Saeed Ahmadian Official Website
روزنامه نگار ورزشی
18:33 - 1400/10/05

نگاهی به اظهارات هدفمند و توجیهات نخ‌نما شده برخی اهالی فوتبال برای سرپوش گذاشتن بر سوء‌مدیریت‌ها

وقتی «مردم» نردبان فوتبالی‌ها می‌شوند

حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا، بهانه‌ای شده تا برخی فوتبالی‌ها با تکرار کلیدواژه «مردم» و تأکید بر گزاره نادرست ناراحتی و افسردگی هواداران در صورت کنار رفتن این دو تیم از به خطر افتادن منافع‌شان جلوگیری کنند.

وقتی «مردم» نردبان فوتبالی‌ها می‌شوند

سعید احمدیان/ روزنامه جوان- ماجرای حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا به دلیل بدهی کلان مالیاتی، لیست طولانی از طلبکاران داخلی و خارجی و نداشتن زیرساخت‌های اولیه فوتبال حرفه‌ای سبب شده بار دیگر بازار برخی از اهالی فوتبال که به دنبال استفاده بیشتر از منابع مالی دولتی به اسم «مردم» هستند داغ شود. چهره‌هایی که برای پوشاندن تمام تخلفات و سوء‌مدیریت‌هایی که فوتبال باشگاهی را به چنین شرایطی رسانده، پای «مردم» و هواداران را به میان می‌کشند. افرادی که این روز‌ها سعی می‌کنند در صحبت‌هایی عوام‌فریبانه با تأکید بر توجیه‌های نخ‌نما شده، از بالاترین مقام اجرایی کشور، یعنی رئیس‌جمهور هم بخواهند که به خاطر «مردم» و نشاطی که این ورزش در سطح جامعه به وجود می‌آورد، وارد میدان شود و فوتبال را از این منجلاب خودساخته بیرون بکشد. نکته قابل تأمل اینکه آن‌ها هشدار داده‌اند کنار رفتن استقلال و پرسپولیس از آسیا و در مجموع عدم رسیدگی به فوتبال، ناراحتی جامعه را به همراه دارد!

داریوش مصطفوی، رئیس کمیته استیناف صدور مجوز حرفه‌ای یک نمونه از این اهالی فوتبال است. مدیر باسابقه‌ای که این روز‌ها با توجه به حذف استقلال و پرسپولیس به دلیل نگرفتن مجوز حرفه‌ای، بیشتر از قبل با توجه به مسئولیتی که دارد جلوی دوربین‌ها دیده می‌شود. در مصاحبه‌های زیادی که در چند روز گذشته از او منتشر شده، این مدیر باسابقه به جای اشاره به اینکه مصیبت امروز فوتبال به دلیل مدیران کارنابلد است، سعی کرده پای «مردم» را وسط بکشد و حتی از جیب هواداران، طلب ۳۰۰ میلیاردی اداره مالیات از سرخابی‌ها را پرداخت کند: «مالیات که از پولی که از استقلال و پرسپولیس طلب دارد، نمی‌گذرد. به‌والله اگر به مردم بگویند مالیات این‌ها را بدهند، می‌آیند  و می‌دهند.»

مصطفوی در بخش دیگری از حرف‌هایش هم همان توجیه نخ‌نما شده‌ای را که سال‌هاست اهالی فوتبال برای استفاده بیشتر و بدون حساب و کتاب از بیت‌المال مطرح می‌کنند بار دیگر تکرار کرد تا به اسم «مردم» و به کام فوتبالی‌ها تمام شود: «فوتبال یک جهت دارد،  آن هم شادی و خوشحالی مردم است. این را دارند از فوتبال و فدراسیون می‌گیرند. آقای رئیس‌جمهور! دخالت کنید. اگر امروز دخالت کنید بهتر از این است که فردا دخالت کنید. تیم‌های بزرگتان مثل استقلال و پرسپولیس که ۴۰میلیون هوادار دارند روی بی‌مبالاتی مدیران شما به استثنای مدیران فوتبال دارند از بین می‌روند. دخالت کنید آقای رئیس‌جمهور! امیدوارم این دفعه بدانند ۴۰ میلیون چشم‌شان به حرکت و دستور آقای رئیسی است و تکلیف را روشن کنند.»

نمونه دیگرش صحبت‌های امید عالیشاه، هافبک پرسپولیس پس از پایان بازی هفته یازدهم برابر ذوب‌آهن بود. او که به همراه بسیاری از بازیکنان و مربیان شاغل در فوتبال ایران با توجه به عدم نظارت و هجوم پول‌های بدون ضابطه، قرارداد‌های چندده میلیاردی می‌بندند هم سعی کرده با کلیدواژه «مردم»، بدون اشاره به سوء‌مدیریت‌هایی که این وضعیت را به وجود آورده، پای هواداران را برای لاپوشانی مشکلات به میان بکشد. او در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال حذف پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا گفته است: «مدیران باید پیگیری کنند که این اتفاقات رخ ندهد، زیرا این مسئله به هواداران فشار وارد می‌کند و باعث ناراحتی آن‌ها می‌شود. خیلی از مردم ما با فوتبال زندگی می‌کنند. امیدوارم شاهد اینطور اتفاقات نباشیم.»

اظهارنظر‌های امیر قلعه‌نویی، سرمربی گل‌گهر که گفته می‌شود یکی از بالاترین رقم قرارداد‌ها را در بین مربیان دریافت می‌کند، پیش از بازی هفته یازدهم تیم سیرجانی با آلومینیوم اراک هم نمونه دیگری است. او بدون اشاره به سوءمدیریت‌ها و هزینه‌های چندصد میلیاردی فوتبال و قرارداد‌های بدون ضابطه پای «مردم» را برای توجه بیشتر دولت به فوتبال به میان کشیده است.

صحبت‌هایش را بخوانید: «در یک شهرستان ۳۰۰هزار نفری با مردمی کویرنشین و مخلص در حال کار کردن هستیم. تیم‌های گل‌گهر، مس کرمان، مس رفسنجان و آرمان‌گهر به کشور خدمت می‌کنند. چرا می‌خواهید جلوی رشد این تیم‌ها را بگیرید، بعضی از مردم سالانه گوشت نمی‌خورند. فقط همین فوتبال را دارند. هر کسی که به ورزش خدمت کند، از ۱۰۰ سفر زیارت حج بهتر است. چند مقوله در جامعه داریم که یکی امنیت، یکی معیشت، دیگری بهداشت و یکی هم ورزش، جزو دغدغه‌های مردم هستند که گروه‌هایی آمدند و برای ورزش کار می‌کنند که همین آلومینیوم اراک با این شرایط بد اقتصادی، در شرایطی که ۱۲ میلیون کارگر زیر خط فقر هستند و در این وضعیت با وجود فوتبال نشاط به جامعه تزریق می‌شود، کار خوبی صورت می‌گیرد یا خیر؟ لطفاً مسئولان با فوتبال این کار را نکنند، فوتبال عشق مردم است پس این فوتبال را هم از مردم نگیرند. مردم در بدترین شرایط اقتصادی هستند، آرامش ندارند و پر از دغدغه و مشکلات هستند، این ورزش را هم بگیرید مردم بروند چه کار کنند؟»

چنین جوسازی‌هایی در شرایطی است که کسی منکر ایجاد نشاط فوتبال بین «مردم» نیست، اما این نشاط باید به چه قیمتی ایجاد شود، به قیمت دست‌درازی فوتبالی‌ها به بیت‌المال و جیب هواداران، به خصوص که برخلاف صحبت‌های برخی فوتبالی‌ها، در کف جامعه کمتر کسی نگران حذف استقلال و پرسپولیس از آسیاست و حتی اکثریت «مردم» هم از این ماجرا استقبال می‌کنند. به عنوان مثال تنها در یک برنامه رادیویی، اکثر قریب به اتفاق شنوندگان عنوان کردند که بهتر است استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان حذف شوند، بدون اینکه ذره‌ای ابراز ناراحتی کنند!

اینکه چرا برخی از اهالی فوتبال بار‌ها در مصاحبه‌های‌شان با کلیدواژه «مردم» سعی دارند ماجرا را وارونه جلوه دهند، دلیل را باید در منفعت‌طلبی این گروه جست‌وجو کرد که با تغییر شرایط منافع‌شان به خطر می‌افتد. منافع مالی کلان و بدون ضابطه‌ای که در فوتبال دولتی کشورمان در دو دهه گذشته برای اهالی فوتبال از بازیکن و مربی گرفته تا مدیر به وجود آمده و در صورت تغییر رویه مدیریتی فوتبال و خانه‌تکانی، جایی برای سوءاستفاده‌شان باقی نمی‌ماند.

لینک پی دی اف گزارش در روزنامه جوان