سعید احمدیان/ روزنامه جوان- امروز قرار است انتخابات فدراسیون فوتبال انجام شود و رئیس جدید بعد از یک سال و سه ماه که از استعفای مهدی تاج به بهانه بیماری میگذرد، مشخص شود. اهمیت مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال سبب شده خیلیها گوش بهزنگ خبرهایی باشند که امروز از سالن اجلاس سران محل برگزاری انتخابات فوتبال میرسد تا مشخص شود در نهایت از بین کیومرث هاشمی، مصطفی آجرلو، شهابالدین عزیزیخادم و علی کریمی، کدام یک میتوانند رأی اکثریت مجمع را بگیرند و به صندلی ریاست فوتبال برسند. فارغ از اینکه چه کسی امروز بعد از پایان مجمع به عنوان رئیس جدید فدراسیون روبهروی خبرنگاران میایستد، مرور کارنامه دوران هشت ساله علی کفاشیان و چهار ساله مهدی تاج نشان می دهد فوتبال بیشتر از همیشه به یک هوای تازه و یک تغییر بزرگ احتیاج دار.
به خصوص که در ۱۲ سال اخیر فوتبال بیشتر از موفقیتهایی که با هر مدیری دیگری نیز دستیافتنی بود، گرفتار حواشی و گسترش فساد بوده است. مصائبی که باعث شده فوتبال بیشتر از قبل درجا بزند و حتی در زمینههای مدیریتی نیز پسرفت کند و ردپای بسیاری از مدیران این مجموعه در پرونده فساد در فوتبال دیده شود. ویلموتسگیت و حیف و میل ۸ میلیون یورویی بیتالمال آخرین برگ از کارنامه مدیرانی است که در ۱۲ سال گذشته به تناوب در پستهای مختلف فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ حضور داشتهاند و باید امروز در دادگاه پاسخگوی قرارداد ترکمانچای سرمربی بلژیکی باشند. قراردادی که شائبههای زیادی از فساد در آن وجود دارد و گفته میشود در قوه قضائیه در حال طی کردن مسیر دادرسی است.
انتخابات امروز فوتبال به عقیده برخی میخواهد خط پایانی بر ۱۲ سال سوءمدیریت و فساد مدیرانی باشد که حتی مقابل قانون کشور نیز ایستادند و مجموعه فوتبال را تافته جدا بافته دانستند. هرچند وقتی بحث پول و کمک مالی بود، دست مدیران این فدراسیون که خودشان را دولتی نمیدانستند جلوی دولتیها دراز بود، طوری که این فدراسیون در یک دهه اخیر بخش زیادی از بودجهای را که میتوانست صرف زیرساختها و تقویت ورزش قهرمانی و المپیکیها شود بلعیده است، بدون اینکه طلسمهایی مانند قهرمانی آسیا و راه یافتن به المپیک یا دور دوم جام جهانی را بشکند. با وجود چنین عملکردی، اما مدیران دولتی برای دیده شدن با اشاره مدیران فدراسیون ابایی از این نداشتند که تنها در یک فقره به تیمی که چند تیم درجه ۳ آسیایی را برده بود، پاداش ۴۵۰ هزار یورو بدهند، اما آنسو دستشان برای پرداخت پاداش ۲۵ میلیونی قهرمانی آسیای دختران فوتسال تنگ باشد.
امروز، اما قرار است با انتخاب رئیس جدید، دوران ۱۲ سالهای مدیران اشتباهی مانند علی کفاشیان که به امر محمد علیآبادی، رئیس وقت سازمان تربیت بدنی وارد فوتبال شده بود، تمام شود و فوتبال با انتخاب یکی از این چهار نفری که امروز قرار است مجمع به آنها رأی بدهد، دوران جدیدی را تجربه کند. البته در بین چهار نامزد نهایی، علی کریمی را باید جدا کرد. فوتبالیستی که میداند در مجمع لابیها حرف اول را میزنند.
از اینرو باید از بین هاشمی، آجرلو و عزیزیخادم یکی را رئیس آینده فوتبال دانست، سه مدیری که هر کدام در فوتبال، دستی بر آتش داشتهاند و جدا از سیستم مدیریتی حاکم بر فوتبال در ۱۲ سال گذشته نیستند. از سمت هاشمی در کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال در سال ۸۶ و مدیریت آجرلو در چندین باشگاه مختلف گرفته تا حضور عزیزیخادم در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در دوره دوم کفاشیان، کارنامهشان هم مشخص است و با توجه به عملکردی که داشتهاند، نمیتوان زیاد امیدوار بود که انتخاب یکی از این سه نفر بتواند فوتبال را دچار یک دگرگونی اساسی کند. به هر حال آنها در همین سیستم مدیریتی فوتبال از سال ۸۶ تا امروز به تناوب مسئولیتهای مختلفی برعهده داشتهاند و مدیرانی که کنار دستشان برای حضور در فدراسیون انتخاب کردهاند، چهرههایی هستند که امتحانشان را پس دادهاند.
اگرچه باید از شروع دوران جدید فوتبال و گذر از مدیریت «کفاشیان»ها و «تاج»ها استقبال کرد، اما نمیتوان به یک تحول اساسی در فوتبال امیدوار بود. فوتبالی که در ۱۲ سال گذشته آنقدر در فساد غرق شده که نیاز به یک خانهتکانی اساسی دارد، خانهتکانی که قرار است مدیرانی مجری آن باشند که خودشان کم و زیاد در رسیدن فوتبال به چنین مرحلهای در آن دستی بر آتش داشتهاند. به همین خاطر نباید امروز انتظارات را از رئیس جدید بالا برد، هرچند عبور از دوره مدیریتی تاریک ۱۲ ساله کفاشیان و تاج با وجود باقی ماندن تمام تردیدها و نگرانیها برای آینده فوتبال، شاید بهترین خبر باشد.