سعید احمدیان/ روزنامه جوان- سردرگم و بلاتکلیف هستند، تمرینات را تعطیل کردهاند و بازیکنان را به خانه فرستادهاند تا ببینند تا کی قرار است کرونا همچنان آنها را خانهنشین کند. این حکایت این هفتههای باشگاههای لیگ برتر فوتبال است و در ایران هم مانند خیلی از کشورهای دیگر ویروس کرونا لیگ فوتبال را به تعطیلی کشانده است. بلاتکلیفی و نامشخص بودن زمان شروع دوباره لیگ، سناریوهای مختلفی را پیشروی مسئولان سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال برای تصمیمگیری درباره تکلیف نوزدهمین دوره لیگ قرار داده است، هرچند که کمبود زمان و تقویم فشرده مسابقات سبب شده مسئولان برنامهریزی لیگ در یک آزمون سخت برای مشخص کردن تکلیف لیگ نوزدهم قرار بگیرند.
امان از کرونا
مصاف پارس جنوبی و تراکتور که جمعه هشتم اسفندماه برگزار شد، آخرین مسابقه لیگ برتر فوتبال تا پیش از تعطیلی لیگ به خاطر شیوع ویروس کرونا بود، مسابقهای از هفته بیست و یکم که با برتری یک بر صفر جمیها به پایان رسید. از آن روز به بعد مقاومت مسئولان سازمان لیگ برابر ستاد ملی کرونا که طبق مصوبهای خواهان لغو بازیهای فوتبال شده بود، شکست و فوتبال باشگاهی ایران یک هفته پس از ورود ویروس کرونا به کشور به محاق تعطیلی رفت. اعلام تعطیلی لیگ پس از پایان هفته بیست و یکم در شرایطی بود که مسابقات این هفته بدون تماشاگر برگزار شد و مسئولان سازمان لیگ به دنبال این بودند که همچنان با وجود پیشرفت کرونا در کشور به برگزاری مسابقات پشت درهای بسته ادامه دهند. با این حال اعتراض مربیان و بازیکنان که سلامتیشان را در معرض خطر میدیدند در کنار فراگیر شدن کرونا در استانهای کشور سبب شد سرانجام سازمان لیگ کوتاه بیاید و رضایت به تعطیلی لیگ تا ۱۴ فروردین بدهد.
در روزهایی که بیماری کرونا همچنان در کشور روند صعودی دارد و کارشناسان کمتر میتوانند زمانی برای شیب نزولی آن پیشبینی کنند، ۲۱ اسفندماه سازمان لیگ با اعلام شروع مجدد لیگ از ۱۴ فروردین، برنامه هفته بیست و دوم تا بیست و چهارم و یک مسابقه معوقه از هفته هفدهم لیگ برتر را اعلام کرد. طبق این برنامه قرار بود ۱۴ فروردین سال آینده، دیدار تیمهای فوتبال فولاد و استقلال به عنوان دیدار معوقه از هفته هفدهم لیگ برتر در اهواز برگزار شود. همچنین اعلام شد که هفته بیست و دوم لیگ برتر در تاریخهای ۱۵، ۱۶ و ۱۸ فروردین، هفته بیست و سوم در روزهای ۲۱ و ۲۲ فروردین و هفته ۲۴ لیگ نیز ۲۶ و ۲۷ فروردین برگزار شود.
البته تصمیم سازمان لیگ تنها چند ساعت بیشتر اعتبار نداشت و ساعاتی پس از آن بود که وزارت ورزش آن را وتو کرد و در جلسه ستاد عالی مقابله با کرونا در ورزش مصوب شد تمام مسابقات و لیگهای مختلف ورزشی تمامی رشتهها در سطح لیگ برتر، لیگهای دسته اول، دو و سه فعلاً تا پایان فروردین لغو شود.
در حالی برخی باشگاهها با توجه به اطلاعیه سازمان لیگ، برنامه شروع دوباره تمریناتشان را از اواخر اسفند چیده بودند که با مصوبه ستاد ملی کرونا در ورزش، باشگاهها دوباره به یک تعطیلات نامعلوم رفتهاند. با تعویق دوباره بازیهای لیگ و نامشخص بودن تاریخ شروع مسابقات، تمرینات تیمهای باشگاهی تعطیل شده است و بازیکنان با توجه به تمهیداتی که مربیان تیمها در نظر گرفتهاند، در خانه تمریناتشان را پیگیری میکنند تا آمادگی خود را حفظ کنند.
تعطیلی کامل یا برگزاری کامل؟
در شرایطی که سرنوشت ادامه لیگ برتر فوتبال نامعلوم است، گمانهزنی درباره آینده لیگ نوزدهم بالا گرفته و دو سناریوی پایان لیگ به صورت نیمهکاره یا ادامه مسابقات پس از بحران کرونا مطرح شده است. در آخرین اظهارنظر مسئولان سازمان لیگ، دیروز غلامرضا بهروان در گفتوگویی با خبرگزاری فارس درباره تاریخهای احتمالی شروع دوباره لیگ اینطور توضیح داد: «ما منتظریم ببینیم چه زمانی مجوز از سرگیری مسابقات به سازمان لیگ فوتبال داده میشود. اگر اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت مجوز شروع مسابقات داده شود امکان به پایان رساندن لیگ نوزدهم وجود دارد. در صورتی که در خردادماه مجوزها از سر گرفته شود، باشگاهها سه روز یکبار باید بازی کنند که بعید میدانم این شرایط را بپذیرند، چراکه اگر بخواهیم در خرداد مسابقات را از سر بگیریم دو ماه باید بین دو فصل به تیمها استراحت بدهیم. از سوی دیگر مسابقات لیگ قهرمانان باشگاههای آسیا، فوتبال ملی و فیفا هم وجود دارد، در آن صورت باید تمام این مسائل را در برنامهریزیها در نظر بگیریم.»
با این حال سناریوی تعطیلی کامل لیگ از سوی برخی باشگاهها کلید خورده است. دیروز بود که غلامرضا بهروان، مشاور سازمان لیگ از درخواست برخی باشگاهها برای تعطیلی کامل لیگ و برگزار نشدن ادامه مسابقات خبر داد: «بیشتر تیمهایی که خواهان تعطیلی مسابقات هستند، تیمهایی هستند که در میانه جدول قرار دارند و دغدغهای برای سقوط یا نگرانی برای گرفتن کسب سهمیه آسیایی ندارند.» عملی کردن چنین سناریویی البته چالشهای زیادی دارد، به خصوص اینکه در صورت نیمهکاره ماندن لیگ، تکلیف تیم قهرمان یا تیمهای سقوطکننده چه خواهد شد.
بهروان هفته گذشته اینگونه به شائبه تعطیلی کامل لیگ واکنش نشان داده بود: «اگر بخواهیم لیگ برتر را با همین جدول به پایان ببریم، به این معناست؛ جدول فعلی باید در صعود و سقوط لحاظ شود که بهطور حتم همه تیمها به این موضوع معترض خواهند بود. با توجه به تعطیلی بازیهای تیم ملی و همچنین لیگ قهرمانان آسیا ما فرصت کافی برای برگزاری هفتههای باقی مانده لیگ برتر را خواهیم داشت.»