سعید احمدیان/ روزنامه جوان- تفاوتی از زمین تا آسمان، حکایت ورزش بانوان قبل و بعد از انقلاب ۵۷ است، بانوان ورزشکارانی که بهرغم محدودیتهایی که ممکن است همچنان با آن روبهرو باشند با فرصتهایی که ایجاد شده، توانستهاند پا به پای مردان در میدانهای آسیایی، جهانی و المپیک بدرخشند و با کسب مدالهای خوشرنگ، کارنامه بانوان را در چهار دهه گذشته در ورزش پربار کنند. رشد هفت برابری در رشتههای ورزشی و ۱۷ برابر شدن مدالآوری تنها یک گوشه از تحول ورزش بانوان پس از انقلاب است. در کنار ورزشکاران بانوی سختکوش و افتخارآفرین، در بخش مدیریت هم بانوانی بودهاند که نقش زیادی در فراهم کردن شرایط برای جهش ورزش زنان پس از انقلاب ۵۷ داشتهاند. در این راستا دیروز برای ورزش بانوان یک روز خاص و ویژه بود و کمیته ملی المپیک از سردیس طاهره طاهریان رونمایی کرد، یکی از مدیران تأثیرگذار ورزش بانوان پس از انقلاب که نقش مهمی در اوجگیری آن داشته است. نایبرئیس بانوان کمیته ملی المپیک که در ۴۰ سال اخیر در بخشهای مختلف مدیریتی ورزش توانسته چهره تأثیرگذاری باشد تا لقب «مادر ورزش ایران» را به او بدهند.
توسعه ورزش بانوان را کلید زد
سالها حضور در پستهای مدیریتی در سازمان تربیت بدنی سابق، کمیته ملی المپیک، کمیته پارالمپیک و سایر بخشها، طاهره طاهریان را تبدیل به یکی از مدیران تأثیرگذار ورزش بانوان کرده است. نکتهای که دیروز رضا صالحیامیری، رئیس کمیته ملی المپیک در مراسم رونمایی به آن اشاره کرد: «در میان زنان تأثیرگذار ورزش ایران نام خانم طاهریان میدرخشد و من بارها وی را بانوی اول ورزش ایران نامیدم. او همواره به دنبال توسعه ورزش زنان بود.»
صالحیامیری توصیهای هم به ورزشکاران و قهرمانان زن ورزش داشت: «باید بدانید انسانهای زیادی در ورزش سختی و مشقت زیادی کشیدند تا شما امروز به این جایگاه و سکو برسید و باید قدردان آنها باشید.»
محمود خسرویوفا، رئیس کمیته پارالمپیک هم به نقش مهم مدیران زن در توسعه ورزش بانوان اشاره کرد: «در گذشته توجه به ورزش زنان به حساب نمیآمد، چراکه خانوادهها و جامعه هم این امر را نمیپذیرفتند. از طاهریان میتوان بهعنوان یک نماد از تیمی که برای توسعه ورزش بانوان جنگیدند، نام برد. کسب مدالهای زنان در مجامع جهانی و بینالمللی ثمره تلاش زنان تأثیرگذاری، چون طاهریان و دیگر بانوان است. خانم طاهریان از خانواده خود گذشت تا ورزش زنان امروز راه خود را ادامه دهد.»
موفقیتها حاصل تلاش همه بانوان است
طاهریان هم در این نشست که به پاس پنج دهه تلاش در عرصه ورزش کشور برگزار شده بود، در سخنانی موفقیتهای کسب شده را متعلق به همه جامعه زنان دانست: «موفقیتهایی که در ورزش بانوان پس از پیروزی انقلاب رخ داده است، حاصل تلاش همه بانوان بوده و البته همراهی مرحوم هاشمیرفسنجانی و مدیران کل ورزش همه استانها و شهرستانها که در توسعه ورزش بانوان تأثیرگذار بودهاند.»
در حالی دیروز از طاهره طاهریان به عنوان یکی از مدیران ورزش بانوان تقدیر شد که او سه سال پیش در مصاحبهای اولین حضور بانوان در رقابتهای بینالمللی را اینطور روایت کرده بود: «اولین رشتهای که راه پیدا کرد، تیراندازی بود. خانمهایی که اغلب هم از بسیج بودند، تدارک دیدند تا با توجه به در پیش بودن بازیهای آسیایی ١٩٩٠ پکن، تیم ملی تیراندازی ما برای یک مسابقه تدارکاتی راهی پکن شود. این میدان تدارکاتی شروعی برای اولین حضور رسمی این تیم در رقابتهای خارجی بود، البته در این رابطه مخالفتهایی هم شد که باز آیتالله هاشمی کمک کردند و موافقتهای لازم را گرفتند. اینطور شد که اعزام زنان به خارج از کشور شروع شد. بعد از حضور تیراندازی در بازیهای آسیایی پکن، این انگیزه در معاونت بانوان سازمان ایجاد شده بود تا به جد پیگیر اعزام سایر رشتهها هم باشیم. برای این کار باید شروع به طراحی لباس میکردیم. رشتههایی مثل تیراندازی و شطرنج که پوشش بیشتری داشتند، محدودیت کمتری داشتند، برای همین بیشتر اعزام میشدند.»
راهی که از ۳۲ سال پیش شروع شد، حالا با تلاشهایی که صورت گرفته ورزش بانوان را به جایی رسانده است که هر دوره در بازیهای آسیایی و المپیک سهم بانوان بیشتر میشود تا تفاوتی از زمین تا آسمان، حکایت ورزش بانوان قبل و بعد از انقلاب ۵۷ باشد.