سعید احمدیان/ خبرگزاری ایرنا- بودجه باشگاههای لیگ برتری در سالهای اخیر تبدیل به یکی از چالشهای اصلی فوتبال ایران شده، به طوری که «جنگ نابرابر با تیمهای صنعتی» کلیدواژه مشترک گلایه مدیران سرخابیها در سالهای اخیر بوده است که نسبت به بودجه نامحدود برخی باشگاهها انتقادات زیادی داشتهاند.
سرانجام شنبه شب بود که برای اولین بار حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی به طور رسمی رقم بودجه برخی باشگاههای صنعتی را اعلام کرد تا سرانجام مطالبه اعلام بودجه این تیمها عملی شود.
به گفته قربانزاده، سپاهان با ۳۲۵ میلیارد تومان، بیشترین بودجه را در بین باشگاههای صنعتی داشته است؛ بودجهای که ۹۰ درصد آن هزینه تیم فوتبال بزرگسالان این باشگاه در لیگ برتر میشود.
پس از سپاهان، دو تیم کرمانی بیشترین بودجه را داشتهاند، مس کرمان ۲۰۰ و مس رفسنجان ۱۸۰ میلیارد تومان در فصل جاری لیگ هزینه کردهاند. آلومینیوم اراک، دیگر تیم صنعتی هم به گفته رئیس سازمان خصوصیسازی، ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد تومان بودجه داشته است.
البته قربانزاده در صحبتهایش بودجه باشگاه فولاد و ذوب آهن، دو تیم دیگر صنعتی را اعلام نکرد اما گفت که این ۲ باشگاه هزینههای پایینتری نسبت به سایر تیمهای صنعتی داشتهاند.
با توجه به شفافسازی رئیس سازمان خصوصیسازی، مهمترین مسئلهای که اولویت پیدا میکند، ضرورت نظارت بر بودجه صنعتیها است؛ باشگاههایی که گفته میشود سنگینترین قراردادها را در بین تیمهای لیگ برتری دارند.
به نظر میرسد زوم کردن رسانهها و افکار عمومی روی استقلال و پرسپولیس و هزینههایی که در این دو تیم میشود، سبب شده که تیمهای صنعتی با وجود بودجههای سنگینتر، کمتر مورد انتقاد و نظارت قرار بگیرند.
حال اعلام رسمی بودجه باشگاههای صنعتی میتواند فتح بابی برای نظارت بیشتر روی عملکرد مالی این تیمها باشد تا مدیرانشان نسبت به بودجهای که تخصیص داده و هزینه میکنند، پاسخگو باشند.
البته خلاف تصوری که در بین فوتبالیها وجود دارد، صنعتیها پرهزینهترین تیمهای لیگ نیستند و آن طور که رئیس سازمان خصوصیسازی در مصاحبه تلویزیونیاش اعلام کرده، استقلال پرخرجترین تیم لیگ برتر است که بیشترین بودجه را نسبت به تیمهای دیگر داشته و ۴۵۹ میلیارد تومان هزینه کرده است.
البته بودجه رقیب استقلال یعنی پرسپولیس به صورت رسمی اعلام نشده اما شنیده میشود این باشگاه نزدیک به ۲۶۰ میلیارد تومان در فصل جاری هزینه کرده است که این تیم را در ردیف سومین تیم پرهزینه لیگ پس از استقلال و سپاهان قرار میدهد.
نکته قابل تامل در باشگاه استقلال، مهر تائید رئیس سازمان خصوصیسازی بر انحراف مالی در دوره مدیریت گذشته استقلال است؛ مسئلهای که پیش از این در قالب شایعه مطرح شده بود و قربانزاده به طور رسمی آن را تائید کرد.
صحبتهای قربانزاده و اشاره او به انحرافهایی که در بودجه استقلال صورت گرفته است، باید فرآیند برخورد با تخلفاتی از این دست را در نهادهای نظارتی سرعت ببخشد تا شفافیت مالی در فوتبال ایران با توجه به هزینههای چندصد میلیاردی لیگ برتریها در شرایط سخت اقتصادی کشور جامه عمل بپوشد و جلوی حیف و میل و افزایش بدون ضابطه و کاذب قراردادها گرفته و این بودجه در مسیر درست هزینه شود.