سعيد احمديان/ روزنامه جوان- صحبتهای پوریحسینی، رئیس سازمان خصوصیسازی در روزهای اخیر گویای این است که پرونده واگذاری استقلال و پرسپولیس برای چندمین سال متوالی باز هم بسته شده است و با وجود وعدههای وزارت ورزش، گویا امسال هم قرار نیست این دو تیم به بخش خصوصی واگذار شوند. سالهاست که ماجرای واگذاری دو باشگاه دولتی پایتخت مطرح میشود و هر بار به دلایلی مشابه به سرانجام نمیرسد. البته در سال جاری وزیر ورزش از عزم جدی وزارتخانه متبوعش برای کندن نخ دولت از دو تیم استقلال و پرسپولیس خبر داده بود، اما اینبار هم گویا مشکلات سابق همچنان بر سر راه واگذاری دو تیم دیده میشود تا رئیس سازمان خصوصیسازی با وزارت ورزش اتمامحجت و تأکید کند که استقلال و پرسپولیس امسال هم واگذار نخواهند شد.
البته در اینکه دولت با توجه به سرمایه اجتماعی استقلال و پرسپولیس اراده واقعی برای واگذاری این دو تیم ندارد، حرفوحدیثهای فراوانی وجود دارد و پروسهای که خصوصیسازی سرخابیها در یک دهه اخیر طی کرده است، حاکی از آن است که دولتیها برخلاف وعدههای ظاهریشان در مصاحبهها، در عمل چندان راغب به از دست دادن این ظرفیت نیستند.
در چنین شرایطی بدیهی است که خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس احتمالی نزدیک به بعید است و سروصداهایی که هر چند وقت یکبار درباره این دو تیم به راه میافتد را نباید جدی گرفت. در چنین شرایطی دولت باید برای سروسامان دادن به وضعیت مالی و مدیریتی دو تیم قدمی جدی بردارد و سرخابیها را از وضعیت نابسامانی که سالهاست با توجه به سیستم مدیریت دولتی که بر آنها تحمیل شده است، خارج کند. یکی از مهمترین چالشهایی که استقلال و پرسپولیس با آن درگیر هستند، مسائل مالی و بودجهای است، بهخصوص که هزینه ۱۰۰ میلیاردی هر کدام از این تیمها در طول یک فصل بار سنگینی را روی دوش دولت میگذارد.
البته دولتیها مدعی هستند که اسپانسرها هزینههای استقلال و پرسپولیس را تأمین میکنند و یک ریال هم وزارت ورزش به آنها کمک نمیکند. با این حال کمتر کسی این مسئله را جدی میگیرد و با وجود ادعای دولتیها، نمیتوان روی کمک مالی وزارت ورزش به استقلال و پرسپولیس سرپوش گذاشت. سالانه چندده میلیارد از بیتالمال برای این دو تیم هزینه میشود، آن هم در شرایطی که کشور با مشکلات اقتصادی زیادی روبهرو است و با توجه به ممنوع بودن هزینه دولت در ورزش حرفهای، چنین هزینههای هنگفتی از بیتالمال برای تیمهای باشگاهی دولتی یک تخلف آشکار است.
خصوصیسازی هرچند بهترین مسیر برای کاهش هزینه دولت در ورزش حرفهای، بهخصوص در باشگاهداری فوتبال است، با این حال همانطور که اشاره شد چشمانداز روشنی برای واگذاری استقلال و پرسپولیس دیده نمیشود و در این راستا دولت باید برای تأمین منابع مالی باشگاههای تحت نظرش فکر دیگری بکند. در چنین شرایطی دولت باید به سمت احقاق حق فوتبالیها برود تا باشگاهها با بینیازی از منابع دولتی در درآمدها و هزینههایشان خودکفا شوند. تلاش برای پیگیری حق پخش تلویزیونی فوتبال که نزدیک به نیمی از درآمدهای سالانه باشگاهها را در سطح دنیا شامل میشود، یکی از مهمترین فاکتورهایی است که میتواند به استقلال مالی باشگاههای دولتی در ورزش ایران کمک کند و تیمهایی مانند استقلال و پرسپولیس را از کمکهای غیرقانونی دولت بینیاز سازد.
در این راستا دولت باید از طریق مجلس برای اعاده حق باشگاههای فوتبال که سالهاست مغفول مانده، اقدام و با تصویب قوانینی در این راستا، موانعی را که بر سر گرفتن حق پخش تلویزیونی وجود دارد برطرف کند. در صورت اقدام دولت در چنین مسیری است که بهرغم عدم واگذاری دو تیم، میتوان به وضعیت ناهنجاری که بهخصوص از نظر مالی باشگاههای دولتی مانند استقلال و پرسپولیس با آن درگیر هستند، پایان داد تا این دو تیم و سایر تیمهای دولتی با درآمدهایی که مانند سایر کشورهای دنیا حقشان است، اداره شوند و مثل امروز نباشد که هزینههایشان از بیتالمال تأمین شود.