سعید احمدیان/ روزنامه جوان- آخر سال شلوغی در انتظار فوتبال است و شمارش معکوس برای رسیدن ۲۵ اسفند و برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال آغاز شده و گمانهزنیها درباره اینکه داغترین صندلی مدیریت فدراسیونها به چه کسی میرسد، بالا گرفته است. از اعضای فعلی فدراسیون فوتبال و مدیران سابق آن گرفته تا وزارت ورزش و سایر نهادهای پرقدرت، لابیهایشان را برای رساندن رئیس مورد نظرشان به اتاق ریاست شروع کردهاند. در این بین مدیران فعلی فدراسیون فوتبال یا همان بازنشستههای فوتبال که با چوب خیالی تعلیق و فیفاهراسی در فوتبال، صندلیشان را سفت چسبیدهاند، در هفتههای اخیر برنامهریزی گستردهای را برای ماندن در فدراسیون فوتبال کلید زدهاند و میخواهند بهرغم تمام سوءمدیریتهایشان به هر طریق ممکن همچنان بر سر سفره فوتبال بمانند. شنیده میشود برای رسیدن به این هدف هم به هر ریسمانی آویزان شدهاند تا نام خودشان یا نام گزینهای که ماندنشان را تضمین کرده است، از صندوق رأی انتخابات ۲۵ اسفند فدراسیون فوتبال بیرون بیاید. ابایی هم ندارند که ماندنشان را بر پایه مهندسی انتخابات و خرید رأی هیئتها و فعالیتهای غیرقانونی دیگر بنا کنند!
استناد به اساسنامه غیرقانونی برای ماندن
اگر فدراسیون فوتبال را فدراسیون بازنشستهها بنامیم، اغراق نکردهایم. فدراسیونی که سال گذشته بازنشستههای آن توانستند با فیفاهراسی و بالا بردن چوب خطر خیالی تعلیق، قانون منع بهکارگیری بازنشستگان را زیر پا بگذارند و صندلیشان را حفظ کنند. هرچند برخی از این بازنشستهها مانند مهدی تاج به دلیل بیماری قلبی و علی کفاشیان به دلیل پرونده قضایی مجبور به خداحافظی از پستهایشان شدند، اما حیدر بهاروند سرپرست فعلی فدراسیون فوتبال و رئیس سازمان لیگ، محمود اسلامیان نایبرئیس دوم فدراسیون فوتبال، عبدالکریم طالقانی و فریدون اصفهانیان اعضای هیئت رئیسه و محمدرضا ساکت رئیس سازمان تیمهای ملی، پنج مدیر بازنشسته فوتبالی هستند که با وجود قانون مجلس همچنان به حضور غیرقانونیشان در پستهای مدیریتی فوتبال ادامه میدهند.
انتخابات ۲۵ اسفند فدراسیون فوتبال در شرایطی برگزار میشود که با توجه به اساسنامه فدراسیونها، مدیران بازنشسته نمیتوانند نامزد شوند. با این حال گفته میشود بازنشستههای فوتبال برای اینکه همچنان ماندنی شوند به دنبال این هستند تا انتخابات ۲۵ اسفند را با اساسنامه مصوبه سال ۹۰ فدراسیون فوتبال که هنوز تأیید هیئت دولت را نگرفته است، برگزار کنند. در اساسنامه سال ۹۰ اصلاً به منع حضور بازنشستهها در انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال اشارهای نشده و تنها مانع برای حضور مدیران در انتخابات شرایط سنی است و در صورتی که مدیری سنش از ۶۵ عبور کند، حق ثبتنام در انتخابات در هیچ سمتی را ندارد. این در حالی است که منتقدان فدراسیون معتقدند، چون این اساسنامه مصوبه دولت را ندارد، غیرقانونی است و باید بر اساس اساسنامه مصوب سال ۸۶ فدراسیون فوتبال عمل شود، اساسنامهای که حضور بازنشستهها را محدود میکند و آنها مجبور به خداحافظی اجباری از فوتبال میشوند.
مهرهچینی در هیئتهای استانی
بازنشستههای فدراسیون فوتبال علاوه بر ملاک قرار دادن اساسنامهای که تأیید هیئت دولت را ندارد برای ماندن با توجه به رأی بالای رؤسای هیئتهای فوتبال استانی در مجمع انتخاباتی به دنبال اعمال نفوذ بر این افراد و مهندسی کردن انتخابات هیئتهای استانی برای گماشتن مدیران نزدیک به خود هستند تا در انتخابات ۲۵ اسفند بدون دردسر نامشان از صندوق رأی بیرون بیاید. دو نمونه مهندسی انتخابات هیئتهای فوتبال را بهوضوح میتوان در مجمع انتخاباتی هیئت فوتبال استان گیلان و کردستان در ماههای اخیر دید.
۹ آذر در حالی فدراسیون فوتبال برخلاف اساسنامه ابلاغی به هیئت فوتبال گیلان و وزارت ورزش و جوانان و بهرغم تذکرات مکرر سازمان بازرسی و وزارت ورزش و جوانان بدون تشریفات قانونی انتخابات هیئت فوتبال گیلان را برگزار کرد که دیگر نامزدهای انتخابات هیئت فوتبال این استان به مهندسی صورت گرفته در این مجمع معترض بودند. اسماعیل شاد یکی از نامزدهای ریاست هیئت فوتبال گیلان پس از انتخاب الماسخاله به خبرگزاری ایسنا گفته بود: «عدم شفافیت در فدراسیون فوتبال، دلیل تمام مشکلات است. فدراسیون با ایجاد محدودیت در انتشار آزاد اطلاعات سعی در پیشبرد اهداف خود و مهندسی انتخابات در هیئتهای استانی دارد. وقتی رئیس فدراسیون به عنوان رئیس مجمع و مدیرکل ورزش و جوانان استان به عنوان نایبرئیس حاضر نباشند، مجمع وجاهت قانونی ندارد.»
۲۵ آذر هم در حالی مجمع انتخاباتی هیئت فوتبال استان کردستان، آنهم تنها با حضور یک کاندیدا برگزار شد که کانون پیشکسوتان فوتبال کردستان به شدت به مهندسی صورت گرفته انتقاد کرد و اعضای این کانون شرکت دوباره رئیس قبلی هیئت به عنوان تک کاندیدای این پست و حمایتهای معنادار از وی، عدم پذیرش کاندیداهای دیگر توسط فدراسیون، دستچین بودن اعضای هیئت فوتبال کردستان به نفع رئیس قبلی را به شدت مورد انتقاد قرار دادند.
برگههای طلایی سفید امضا
علاوه بر مهرهچینی در هیئتهای استانی، بازنشستههای فدراسیون فوتبال از راههای دیگر مانند گرفتن برگههای تأیید نیز به دنبال مهندسی انتخابات ۲۵ اسفند هستند. طبق قوانین انتخاباتی فدراسیون فوتبال هر فردی درخواست نامزدی ریاست فدراسیون فوتبال را دارد، قبل از اینکه از سوی وزارت ورزش و جوانان و مراجع ذیصلاح تأیید شود باید در ابتدا از ۱۰ عضو مجمع رأی بگیرد. در این زمینه گفته میشود دو عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در روزهای اخیر حدود ۱۸ برگه تأیید سفید امضا را از چند عضو مجمع تحویل گرفتهاند تا در صورت لزوم با وارد کردن نام فرد مورد نظر شرایط را برای ثبتنام مهیا کنند. این اتفاق یعنی نامزدهایی در راهند که مورد حمایت برخی افراد کنونی هیئت رئیسه و مسئولان فدراسیون فوتبال هستند و به احتمال فراوان این زمینهای برای مهندسی ابتدایی در انتخابات مهمترین فدراسیون حال حاضر کشور است.
مجمع فدراسیون فوتبال ۷۵ عضو دارد و هر عضو مجمع فقط میتواند یک نامزد را برای ریاست روی کاغذ تأیید بنویسد. اگر اقدام این اعضای هیئت رئیسه ادامه یابد دو تا سه نامزد رقیب آنها از دور خارج میشوند، در این شرایط وضعیت نابرابر و ناعادلانهای ایجاد خواهد شد. از سوی دیگر برخی اعضای مدنظر دو عضو هیئت رئیسه هم میتوانند از این طریق بهراحتی در انتخابات حضور داشته باشند و برای پست نایبرئیسی و عضویت در هیئت رئیسه رأی جمع کنند.