحیه جامعه ورزش همخوانی دارد، به میزانی که تبیین کردیم خروجی داشتیم و اگر بیشتر تلاش میکردیم میتوانستیم تأثیرگذاری بیشتری داشته باشیم. شهدای هر فدراسیون جمعآوری شدهاند و از ۵۰ فدراسیون، ۳۳ فدراسیون میدانند که شهید ورزشکار دارند و جامعه هدف که قهرمانان بودند نیز با سیره شهدای ورزشکار آشنا میشوند. به عنوان نمونه فدراسیون تکواندو، یکی از فدراسیونهای فعال در عرصه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و معرفی شهدای ورزشکار است. زندگینامه ۵۰۰ شهید تکواندو روی سایت رسمی فدراسیون قرار گرفته و هر ساله نیز با زحماتی که پولادگر میکشد، یادواره شهدای ورزشکار تکواندو برگزار میشود.»
آذرنوش درباره تأثیرات برگزاری کنگره شهدای ورزشکار هم میگوید: «اولین خروجی، معرفی و آشنایی جامعه ورزش با شهدای ورزشکار بود. همچنین قهرمانان ما با توجه به فعالیتهایی که بخشی توسط فدراسیونها در قالب ساخت مستند و چاپ کتاب صورت گرفت با منش شهدا آشنا شدند. مسئله دیگر، فضاسازی بود که از سال ۹۲ در اماکن و سالنهای ورزشی با نامگذاری به نام شهدا و نصب تمثال آنها صورت گرفته و این سبب شده جامعه ورزش به میزانی که تلاش شده با شهدا آشنا شوند.»
استفاده از ظرفیت فضای مجازی
آذرنوش در ادامه با اشاره به برگزاری نشست کنگره شهدای ورزش کشور از برگزاری دومین کنگره در سال ۹۹ خبر میدهد: «اگرچه کنگرهها هر ۱۰ سال یکبار برگزار میشود، اما با توجه به صحبتی که با سردار نقدی، رئیس وقت سازمان بسیج مستضعفین داشتیم، مقرر شد کنگره شهدای ورزش کشور هر پنج سال برگزار شود و طبق برنامه قرار است کنگره دوم سال ۹۹ برگزار شود. در همین راستا دوشنبه اولین جلسه ستاد عالی کنگره شهدای ورزش کشور با ریاست وزیر ورزش برگزار شد.»
وی استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی برای معرفی شهدای جامعه ورزش را از مهمترین اقداماتی برمیشمرد که قرار است انجام شود: «در این جلسه تأکید اعضا بر استفاده بیشتر از ظرفیت فضای مجازی برای معرفی شهدای ورزشکار بود. در همین راستا مقرر شد این ظرفیت با ساخت و انتشار کلیپهای کوتاه شامل زندگی شهدا برای معرفی سیره و گفتارشان و انتشار در فضای مجازی و دیگر فرصتهایی که این فضا دارد، مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این تأکید شد از ظرفیتهای مردمی، جامعه ورزش و سازمانهای غیردولتی استفاده شود تا کار دولتی نباشد. همچنین مقرر شد با توجه به مشکلات اقتصادی از انجام کارهای پرهزینه پرهیز شود.
آذرنوش در پایان هم تأکید کرد که برای آشنایی جامعه ورزش با شهدای ورزشکار تنها به برگزاری کنگره اکتفا نمیشود: «برنامه ما برای معرفی شهدای ورزشکار این است که تنها به برگزاری یک یادواره یا کنگره اکتفا نشود و فعالیتهای گستردهتری در این زمینه صورت گیرد. با توجه به اینکه موضوع شهادت و ایثار در جامعه ورزش نهادینه شده است، امیدواریم بتوانیم با شناسایی محاسن و معایب اولین کنگره و پشتیبانی وزیر برای استفاده از روشهای جدید و استفاده از فضای مجازی و نظرخواهی از جامعه ورزش، دومین کنگره را در سال ۹۹ برگزار کنیم. همچنین دیروز جلسهای در سازمان بسیج برگزار و قرار شد که امسال در چهلمین سال تأسیس بسیج، یادواره شهدای ورزشکار بسیجی نیز برگزار شود.»