سعید احمدیان/ روزنامه جوان- دراگان اسکوچیچ در حالی دیروز مانند چند ماه گذشته میزبان یکی از مربیان لیگ برتری بود و با محمد ربیعی، سرمربی مس رفسنجان به بحث و گفتگو نشست که این روزها آنقدر اخبار مختلفی درباره سرنوشت دور برگشت انتخابی جام جهانی و نحوه برگزاری و میزبانی آن منتشر شده که سرمربی تیم ملی فوتبال هم مانند هواداران سرگیجه گرفته است. او در شرایطی بهمن ۹۸ پای قرارداد با ایران را امضا کرد که هیچ وقت پیشبینی هم نمیکرد که یک سال بعد از جواب مثبتش به پیشنهاد فدراسیون فوتبال، هنوز در یک بازی رسمی به عنوان سرمربی تیم ملی روی نیمکت ایران ننشسته باشد، اما همهگیری ویروس کرونا باعث شد با لغو و تعویق بازیهای تیم ملی در انتخابی جام جهانی، انتظار او همچنان ادامه داشته باشد.
انتظاری که کرونا طولانی کرد
اسکوچیچ زمستان گذشته وقتی با توجه به انتخاب غافلگیرکنندهاش پای مذاکره با مسئولان فدراسیون فوتبال نشست، روی تقویم روز ۲۷ مارس ۲۰۲۰ یا همان هفتم فروردینماه ۹۹ را علامت ویژه زد. آن روز قرار بود او که جای مارک ویلموتس معروف را گرفته بود برای اولین بار در یک بازی رسمی روی نیمکت تیم ملی فوتبال بنشیند. بازی مقابل هنگکنگ در ورزشگاه آزادی که شروع کار ملیپوشان فوتبال در دور برگشت برای جبران نتایج ضعیف دور رفت بود. طبق برنامه پس از آن هم تیم ملی باید به شهر پنوم پن در کامبوج میرفت تا ۱۲ فروردینماه اسکوچیچ شاگردانش را مقابل تیم ملی این کشور به میدان بفرستد، مسابقهای که میتوانست پیشدرآمدی برای سیزدهبدر ایرانیها در نوروز ۹۹ باشد. رویارویی با هنگکنگ و کامبوج به عنوان دو حریف نهچندان مطرح که در دو رفت آنها را شکست داده بودیم، اگرچه یک شروع آسان برای اسکوچیچ بود، اما برای او با توجه به انتقادات زیادی که به دلیل انتخابش وجود داشت، اهمیت بالایی داشت، به همین خاطر روزهای ۲۷ مارس و یکم آوریل ۲۰۲۰ در تقویم شخصی اسکوچیچ روزهای مهمی بود که برنامههای زیادی برای اثبات خودش به منتقدان ریخته بود.
کرونا، اما برنامههای اسکوچیچ را بههم ریخت. او چند هفته بعد از اینکه قراردادش را با ایران امضا کرد در اواسط اسفندماه ۹۸ که آمار کرونا در ایران و البته بقیه کشورها روز به روز بالا میرفت، خبر لغو بازیهای انتخابی جام جهانی در فروردین ماه ۹۹ را از فدراسیون فوتبال دریافت کرد. البته هنوز امیدواری وجود داشت که با فروکش کردن کرونا، بازیهای خرداد سر جای خودش باقی بماند، به خصوص که تیم ملی دو بازی انتقامی با بحرین و عراق در ورزشگاه آزادی در این ماه پیشرو داشت.
کرونا سرکشتر از آن بود که در این زمان کوتاه مهار شود و بازیهای انتخابی جام جهانی در ماه خرداد هم لغو شد تا برنامههای اسکوچیچ مانند بسیاری از مربیان بههم بریزد. تاریخ جدید برگزاری بازیها هم مشخص نبود و فدراسیون جهانی فوتبال و کنفدراسیون فوتبال آسیا با توجه به مرموز بودن کرونا تعیین برنامه جدید را به ماههای آینده موکول میکردند.
ضربه کرونا به امتیاز میزبانی
یک سال بعد از آن روزها در حالی که طبق برنامه اعلام شده در اواسط پاییز، قرار بود انتخابی جام جهانی پس از یک سال وقفه از فروردینماه پیگیری شود، اما در نهایت اعلام شد با توجه به محدودیتهای پروازی به دلیل کرونا، کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم گرفته است دور برگشت مسابقات مرحله اول انتخابی جام جهانی در آسیا را به صورت متمرکز و در یک کشور برگزار کند.
طبق برنامه جدید، تیم ملی کشورمان در خردادماه آینده چهار دیدار باقی مانده در مرحله اول انتخابی جام جهانی را در یک کشور به صورت متمرکز انجام میدهد و ۱۳ خرداد با هنگکنگ، ۱۷ خرداد با بحرین، ۲۱ خرداد با کامبوج و ۲۵ خرداد با عراق روبرو می شود.تصمیمی که بیشتر از هر تیمی به ضرر اسکوچیچ و شاگردانش بود که در سه بازی از چهار بازی دور برگشت باید میزبان باشند.
با توجه به دو برد مقابل هنگکنگ و کامبوج و باخت برابر بحرین و عراق، در حال حاضر تیم ملی شرایط سختی برای صعود به مرحله دوم انتخابی پیدا کرده است. نتایجی که با حضور مارک ویلموتس به دست آمد و در نهایت نیز به برکناری زودهنگام این مربی بلژیکی تنها پس از شش ماه حضور در ایران ختم شد. تیم ملی با توجه به نتایج دور رفت با شش امتیاز در رده سوم گروه C قرار گرفته است. گروهی که عراق با ۱۱ و بحرین با ۹ امتیاز ردههای اول و دوم را در اختیار دارند. با توجه به این نتایج، تیم ملی روی نتایج دور برگشت با توجه به میزبانی از هنگکنگ، بحرین و عراق حساب ویژهای باز کرده بود تا با حضور تماشاگران در ورزشگاه آزادی، نتایج دور رفت جبران شود و بتوانیم مجوز صعود به مرحله بعد را بگیریم.
منامه یا تهران؟
حالا با تصمیم AFC و برگزاری متمرکز بازیها در یک کشور، کار اسکوچیچ و شاگردانش سختتر شده است، به خصوص اگر بازیها در خارج از ایران برگزار شود. در حالی برنامهریزی علیه ایران است که تیم ملی برای صعود به صورت مستقیم، نیازمند چهار پیروزی از چهار بازی است و حتی یک مساوی، کار صعود به مرحله بعد را به، اما و اگر میکشاند.
البته طبق تصمیم کنفدراسیون فوتبال آسیا در صورت تمایل تیمها، رقابت متمرکز به میزبانی یکی از تیمهای هر گروه برگزار خواهد شد تا یک کورسوی امید برای اینکه بازیها در تهران برگزار شود، باز باشد. در شرایطی قرار است ۲۵اسفندماه میزبان معرفی شود که فدراسیون فوتبال هم برای میزبانی متمرکز بازیهای خرداد تیم ملی در انتخابی جام جهانی اعلام آمادگی کرده، اما بحرین و عراق نیز به AFC درخواست میزبانی دادهاند تا کار ایران برای برگزاری مسابقات در تهران سخت شود.
شرایط تحریمی برای انتقال پول میان بانکهای ایرانی و خارجی و البته اختلاف سازمان صداوسیمای ایران با کنفدراسیون فوتبال آسیا بر سر حق پخش مسابقات نیز سبب شده شانس ایران کم شود و گفته میشود بحرین با توجه به اینکه شیخ سلمان رئیس AFC بحرینی است، شانس بیشتری برای میزبانی دارد تا صعود به جام جهانی که با ویلموتس سخت شده بود، حالا با کرونا و شرایط ویژه ادامه بازیها سختتر هم شود.