سعيد احمديان/ روزنامه جوان- در روزی که حسن روحانی با همان لحن طلبکارانه همیشگیاش از صداوسیما خواست تا دستاوردهای دولت دوازدهم را به مردم نشان دهد، یک برگ از خدمات خیانتکارانه وزارت ورزش دولت روحانی و فدراسیون فوتبال رو شد. دیروز بود که رأی فیفا در بررسی پرونده شکایت مارک ویلموتس از فدراسیون فوتبال صادر شد و طبق این حکم فدراسیون فوتبال باید ۶ میلیون و ۴۴۳ هزار یورو معادل ۱۷۱ میلیارد تومان را به این مربی بلژیکی پرداخت کند. محکومیت کشورمان در قرارداد ویلموتس در شرایطی است که این قرارداد با هماهنگی وزارت ورزش و نظارت مسعود سلطانیفر و فدراسیون فوتبال در زمان مدیریت مهدی تاج بسته شده است و میطلبد که قوه قضائیه و نهادهای امنیتی و نظارتی با ورود جدی به این پرونده با مسببان این خسارت ۱۷۱ میلیاردی به بیتالمال برخورد کنند به خصوص که در این پرونده با کدهایی که پیش از این یکی از نمایندگان مجلس داده بود، ردپای برخی عوامل داخلی که در برد ویلموتس در این شکایت، ذینفع بودند و تلاش میکردند ویلموتس برنده این دعوا شود، دیده میشود.
خبرهای خوبی از زوریخ و مقر فیفا به گوش نمیرسد و آن اتفاقی که نباید، افتاده است. هرچند فدراسیون فوتبال این خبر را به سرعت تکذیب کرد، اما گفته میشود قاضی هلندی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال رأی پرونده شکایت ویلموتس از ایران را صادر کرده است، رأیی که نتیجه آن را خیلیها پیشبینی کرده بودند، اما مهدی تاج و وکلای فدراسیون فوتبال با امیدواریهای پوشالی سعی در لاپوشانی قراردادی داشتند که با توجه به مفاد یکطرفه آن به نفع ویلموتس، به ترکمانچای شهرت پیدا کرده است.
حالا، اما با توجه به حکم فیفا، یکی از فاجعهبارترین قراردادهای تاریخ فوتبال، یک ضرر ۶ میلیون و ۴۴۳ هزار یورویی دیگر به بیتالمال تحمیل کرده است و مهدی تاج به عنوان رئیس سابق فدراسیون فوتبال باید پاسخگوی چنین ریخت و پاشهایی از بیتالمال با توجه به اشتباهات مدیریتیشان در تنظیم قرارداد به پای مربیای باشد که فوتبال ملی ایران در دوران کوتاه حضورش یک عقبگرد را تجربه کرد، طوری که تیم کشورمان با دو باخت مقابل عراق و بحرین، برای صعود از همین مرحله اول انتخابی جام جهانی هم کار سختی در پیش دارد.
خرداد سال گذشته بود که پای مارک ویلموتس به نیمکت ایران باز شد. او جانشین کیروش شد تا به گفته مسئولان فدراسیون فوتبال با توجه به جوانیاش بتواند با انگیزه بالاتری تیم ملی فوتبال را به سمت موفقیتهای بیشتر نسبت به زمان سرمربی پرتغالی ببرد. تاج وقتی ویلموتس در تابستان گذشته به دلیل عقب افتادن قسطهای پرداختی قراردادش اعتراضی نمیکند و مانند کیروش شهر را بههم نمیریزد به او لقب نجیب داد، این در حالی بود که بعدها مشخص شد که او چراغ خاموش پیش میرفته و مستندات تعویقهای فدراسیون فوتبال در پرداختیهای درج شده در قراردادش سبب شده تا چند ماه بعد دستش برای شکایت از کشورمان به فیفا پر باشد.
البته ویلموتس قبل از بازی با عراق دیگر آن مربی نجیبی نبود که مهدی تاج به سینه این سرمربی بلژیکی الصاق کرده بود و راه میرفت و پزش را میداد. او در آستانه یکی از حساسترین بازیهای تیم ملی در راه انتخابی جام جهانی که با توجه به شکست به بحرین در بازی قبلی، حساسیتهایش دوچندان شده بود، تهدید کرد تا پول نگیرد به ایران نمیآید. تهدید ویلموتس سبب شد مسئولان فدراسیون فوتبال با دستور جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، ۲ میلیون یورو پول نقد از یکی از شرکتهای زیرمجموعه شستا و تامین اجتماعی که به نوعی از جیب کارگران بود به این مربی پرداخت کنند تا ویلموتس در بازی با عراق روی نیمکت ایران بنشیند. مسابقهای که با دومین شکست متوالی ایران همراه شد تا کارمان برای صعود سختتر شود.
همانطور که قابل پیشبینی بود ویلموتس پس از بازی با عراق اخراج شد، اما این پایان کار نبود و این مربی که تنها برای شش ماه، ۲ میلیون یورو دریافت کرده بود با شکایت به فیفا، خواهان دریافت مبلغ کامل قرارداد سه سالهاش از فدراسیون فوتبال شد، یعنی با توجه به قراردادش، ۸ میلیون یوروی سه ساله و دریافت ۲ میلیون یورو، ۶ میلیون یوروی باقی مانده را طلب کرد.
***
سرانجام دیروز بود که خبر محکومیت فدراسیون فوتبال در پرونده ویلموتس مانند اکثر پروندههای شکایت خارجیها از کشورمان در فیفا اعلام شد. قاضی هلندی که از طرف کمیته تعیین وضعیت فیفا برای صدور حکم نهایی انتخاب شده بود با وجود دریافت گزارشهای کارشناسی، فدراسیون فوتبال ایران را به دلیل رعایت نکردن بندی که به مربی اجازه میدهد در صورت دو ماه عقب افتادن دستمزدش قرارداد خود را یکطرفه فسخ کند، به پرداخت مبلغ قرارداد ویلموتس و جریمه فسخ قرارداد محکوم کرد. این قاضی حکم جریمه ۶ میلیون و ۴۴۳ هزار یورویی فدراسیون فوتبال را صادر کرده است. این در حالی است که ایران پیش از این هم ۲ میلیون یورو به مارک ویلموتس پرداخت کرده بود.
البته همانطور که قابل پیشبینی بود، فدراسیون فوتبال پس از اعلام این خبر به تکذیب آن پرداخت: «با توجه به انتشار شایعاتی مبنی بر صدور حکم فیفا درباره پرونده سرمربی سابق تیم ملی برای تنویر افکار عمومی به اطلاع میرساند هیچ رأیی در اینباره از سوی فدراسیون جهانی به این فدراسیون واصل نشده است.»
با وجود تکذیب اولیه فدراسیون فوتبال نامه فیفا در رسانهها منتشر شد تا فوتبال کشورمان یکی از سنگینترین جریمههایش را که نتیجه سوءمدیریت مدیران سابق فدراسیون فوتبال در تنظیم قراردادهای حقوقی است تجربه کند. با توجه به این رأی، فدراسیون فوتبال در روزهایی که وضعیت اقتصادی خوبی ندارد باید ۶ میلیون و ۴۴۳ هزار یورو، یعنی بیش از ۱۷۱ میلیارد تومان دیگر به این مربی پرداخت کند. با توجه به صدور رأی فیفا و محکومیت ایران ضروری است که نهادهای قضایی و بازرسی به این پرونده جدیتر از گذشته رسیدگی کنند و با مدیران متخلفی که در وضعیت اقتصادی سخت کشور، باعث چنین جریمه هنگفتی شدهاند، برخورد و آنها به پای میز محاکمه کشانده شوند.