سعيد احمديان/ روزنامه جوان- سالن استاد قاسم فارسی آکادمی ملی المپیک دیروز میزبان مدیران ورزش بود، از وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک گرفته تا رؤسای فدراسیونها، بهانه هم چهل و هشتمین مجمع سالانه کمیته ملی المپیک بود. مجمعی که پیش از این قرار بود به صورت آنلاین برگزار شود، اما بهتر شدن شرایط کرونا سبب شد این مجمع به صورت حضوری برگزار شود.
بحث داغ المپیک
همانطور که پیشبینی میشد مجمع دیروز تحت تأثیر سرنوشت المپیک ۲۰۲۰ بود، به خصوص که یکی از مهمترین برنامههای پیشروی بسیاری از فدراسیونها، برنامهریزی برای کسب سهمیه و موفقیت در توکیو است. این در شرایطی است که در روزهای گذشته خبرهای ضد و نقیضی درباره لغو یا برگزاری آن در سطح رسانههای دنیا منتشر شده بود. خبرهایی که البته با واکنش قاطع مقامات ژاپنی و کمیته بینالمللی المپیک روبهرو شد و آنها اعلام کردند جهان سال آینده منتظر برگزاری المپیک باشد و برنامهای برای لغو وجود ندارد. نصرالله سجادی، رئیس کاروان ایران هم دیروز در صحبتهایی که در مجمع داشت، تمرکزش را روی بحث المپیک گذاشت و از قول توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک از برگزاری قطعی المپیک خبر داد: «در جلسهای که پنجشنبه و جمعه به صورت وبیناری برگزار شد، توماس باخ تأکید زیادی داشت که المپیک برگزار میشود و خبرهایی که در رسانهها درباره المپیک مطرح شده، به دور از واقعیت است.»
سجادی همچنین از عزم ژاپنیها برای برگزاری المپیک صحبت کرد: «طی تماسی که مسئولان کمیته بینالمللی المپیک با دفتر نخستوزیری ژاپن داشتهاند، دولت این کشور آمادگی لازم را دارد که مرداد سال آینده میزبان المپیک باشد و هیچ صحبتی مبنی بر لغو و تعویق المپیک مطرح نیست. معتقدم حتی اگر شرایط کرونا بدتر هم شود، عزم بر این است که المپیک توکیو برگزار شود، به همین خاطر مربیان و ورزشکاران باید آمادگی لازم را در اردوها و مسابقات داشته باشند.»
شاخصهایی برای توزیع عادلانه بودجه
یکی از چالشهای همیشگی ورزش، بحث بودجه است، آن هم در سالهای اخیر که مشکلات اقتصادی و چند برابر شدن هزینهها سبب شده کمتر مدیری در فدراسیونها از بودجهای که از کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش میگیرد، راضی باشد و همیشه هم نسبت به نحوه همان بودجه محدود اعتراضهایی وجود داشته است. در این شرایط یکی از مهمترین مباحثی که در مجمع کمیته ملی المپیک مطرح شد به رأی گذاشتن قالب جدیدی برای تقسیم بودجه بین فدراسیونها بود. به همین دلیل کمیته ملی المپیک تصمیم گرفته است که بودجه سال آینده را بر اساس شاخصهایی که در نظر گرفته، تقسیم کند. شاخصهایی که دیروز به رأی گذاشته شد و اکثر اعضای مجمع نیز به اجرایی شدن آن پاسخ مثبت دادند.
در این شاخصها پنج ضریب مثبت ذکر شده تا به توزیع بودجه در فدراسیونها کمک شود. ضریب مدالآوری، ضریب تراکم فعالیت، ضریب نفرات اعزامی و ضریب مدیریت در شرایط خاص از جمله این ضریبها هستند. در نهایت هم ضرایب منفی در خصوص دوپینگ و نرسیدن به اهداف است. رضا صالحیامیری، رئیس کمیته ملی المپیک درباره این شاخصها اینطور توضیح داد: «در گذشته بودجه براساس نظام عرفی و تجربی توزیع میشد، اما با در نظر گرفتن این شاخصها ناظر بر عادلانه کردن ساختار توزیع بودجه در کمیته ملی المپیک هستیم. با توجه به این ساختار در صورت تصویب بودجه ۲۰۰ میلیاردی کمیته در مجلس، بودجه فدراسیونها از ۲۰ تا ۲۰۰ درصد در سال آینده رشد خواهد داشت.»
گمشده ورزش
یکی از نکات قابل تأمل مجمع دیروز صحبتهای مهرزاد حمیدی، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش بود. او به نقش ورزش مدارس در پشتوانهسازی اشاره کرد که همواره در بین هیاهو و توجه به ورزش قهرمانی کمتر مورد توجه قرار گرفته و همواره در حاشیه قرار داشته است: «با توجه به ۱۴ میلیون دانشآموز، ظرفیت بزرگی در بخش مدارس داریم، به خصوص که اسکول اسپورت یکی از مدلهای توسعه ورزش در دنیا در بخش ورزش پایه، قهرمانی و همگانی است که برنامهریزی در این زمینه نیاز به یک صبر استراتژیک و بلندمدت دارد. والیبال در حالی اوج گرفته که گمشده خودش را با توجه به ورزش مدارس در بین ۱۴ میلیون دانشآموز پیدا کرد و به اوج رسید.»
حمیدی به نقش مهم ورزش مدارس در کشف استعدادها اشاره کرد و خواستار توجه ویژه حمایتهای مالی به این بخش شد: «ورزش دانشآموزی حلقه واسطه فدراسیونها و ۱۴ میلیون دانشآموز در موضوع نظام استعدادیابی است و ما در ورزش دانشآموزی سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ استعداد را به ورزش قهرمانی معرفی میکنیم. این مسئله میطلبد که در آینده توجه به ورزش دانشآموزی بیشتر شود.»
نطقشان باز نشد
کمتر رئیس فدراسیونی هست که همواره در صحبتهایی که در رسانهها انجام میدهد، خواستار حمایتهای بیشتر از مجموعه زیر نظرش نشود و از شرایطی که ورزشکاران آن رشته دارند، گلایه نکند. مجمع دیروز، اما نشان داد که رؤسای فدراسیونها تنها جلوی دوربینها انتقاداتشان از کمبودها گل میکند و خیلیهایشان در رویارویی با متولیان اصلی ورزش مانند وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک ترجیح میدهند سکوت کنند و مطالباتشان را رودررو بیان نکنند.
در مجمع دیروز در شرایطی در سین برنامه ۵۰ دقیقه برای شنیدن نظرات اعضای مجمع در نظر گرفته شده بود که تنها شش نفر از نزدیک به ۵۰ رئیس فدراسیون درباره مشکلاتشان صحبت کردند که به جز چند مورد بیشتر آن به تقدیر و تشکر گذشت و کمتر از نیمی از زمانی که برای شنیدن نقطهنظرات رؤسای فدراسیونها و سایر اعضا در نظر گرفته شده بود، درباره این موضوع صحبت شد و بقیه رؤسا ترجیح دادند سکوت کنند، آن هم مسئولانی که خیلیهایشان از کمتوجهیها گلایه دارند، اما با وجود زمانی که برای بیان نظرات آنها در مجمع دیروز در نظر گرفته شده بود و بهترین فرصت برای مطرح کردن مطالباتشان بود از آن استفاده نکردند!