سعيد احمديان/ روزنامه جوان- تعطیلی لیگ و خــــانهنشــینی فوتبالیستها در روزهای کرونایی سبب شده حاشیههای ریز و درشت فوتبال بیشتر از همیشه به چشم آید، مانند فساد در فوتبال که این روزها بحث درباره آن بالا گرفته است.در حالی دیروز در صحن علنی مجلس بالاخره گزارش تحقیق و تفحص از عملکرد مالی استقلال و پرسپولیس در ۱۰ سال اخیر قرائت شد که افشاگریهای حنیف عمرانزاده در یک لایو اینستاگرامی و عبدالرحمان شاهحسینی در تلویزیون درباره فساد در فوتبال سبب شده مطالبه از قوه قضائیه برای ورود به تخلفات گستردهای که در مستطیل سبز رخ میدهد بیشتر شود، به خصوص که گردش مالی سالانه هزار میلیاردی فوتبال که از بیتالمال تأمین میشود، سبب شده فوتبال تبدیل به یک حیاط خلوت برای سوءاستفادههای گسترده مالی مدیران، دلالان و مربیان در کنار بازیکنان شود و تصمیمگیرندگان فوتبال بدون اینکه نظارتی روی فعالیتهایشان باشد و پاسخگوی حیف و میلهای صورت گرفته باشند، ارتقای پست بگیرند تا ریشه فساد در فوتبال هر سال که میگذرد قویتر شود!
پرونده فساد در فوتبال چه شد؟
پرونده فساد در فوتبال از آن پروندههای جنجالی بود که در مجلس نهم تهیه شد و نمایندگان وقت مدعی بودند میخواهند ریشه فساد را در مستطیل سبز را بخشکانند. این پرونده پس از دو سال تحقیق در حالی بهمن ۹۴ در ماههای آخر مجلس گذشته در صحن علنی قرائت شد که به گفته عبدالرحمان شاهحسینی، مسئول این پرونده، در آن پرونده بحثهای تبانی، دوپینگ، شرطبندی، جعل و استفاده از سند مجموعه، فرار مالیاتی، مصرف موادمخدر، روابط نامشروع، قانونشکنی، قراردادهای غیرواقعی، قرارداد مربیان خارجی و عدم نظارت کافی بر نحوه هزینهکرد فوتبال مطرح شد. او پنج سال پس از قرائت این پرونده میگوید: «پرونده مجلس، جعبه سیاه مفاسد ورزش ماست. اگر آن پرونده باز شود، بسیاری از افرادی که در مظان اتهام هستند رو خواهند شد.»
با وجود تلاشی که در مجلس صورت گرفت، اما این پرونده گویا بایگانی شده است و قرار نیست به سرانجام برسد و فشارهای مافیای فوتبال و حامیان آنها که منافع زیادی در گردش هزار میلیاردی بازار فوتبال دارند، سبب شده این پرونده به مرحله برخورد با متهمان نرسد. موضوع قابل تأمل بیتفاوتی و اهمال مسئولان فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش نسبت به پرونده فساد در فوتبال بود که به نظر میرسد باید مورد توجه جدی نهادهای نظارتی و بازرسی قرار گیرد.
محمدعلی پورمختار، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس نهم، سال ۹۶ در این باره به نکات قابل تأملی درباره این اهمالها اشاره کرده بود: «متأسفانه وزارت ورزش دولت یازدهم و دولت دوازدهم در قبال مقوله ریشهکنی فساد در فوتبال عملکرد خوب و مناسبی نداشتهاند و در این باره به شخص دکتر سلطانیفر، وزیر ورزش نیز تذکرات لازم داده شده است. وزارت ورزش باید پاسخگو باشد که چه میزان به فساد در ورزش رسیدگی و در قبال خواسته مردم که ریشهکنی فساد در فوتبال است، عمل کرده است.»
تحقیق و تفحص به جایی میرسد؟
با وجود سرنوشت نامشخص پرونده فساد در فوتبال مجلس نهم، مجلس دهم هم سال گذشته روی دو باشگاه دولتی استقلال و پرسپولیس به عنوان گلوگاههای فساد در فوتبال دست گذاشت و بر اساس یک طرح تحقیق و تفحص مقرر شد عملکرد مالی این دو باشگاه که سالانه هر کدام نزدیک به ۱۰۰ میلیارد از بیتالمال هزینه میکنند، در ۱۰ سال اخیر بررسی شود تا این مجلس هم مانند دوره گذشته در ماجرای فساد در فوتبال قدمی بردارد. سرانجام دیروز بود که گزارش تحقیق و تفحص مجلس از دو باشگاه دولتی پایتخت در صحن علنی مجلس قرائت شد و قرار است برای بررسی به قوه قضائیه ارسال شود.
بررسی گزارش قرائت شده تحقیق و تفحص حاکی از تخلفات بالای مالی دو باشگاه در بخشهای مختلف است. نکته عجیب که باید مورد توجه قوه قضائیه قرار گیرد، اشاره به عدم همکاری وزارت ورزش و دو باشگاه در مسیر این تحقیق و تفحص است. مسئلهای که خاطره پرونده فساد در فوتبال و عدم همکاری فدراسیون فوتبال را با نمایندگان یادآوری میکند. در این باره در بخشی از گزارش هیئت تحقیق و تفحص آمده است: «هیئت در انجام این تحقیق و تفحص با موانعی همچون عدم همکاری وزارت ورزش و جوانان در ارائه اطلاعات درخواستی و عدم وجود شفافیت لازم در اطلاعات ارائه شده از سوی دو باشگاه مواجه بود.»
با یقه سفیدهای فوتبال برخورد شود
با توجه به اهمال متولیان فوتبال و ورزش و حتی سنگاندازی فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش برای برخورد با متهمان فساد در فوتبال، مطالبه جامعه فوتبال برای ورود جدی قوه قضائیه به ماجرای فساد در فوتبال بیشتر از گذشته شده است. حنیف عمرانزاده، بازیکن سابق استقلال که افشاگریهایش جنجالی شده در این باره میگوید: «تا زمانی که آقای رئیسی و قوه قضائیه به این مسائل ورود نکنند فساد ریشهکن نمیشود. اگر چهار نفر را به زندان بیندازند، چنین اتفاقاتی در فوتبال نمیافتد. مگر مفسدان ارز، سکه و قیر را نگرفتند، اگر این کار را انجام بدهند دیگر هیچکس از این کارها نخواهد کرد.»
رحمان شاهحسینی، رئیس اسبق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال هم چنین مطالبهای را از رئیس قوه قضائیه دارد: «حضرت آیتالله رئیسی شما که از سردمداران مبارزه با فساد هستید و سلطانهای مختلفی را دستگیر کردهاید، امروز موقع آن رسیده که یک مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرائم ورزشی تشکیل و جلوی یقهسفیدهای فوتبال گرفته شود.»