سعید احمدیان/ روزنامه جوان- حذف کاراته از المپیک یکی تلخترین خبرها برای ورزشکاران این رشته مدالآور در کشورمان بود، رشتهای که ملیپوشان ایران همواره یکی از مدالآوران جهانی و آسیایی بودهاند و المپیکی شدن این رشته برای بازیهای توکیو، انگیزه کاراتهکاها را بیشتر از گذشته کرده بود، بهطوریکه میتوانستند در بزرگترین میدان ورزشی دنیا بجنگند. با این حال با تصمیم مسئولان کمیته بینالمللی المپیک، کاراته تنها در المپیک توکیو حضور خواهد داشت و از جدول بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس کنار گذاشته شده است. البته این روزها مسئولان ایرانی با توجه به مدالآور بودن این رشته، همراه با سایر کشورهای آسیایی کمپینی تشکیل دادهاند تا این رشته رزمی را به جدول بازیهای المپیک ۲۰۲۴ برگردانند.
فرصتی که تکرار نشد
پس از انتخاب توکیو به عنوان میزبان المپیک ۲۰۲۰ بود که زمزمه المپیکی شدن کاراته مطرح شد و بر اساس قوانین کمیته بینالمللی المپیک میزبان هر دوره از این بازیها میتواند چند رشته را برای حضور در همان دوره از المپیک به IOC معرفی کند که در صورت موافقت شورای اجرایی، رشتههای معرفی شده در برنامه بازیها قرار میگیرد. بر همین اساس بیسبال، کاراته، اسکیت، صخرهنوردی و موجسواری رشتههای معرفی شده از سوی ژاپنیها بودند. مرداد سال ۹۵ بود که مجمع عالی کمیته بینالمللی المپیک در حاشیه بازیهای المپیک ریو تشکیل جلسه داد که خروجی آن یک خبر خوش برای رزمیکاران بود. با تصمیم IOC، کاراته المپیکی شد و به رشتههای المپیک توکیو اضافه شد، تصمیمی که با توجه به قدرت ایران در کاراته میتوانست سبد مدال کاروان ایران در المپیک را پرمدالتر کند.
اواخر سال ۹۷، اما شنیدههای غیررسمی درباره حذف کاراته از المپیک ۲۰۲۴ مطرح شد و دوم اسفند ۹۷ نیز با اعلام رئیس فدراسیون جهانی کاراته، این رشته رزمی از بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس کنار گذاشته شد که به این ترتیب رشته برک دَنس به عنوان جایگزین این رشته رزمی در المپیک فرانسه معرفی شد تا رقابتهای توکیو ۲۰۲۰ تنها حضور کاراته در المپیک باشد. دیوید بنتلو ایتالیایی که در کارنامهاش یک طلا، یک نقره و دو برنز جهان به ثبت رسیده و در حال حاضر عضو کمیته اجرایی و کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی است هم پس از مطرح شدن خبر حذف کاراته اینطور به آن واکنش نشان داد: «المپیک ۲۰۲۰ نزدیک است، دقیقاً در این مورد ما باید نشان دهیم که کاراته چقدر سزاوار است نه تنها به صورت موقت، بلکه قطعی در بازیهای المپیک حضور داشته باشد.»
البته کاراتهکاران دنیا به حفظ این رشته همچنان امید داشتند، به خصوص که قرار بود دسامبر ۲۰۲۱ در این باره تصمیم نهایی گرفته شود و رایزنیهای مسئولان فدراسیون جهانی کاراته با IOC برای باقی ماندن این رشته رزمی ادامه پیدا کرد.
آسیا پشت المپیکی ماندن کاراته
سرانجام دسامبر ۲۰۲۱ رسید و در حالی که چشم کاراتهکاران به حفظ این رشته در المپیک بود، ۱۸ آذر با انتشار جدول رشتههای المپیک پاریس، به صورت رسمی اعلام شد کاراته در المپیک ۲۰۲۴ حضور ندارد. پس از آن بود که رایزنیهای مسئولان فدراسیون کاراته و کمیته ملی المپیک کشورمان برای بازگرداندن این رشته به جدول رقابتهای المپیک آغاز شد. این رایزنیها در حاشیه مجمع عمومی شورای المپیک آسیا که اول این هفته برگزار شد به اوج رسید و رضا صالحیامیری در دیدار آنتونیو اسپینوز، رئیس فدراسیون جهانی کاراته خواستار تلاش برای حفظ کاراته در المپیک شد.
رئیس فدراسیون جهانی کاراته هم با استقبال از این تلاش گفت: «شک نکنید که جامعه المپیکی و مسئولان المپیک بعد از مشاهده حضور درخشان کاراتهکاها در المپیک ۲۰۲۰ توکیو بابت تصمیم سیاسی که گرفتهاند افسوس خواهند خورد، چراکه نبود این رشته به این جذابی و زیبایی با تمام احترام و اخلاقیاتی که در آن نهفته است در المپیک قطعاً جای افسوس دارد. بهطور حتم با کمپینی که با محوریت فدراسیونهای بزرگ دنیا از جمله ایران در حال شکلگیری است، میتوانیم این رأی را بشکنیم و امیدوارم که بتوانیم جامعه کاراته را به هدف مورد نظر برسانیم.»
سهشنبه شب نیز هفتادوچهارمین نشست هیئت اجرایی شورای المپیک آسیا برگزار شد که در بخشی از آن صالحیامیری در این مجمع به بحث حذف کاراته پرداخت و گفت: «متأسفانه این اتفاق باعث شده طی یکی، دو هفته گذشته ورزش آسیا و تعدادی از کشورهای مطرح جهان دچار شوک شوند، شوکی که مربوط به حذف این رشته پرطرفدار میلیونی در جهان از بازیهای المپیک بود. تقاضا دارم اعضای هیئت اجرایی مصوب کنند که OCA طی نامهای محترمانهای خطاب به IOC درخواست بازنگری در این خصوص را داشته باشد.» همه اعضا با پیشنهاد رئیس کمیته ملی المپیک ایران برای درخواست بازنگری از IOC موافقت کردند تا تلاش برای المپیکی ماندن کاراته ادامه داشته باشد.