Saeed Ahmadian Official Website
روزنامه نگار ورزشی
18:28 - 1400/09/28

نگاهی به برنامه‌های کمیته بین‌المللی المپیک برای حمایت از ورزشکاران

پشتیبان قهرمانان

حمایت از قهرمانان، مربیان و تیم های ورزشی یکی از رویکردهای حمایتی کمیته بین المللی المپیک است.

پشتیبان قهرمانان

سعید احمدیان/ روزنامه جوان- کمیته بین‌المللی المپیک در راستای اهداف جنبش المپیک، همواره برنامه‌های حمایتی متنوعی برای ساپورت ورزشکاران مستعد برای رسیدن به المپیک دارد و بورسیه قهرمانان کشور‌های مختلف یکی از این برنامه‌هاست که برای بازی‌های المپیک اجرایی می‌شود. برنامه‌ای که برای المپیک پاریس قرار است از ابتدای سال ۲۰۲۲ آغاز شود و به مدت ۲۴ ماه تا شروع بازی‌های پاریس ۲۰۲۴ ادامه داشته باشد. در این برنامه ورزشکارانی از کشور‌های مختلف تحت حمایت‌های مالی کمیته بین‌المللی المپیک قرار می‌گیرند و ماهانه ۵۰۰ دلار دریافت می‌کنند، در حالی که در المپیک توکیو بیش از یکهزار و ۶۰۰ ورزشکار از ۱۸۵ کشور تا زمان برگزاری بازی‌های المپیک ۲۰۲۰ توکیو تحت حمایت این نهاد بین‌المللی ورزشی قرار گرفتند به نظر می‌رسد این تعداد ورزشکار برای المپیک پاریس افزایش پیدا کند. با موافقت کمیته بین‌المللی المپیک، ۱۵ ورزشکار ایرانی هم در لیست بورسیه‌های IOC قرار گرفتند، قهرمانانی که با توجه به ضوابطی که مشخص شده، انتخاب شده‌اند تا در دو سال منتهی به المپیک پاریس، کمک هزینه ماهانه ۵۰۰ دلاری دریافت کنند؛ کمکی که می‌تواند با توجه به حمایت‌های حداقلی متولیان ورزش در ایران با توجه به شرایط سخت اقتصادی کشور، به بالا بردن آمادگی و مهارتشان برای موفقیت در مسابقات کسب سهمیه و همچنین در بازی‌های پاریس کمک ویژه‌ای کند.

همبستگی برای حمایت

المپیک سولیداریتی یا همبستگی المپیک، برنامه‌ای است که در IOC برای حمایت از توسعه ورزش اجرا می‌شود. هدف از همبستگی المپیک ارائه کمک به همه کمیته‌های ملی المپیک (NOC) برای برنامه‌های توسعه ورزشکاران، به ویژه آن‌هایی است که بیشترین نیاز را دارند. این کمک از طریق برنامه‌های چند وجهی با اولویت توسعه ورزشکاران و همچنین آموزش مربیان و مدیران ورزشی و ترویج ارزش‌های المپیک (منشور المپیک، قانون ۵) انجام می‌گیرد.

بودجه توسعه و کمک مصوب کمیسیون همبستگی المپیک برای طرح ۲۰۲۴ - ۲۰۲۱ بالغ بر ۵۹۰ میلیون دلار است که ۱۶ درصد نسبت به بودجه قبلی افزایش یافته است. محل تأمین این بودجه مربوط به سهم حق پخش بازی‌های المپیک (توکیو ۲۰۲۰ و پکن ۲۰۲۲) است که متعلق به کمیته بین‌المللی المپیک است. مرکز همبستگی المپیک این بودجه را از طریق برنامه‌هایی بین همه کمیته‌های ملی المپیک به رسمیت شناخته شده توسط IOC توزیع می‌کند.

توماس باخ، رئیس کمیته بین‌المللی المپیک، با اشاره به تقویت برنامه همبستگی المپیک معتقد است بحران کرونا، لزوم همبستگی بیشتر را به ما آموخته است: «بحران کرونا یک درس به ما یاد داد که امیدواریم همه آموخته باشیم و آن این است که ما به همبستگی بیشتری نیاز داریم. به همین دلیل است که از زمان شیوع همه‌گیری ویروس کرونا، IOC فعالانه به ورزشکاران، کمیته‌های المپیک (NOC) و فدراسیون‌های بین‌المللی (IF) از طریق یک برنامه بسته کمک اضطراری کووید کمک کرده است.»

بورسیه ورزشکاران مستعد

بورسیه ورزشکاران کشور‌های عضو IOC یکی از برنامه‌های اصلی مرکز همبستگی المپیک است. کمیته بین‌المللی المپیک، برنامه‌های حمایتی از ورزشکاران از جمله بورسیه در راه المپیک پاریس را اینطور تعریف کرده است: «هدف، همه NOC‌ها و ورزشکاران آن‌ها هستند و تأمین مالی و پشتیبانی فنی از ورزشکاران نخبه که پتانسیل مشارکت در بازی‌های المپیک و جهانی را دارند در نظر گرفته شده است. IOC در بورسیه‌های انفرادی کمک هزینه ماهانه به ذینفعان برای آماده‌سازی و کسب سهمیه آن‌ها برای المپیک چه در کشور خود و چه در یک آموزش سطح بالا برای پاریس ۲۰۲۴، ارائه می‌دهد.» البته کمیته بین‌المللی المپیک از کمیته‌های ملی هر کشور خواسته است در انتخاب ورزشکاران بورسیه، رویکردی سختگیرانه داشته باشند، زیرا متعاقباً از شرکت‌کنندگان دوره انتظار می‌رود به توسعه ساختار کلی ورزش در منطقه یا کشور، ترویج مشارکت زنان با تشویق کمیته ملی المپیک کشور‌ها برای معرفی متقاضیان زن برای برنامه‌های مختلف کمک کنند. این فاکتوری است که ورزشکاران فرصتی برای تبدیل شدن به رهبران اجتماعی، برای کمک به جوامع خود و شناسایی از طریق نسل‌های جدید ورزشکار داشته باشند.

حمایت از تیم‌ها، مربیان و بانوان

البته حمایت‌های مالی در طرح همبستگی المپیک، محدود به ورزشکاران نیست و حمایت‌های مالی دیگری هم در نظر گرفته شده است. در این برنامه تیم‌های ورزشی هم این امکان را دارند که مورد حمایت مالی کمیته بین‌المللی المپیک قرار گیرند. این برنامه به کمیته ملی المپیک کشور‌ها این امکان را می‌دهد تیمی را برای دریافت پشتیبانی فنی و مالی به طور کامل در برنامه -۲۰۲۴، ۲۰۲۱، برای آموزش و شرکت در منطقه‌ای، قاره‌ای یا مسابقات جهانی، با هدف تلاش برای واجد شرایط بودن بازی‌های المپیک به کمیته بین‌المللی المپیک معرفی کنند. علاوه بر این به منظور افزایش مشارکت تیم بانوان در این برنامه، NOC‌ها ممکن است بودجه موجود را بین آن‌ها تقسیم کنند و دو تیم مشروط بر اینکه یکی از تیم‌ها تیم بانوان باشد مورد حمایت قرار گیرند. همچنین این برنامه از مربیان نیز حمایت می‌کند و آموزش مداوم در سطح بالا در مرکز آموزشی، دانشگاه یا مؤسسه تحت مدیریت، آموزش در ورزش علوم، تمرینات ورزشی خاص و آموزش‌های ویژه از جمله برنامه‌هایی است که کمیته بین‌المللی المپیک برای مربیان در نظر گرفته است.

علاوه بر این کمیته بین‌المللی المپیک، برای توسعه جوانان ورزشکار هم کمک‌هایی را ارائه می‌دهد. این کمک‌ها شناسایی و آموزش ورزشکاران جوان برای مسابقات جوانان و حمایت از ورزشکارانی است که هدفشان شرکت در مسابقات مقدماتی بازی‌های المپیک تابستانی و زمستانی جوانان است.

حمایت‌های مالی از ورزش بانوان هم از دیگر برنامه‌های کمیته بین‌المللی المپیک در برنامه جنبش المپیک است، به خصوص که IOC معتقد است حضور تیم‌های بانوان در بازی‌های المپیک می‌تواند تأثیر بسزایی بر دختران و زنان جوان برای مشارکت در ورزش و الهام بخشیدن به میلیون‌ها نفر دختری باشد که رؤیای خود را ترک کرده‌اند.

لینک پی دی اف گزارش در روزنامه جوان