سعید احمدیان/ روزنامه جوان- ۱۰ سال پس از روزی که حمید سجادی به عنوان گزینه محمود احمدینژاد در دولت دهم به عنوان وزیر ورزش نتوانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد، چهارشنبه شب گذشته، اما همه چیز بر وفق مراد او پیش رفت. سجادی که اینبار در دولت سیزدهم به عنوان وزیر ورزش به مجلس معرفی شده بود، توانست از سد بهارستان بگذرد و به وزارت ورزش برسد. سجادی که در ۳۱ خرداد ۹۰ با ۱۳۷ رأی مخالف و ۸۷ موافق، رأی اعتماد نگرفته بود، سوم شهریور ۱۴۰۰ توانست با ۱۶۵رأی موافق، ۱۰۸ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع سرانجام به وزارت ورزش برسد. حالا سجادی چهارمین وزیر ورزش تاریخ ایران و پس از محمد عباسی، محمود گودرزی و مسعود سلطانیفر، ساکن جدید ساختمان سیاه وزارت ورزش در خیابان سئول شمالی تهران است.
دونده دیروز، وزیر امروز
برخلاف سه وزیر قبلی ورزش، حمید سجادی ۵۲ ساله چهرهای شناخته شده در ورزش است که به اصطلاح ورزشیها، عکس با شورت و پیراهن ورزشی دارد. دونده دو ۳ هزار متر با مانع کشورمان در دهه ۶۰ و ۷۰ که یک مدال طلای قهرمانی آسیا در سال ۱۹۹۱، چهار مدال برنز قهرمانی آسیا و یک مدال نقره در بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک را کسب کرده و سابقه حضور در دو المپیک ۱۹۹۲ بارسلون و المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا را دارد.
البته در شرایطی دونده دیروز با پوشیدن کت و شلوار به صندلی وزارت ورزش رسیده که او مانند ۱۰ سال پیش، هفته گذشته در جریان رأی اعتماد، مخالفان سرسختی داشت که سبب شده بود جو منفی علیه او در صحن علنی بهارستان شکل بگیرد که او در نطقش در مجلس اینطور به آن واکنش نشان داد: «اگر این بررسیها چهار روز دیگر ادامه پیدا میکرد شاید به بنده تهمت جاسوسی هم میزدند!» با تمام این مصائب سجادی برخلاف ۱۰ سال پیش که آن روزها هم حرف و حدیثهای زیادی متوجه دوران مدیریتیاش بود و در نهایت به نه مجلس ختم شد، اینبار توانست با وجود فضای منفی شکل گرفته از مجلس رأی اعتماد بگیرد. اگرچه او با ۱۶۵ رأی کمترین آرا را در بین وزار دارد، مسئلهای که سبب شده موقعیتش شکننده باشد.
با تمام این اوصاف، ملیپوش سابق دوومیدانی و چهره شناخته شده این ورزش، پس از ۱۰ سال دوباره به ساختمان وزارت ورزش در خیابان سئول شمالی تهران برگشته است. سجادی که در سال ۸۸ تا ۹۰ معاون ورزش حرفهای و قهرمانی سازمان تربیت بدنی وقت بود، حالا به عنوان نفر اول به وزارت ورزش برگشته و وعده «تحول» داده است، به خصوص که او پس از انتخابش به عنوان وزیر ورزش به روش مدیریتی دوران حضورش در سازمان تربیت بدنی که به عنوان معاون علی سعیدلو فعالیت میکرد هم انتقاد دارد: «اگر به سالهای اخیر و حتی دورهای که خودم معاون قهرمانی وزارت ورزش بودم نگاهی داشته باشیم، متوجه میشویم که خیلی از مشکلات ورزش حمل شد، نه حل.» حالا او میگوید قرار است به سرعت طرح «تحولی برای ورزش قهرمانی» را آماده و مشکلات را به جای «حمل»، «حل» کند.
اولویتهای سجادی چه باید باشد؟
البته دونده دیروز و وزیر امروز با توجه به سوءمدیریتها و چالشهایی که در دوران پنج ساله حضور مسعود سلطانیفر به وجود آمده است، کار سختی پیشرو دارد و باید برای بهبود اوضاع ورزش کفش آهنین بپوشد. یکی از مهمترین اولویتهای سجادی باید بازگشت عدالت و رفع تبعیض در ورزش قهرمانی باشد. مسئلهای که در دوران وزیر سابق به شدت مورد بیتوجهی قرار گرفت و شاهد تبعیضهای فراوان در نگاهی که وزارت ورزش به رشتههای مختلف داشت، بودیم. نمونه بارز آن فوتبالزدگی وزارت ورزش در زمان مسعود سلطانیفر بود که در دولت جدید، سجادی باید به شدت از آن دوری کند.
تمرکز وزیر قبلی روی مسائل مدیریتی سرخابیها و حکمهایی که برای افراد سیاسی و معلومالحال برای هیئت مدیرههای دو تیم استقلال و پرسپولیس صادر کرد، حواشی زیادی را برای ورزش به همراه داشت، این جنجالها علاوه بر هزینههای چندصد میلیاردی سالانه سلطانیفر برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بود که به صورت غیرقانونی به این دو باشگاه پرداخت میشد. اولین واکنش سجادی به سؤالی درباره وضعیت سرخابیها که گفته است «من را وارد بازی سرخابیها نکنید»، به نوعی این امیدواری را به وجود آورده که میتوان در زمان او امیدوار بود که اولویت اول ورزش کشور، تقویت ورزش قهرمانی و دوری از حاشیههای فوتبال باشد، به خصوص که در دوران سلطانیفر توجه زیاد وی به فوتبال و بیتوجهی به رشتههای منهای فوتبالی سبب شده بود فاصله زیادی بین قهرمانان و مدالآوران و وزیر ورزش بیفتد. اتفاقی که در دوره جدید، سجادی برای رفع آن باید اقدامی جدی انجام دهد.
علاوه بر این یکی از مهمترین مسائلی که باید مورد توجه وزیر ورزش قرار بگیرد، توجه به وضعیت شغلی و معیشتی قهرمانان است، مسئلهای که در دوره گذشته وزارت ورزش از آن غفلت شد و قانون استخدام قهرمانان به صورت کجدار و مریز اجرایی شد. قانونی که اجرای کامل آن میتواند با رفع دغدغههای قهرمانان، آنها را از نظر روحی و انگیزشی برای موفقیتهای بیشتر آماده کند.
مبارزه با فساد، اهمیت به ورزش همگانی، مسائل فرهنگی و همچنین توسعه زیرساخت و امکاناتی که باید در شأن ورزش ایران باشد از دیگر مواردی است که حمید سجادی باید آنها را جزو اولویتهایش در ورزش قرار دهد تا وعده او برای تحول در ورزش محقق شود و ورزش هرچه سریعتر از دوران سیاه سلطانیفر عبور کند.