Saeed Ahmadian Official Website
روزنامه نگار ورزشی
17:04 - 1400/09/22

گزارش «جوان» از ارقام و اعداد ورزش در لایحه بودجه ۱۴۰۱ که رئیسی دیروز تقدیم مجلس کرد

چرتکه دولت برای ورزش

سهم خانواده بزرگ و بااهمیت ورزش از بودجه ۱۴۰۱ جهش معنا‌داری یافته و با ۳ هزار و ۱۲۴ میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده نسبت به سال ۱۴۰۰ نزدیک به دو برابر افزایش داشته است.

چرتکه دولت برای ورزش

سعید احمدیان/ روزنامه جوان- بهارستان دیروز یک مهمان ویژه داشت، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم که به مجلس رفت و مهم‌ترین لایحه سال را که خیلی‌ها منتظر اعلام رقم‌های آن بودند تقدیم محمدباقر قالیباف کرد. لایحه بودجه ۱۴۰۱ که دخل وخرج کشور را برای سال آینده تعیین می‌کند، یک لایحه ۶۷ صفحه‌ای که برای سال ۱۴۰۱ با رقم ۳ هزار و ۶۳۱ هزار میلیارد تومان تنظیم شده است. ورزشی‌ها هم نگاه ویژه‌ای به این لایحه داشتند که ببینند دولت برای سال آینده چه رقمی را برای این بخش در نظر گرفته است. در گزارش زیر به بررسی عدد و رقم‌هایی پرداخته‌ایم که دولت سیزدهم برای ورزش در سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته است. ارقامی که البته پیشنهاد اولیه دولت است و پس از بررسی در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس، رقم‌های آن می‌تواند بالا و پایین شود.

بودجه کل ورزش در سال ۱۴۰۱ چقدر است؟

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، مجموع بودجه وزارت ورزش در بخش جاری و عمرانی، معادل ۳ هزار و ۱۲۴ میلیارد و ۱۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. بر اساس این لایحه، بودجه جاری وزارت ورزش در بخش مصاف عمومی در سال ۱۴۰۱، یک هزار و ۵۲۶ میلیارد و ۳۳۶ میلیون تومان و بودجه عمرانی این وزارتخانه در بخش مصارف عمومی در سال آینده، معادل یک هزار و ۵۱۷ میلیارد و ۷۹۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد شده است. همچنین بودجه جاری این وزارتخانه در بخش مصارف اختصاصی در سال آینده، معادل ۸۰میلیارد تومان برآورد شده است.

رقم در نظر گرفته شده برای ورزش در بودجه سال آینده رشدی دو برابری را نسبت به امسال نشان می‌دهد که می‌تواند یک خبر خوب برای اهالی ورزش باشد. بودجه ورزش در سال ۱۴۰۰، یک‌هزار و ۵۵۶ میلیارد و ۱۵۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود که برای سال ۱۴۰۱ طبق نظر دولت، معادل ۳هزار و ۱۲۴ میلیارد و ۱۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده است.

حذف بودجه کمیته ملی المپیک و پارالمپیک؟

یکی از مهم‌ترین تغییرات بودجه، حذف بودجه مستقل کمیته ملی المپیک و کمیته پارالمپیک است که این مسئله می‌تواند واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته باشد. بر اساس لایحه‌ای که دولت تقدیم مجلس کرده، بودجه این دو بخش زیرمجموعه بودجه وزارت ورزش قرار گرفته است. با توجه به تصمیم دولت، دو کمیته المپیک و پارالمپیک باید سال آینده بودجه شان را از وزارت ورزش دریافت کنند. تصمیمی که در صورت به اختلاف خوردن وزیر ورزش و رؤسای این دو کمیته، چالش‌هایی را برای ورزش به همراه خواهد داشت.

حذف بودجه مستقل کمیته ملی المپیک و کمیته پارالمپیک برای سال آینده در شرایطی است که برای سال ۱۴۰۰، بودجه ۱۶۷ میلیاردی برای کمیته المپیک و ۷۱ میلیاردی برای کمیته پارالمپیک در نظر گرفته شده بود.

حق پخش نمادین یا واقعی؟

یکی از بخش‌های قابل تأمل لایحه بودجه ۱۴۰۱، در نظر گرفتن حق پخش تلویزیونی است که همواره صداوسیما از پرداخت آن به باشگاه‌ها و سایر بخش‌های ورزش استنکاف کرده است. این در حالی است که تلویزیون سالانه صد‌ها میلیارد تومان درآمد از پخش تبلیغات در جریان پخش مسابقات ورزشی، به خصوص فوتبال کسب می‌کند، اما از دادن سهم ورزش سرباز می‌زند. با این حال در بودجه ۱۴۰۱ باز هم بحث حق پخش مطرح شده است، البته طبق نظر دولت، این پول قرار است به وزارت ورزش تخصیص پیدا کند.

بر اساس بند «ط» تبصره ۹ لایحه بودجه ۱۴۰۱، ۳۰ درصد از حق پخش تبلیغات مسابقات ورزشی در اختیار وزارت ورزش برای کمک به فدراسیون‌ها قرار می‌گیرد.

در این لایحه، درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی، ۳۱۵ میلیارد تومان برآورد شده است که با توجه به نسبت ۳۰ به ۷۰درصدی وزارت ورزش و جوانان نسبت به سازمان صداوسیما، سهم وزارت ورزش معادل ۵/۹۴ میلیارد تومان و سهم صداوسیما معادل ۵/۲۲۰ میلیارد تومان خواهد بود. طبق قانون بودجه، در سال جاری صداوسیما باید این مبلغ را به ورزش ایران پرداخت کند. البته در نظر گرفتن این ارقام در شرایطی است که باید دید محقق می‌شود یا همچنان مانند سال‌های اخیر به صورت نمادین در بودجه قرار گرفته است.

رقم در نظر گرفته شده برای حق پخش، رشد دو برابری را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. براساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰، درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی ۱۵۰ میلیارد تومان برآورد شد که باید به نسبت ۳۰ به ۷۰ بین وزارت ورزش و جوانان و سازمان صداوسیما تقسیم می‌شد.

استقلال و پرسپولیس سودده شدند؟

نام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ دیده می‌شود و در تصمیمی عجیب این دو باشگاه که همواره چندین برابر دخل و درآمدشان، خرج روی دست دولت می‌گذارند، به عنوان شرکت‌های دولتی سودده معرفی شده‌اند که درآمد و هزینه‌شان برابر است، دو باشگاهی که هر سال لیست بدهی شان طولانی‌تر می‌شود!

براساس برآورد صورت گرفته از سوی دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱، میزان درآمد‌های شرکت ورزشی فرهنگی پیروزی (پرسپولیس)، معادل ۲۴۴میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و هزینه‌های این شرکت نیز معادل ۲۴۴ میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان لحاظ شده است و در بخش دارایی‌های جاری نیز میزان ذخایر و اندوخته‌ها، معادل ۷۵۰میلیون تومان اعلام شده است. میزان درآمد‌های شرکت ورزشی فرهنگی استقلال، معادل ۶۹میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان و هزینه‌های این شرکت معادل ۶۹ میلیارد و ۵۰۰ است. البته قرار گرفتن چنین اعدادی در بودجه برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را باید نمادین به حساب آورد، یک نوع عددسازی که در واقعیت محلی از اعراب ندارد و به نظر می‌رسد برای خالی نبودن عریضه در لایحه بودجه گنجانده شده است!

لینک پی دی اف گزارش در روزنامه جوان