سعید احمدیان/ سایت جوان آنلاین- در روزهایی که کرونا خیلی ها را خانه نشین کرده و پویش در خانه بمانیم برای شکستن زنجیره شیوع کرونا به راه افتاده است، شاید مرور چهره های خبرساز سال 98 ورزش ایران جالب توجه باشد و شما را پرت کنید به روزهای پرحاشیه ورزش در سال گذشته تا برای دقایقی هم که شده قرنطینه خانگی سخت نگذرد. به خصوص که ورزش ایران سال گذشته، سال پرهیاهو و پرخبری را تجربه کرد، سالی که هر چند خبری از برگزاری مسابقات بزرگی مانند المپیک، جام جهانی و یا بازی های آسیایی نبود اما چهره هایی داشت که یک سال داغ را برای ورزش کشورمان رقم زدند. حال در شرایطی که تنها یک هفته از آغاز سال 99 و جدید گذشته است، چهره های ورزش را در سال 98 بررسی کرده ایم، چهره هایی که مانند تمامی اخبار باز هم فوتبالی ها سهم بیشتری دارند. به عنوان اولین چهره از مارک ویلموتس نوشته ایم، مربی بلژیکی که بررسی کارنامه 6 ماه حضورش در ایران نشان داد که حضور و میدان دادن به مربی ای مانند ویلموتس سبب می شود تا او با پنبه سرمان را ببرد!
عقب گرد
پس ازجدایی کارلوس کی روش آن هم بعد از 8 سال از تیم ملی فوتبال، خیلی ها معتقد بودند سرمربی بعدی که می خواهد روی نیمکت ایران بنشیند، کار سختی خواهد داشت و همین سبب شده تا خیلی ها در انتظار این باشند که قرعه به نام چه کسی می خورد. پس از مطرح شدن نام های دهان پرکنی مانند از زیدان گرفته تا مورینیو که سخنگوی وزارت ورزش پس از رفتن کی روش از مذاکره با آنها خبر داد، در نهایت خرداد 98 از جانشین کی روش رونمایی شد، مربی ای که نه اسم و آوازه زیزو را داشت و نه کارنامه مربی بزرگی مانند کی روش را. خرداد ماه بود که مهدی تاج از انتخاب مارک ویلموتس به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال خبر داد، مربی بلژیکی و ستاره سال های دور شالکه، مربی ای که تنها نقطه قابل توجه کارنامه اش هدایت نسل طلایی بلژیک در جام جهانی 2014 بود، تیمی که هازارد، دی بروین، لوکاکو، کورتوآ، کمپانی، فرمایلن، فرتونگن، فلینی، ویتسل، مرتنس و دمبله، مهمترین چهرههای آن بودند.
البته به اعتقاد کارشناسان انتخاب ویلموتس با توجه به اینکه پیش از این مربی کارنامه داری مانند کی روش روی نیمکت ایران می نشست، یک عقب گرد بود اما مسئولان فدراسیون فوتبال از این انتخاب دفاع کردند و معتقد بودند که به دنبال مربی جوانی بوده اند که انگیزه لازم را برای موفقیت و جاه طلبی داشته باشد و به همین خاطر به این مربی 51 ساله رسیده اند.
با این حال حاشیه های ویلموتس که به دلیل پوشیدن پیراهن سفید برای موفقیت تیم هایش به خرافاتی بودن مشهور بود،، از همان روز اول امضای قراردادش آغاز شد. در حالی که رسم بر این است که معمولا قرارداد سرمربی جدید تیم ملی یک کشور در داخل آن کشور بسته می شود اما مهدی تاج برای امضای قرارداد با ویلموتس به بلژیک رفت تا از همان ابتدای کار سنگ بنا کج گذاشته شود، هر چند مسئولان فدراسیون معتقد بودند که با توجه به تجربیاتی که از قرارداد با کی روش و رفتار سرکشانه این مربی با مدیران فوتبال به دست آورده اند، قرارداد محکمی با ویلموتس بسته اند تا حاشیه های زمان حضور سرمربی پرتغالی تکرار نشود.آنها بارها در مصاحبه هایشان تکرار کردند که ویلموتس را توجیه کرده اند که با توجه به شرایط تحریم، فدراسیون سختی هایی برای واریز پول او خواهد داشت تا به قول خودشان گربه را دم حجله کشته باشند.
ترکیدن بادکنک ویلموتس
شهریور ماه و بازی با هنگ کنگ و کامبوج اولین آزمون های رسمی سرمربی جوان بلژیکی روی نیمکت ایران بود، دو بازی آسان و راحت در شروع کار ملی پوشان کشورمان در انتخابی جام جهانی قطر، شروعی که اگر حتی ویلموتس هم می خواست آن را به این راحتی بچیند، نمی توانست! البته تیم کشورمان در اولین بازی با ویلموتس خردادماه در یک بازی دوستانه مقابل کره به تساوی یک – یک رسیده بود و پس از 3 ماه او قرار بود برای اولین بازی رسمی در شروع انتخابی جام جهانی به عنوان سرمربی ایران روی نیمکت بنشیند.
همان طور که پیش بینی می شد یک برد دو بر صفر خارج از خانه برابر هنگ کنگ و 14 بر صفر برابر کامبوج در ورزشگاه آزادی، بهترین شروع ممکن را برای ویلموتس رقم زد، مربی که پس از این بردها، فلسفه تیمش را بازی هجومی عنوان می کرد، فوتبالی که برای هوادارانی که از 8 سال بازی تدافعی تیم ملی با کی روش خسته شده بودند، شاید بهترین خبر ممکن بود.
با این حال ماه عسل ویلموتس با ایران خیلی زودتر از آنچه که تصورش را می کرد تمام شد و 23 مهر تیم کشورمان در سومین بازی در مرحله انتخابی جام جهانی 2022، در منامه به بحرین یک بر صفر باخت تا حباب شادی هواداران فوتبال از نشستن سرمربی بلژیکی خیلی زود بترکد، یک ماه بعد این بار در اربیل، تیم کشورمان مقابل عراق 2 بر یک باخت و گل دوم عراق توسط علا عباس در دقیقه 92 کابوس ویلموتس را تکمیل کرد. 4 بازی که حاصل آن 2 برد و 2 شکست بود، سبب شد صعود به جام جهانی که حتی از همین مرحله اول به خطر بیفتد و تیم کشورمان را در رده سوم گروهC و پایین تر از عراق و بحرین قرار بگیرد.
آقای نجیب
کارنامه ویلموتس در خارج از زمین بازی هم دست کم از نتایج ضعیف تیم کشورمان با این مربی در مسابقات نداشت. ویلموتس در شرایطی خرداد ماه قراردادش را با ایران امضا کرد که در ابتدای حضورش در برخورد با رسانه ها و همچنین تعاملش با مربیان لیگ برتری رویکرد متفاوتی از کی روش نشان داد، طوری که برگزاری جلسه با مربیان لیگ برتری و همچنین مربیان تیم های ملی رده های پایه بیانگر این بود که قرار است فوتبال ملی و باشگاهی با حضور سرمربی بلژیکی از در آشتی وارد شوند تا در نهایت سودش هم به جیب تیم ملی و هم باشگاه ها برود. انگار اما همه چیز به آن دو جلسه ختم شد و ویلموتس که قرار بود بر خلاف کی روش به مرخصی های طولانی مدت نرود و با حضور در ایران برنامه هایش را پیش ببرد، در مدت تنها 6 ماه فعالیت به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال، تنها یک ماه در ایران حضور داشت و 5 ماه در مرخصی به سر برد!
علاوه بر مرخصی های طولانی مدت سرمربی بلژیکی، مسائل مالی مانند زمان کی روش باز هم پاشنه آشیل نیمکت ایران شد، مسائلی که البته مسئولان فدراسیون فوتبال با ادعای توجیه کردن مربی بلژیکی در این رابطه در زمان امضای قرارداد، گفته بودند مشکل ساز نمی شود. سکوت ویلموتس برابر عقب افتادن قسط های قراردادش در ماه های ابتدایی حضور در ایران، سبب شده بود تا رسانه ها از او به عنوان یک مربی نجیب یاد کنند که به کارش چسبیده و نمی خواهد با دعوای پول، تیم را به حاشیه ببرد.
با این حال پیش از بازی با عراق در آبان ماه بود که چهره ویلموتس رو شد و این مربی پیش از این بازی مهم که با توجه به باخت با بحرین، حساسیت های آن بیشتر هم شده بود، از سفر به ایران برای حضور در تمرینات امتناع کرد و به فدراسیون پیغام داد تا پولش واریز نشود، به ایران نمی آید. چنین تهدیدی از سوی ویلموتس سبب شد تا مسئولان فدراسیون فوتبال دست به دامن دولت شوند و در نهات 2 میلیون یورو که مبلغی حتی بیش از طلب ویلموتس بود، در ترکیه به صورت نقدی به این مربی پرداخت کنند تا ویلموتس تنها 3 روز قبل از بازی با عراق به ایران بیاید و روی نیمکت بینشیند.
رفتار عجیب ویلموتس در شرایطی بود که کی روش با تمام انتقادهایی که به وی وارد بود با وجود گلایه هایی که از مشکلات مالی داشت در زمان حضور 8 ساله در کشورمان هیچ گاه دست به گروکشی نزد و چنین رفتاری از ویلموتس سبب شده بود تا دل خیلی ها برای کی روش با وجود نگاه از بالا به پایینش به مسئولان فدراسیون و مربیان لیگی تنگ شود.
خروجی چنین گروکشی در بازی با عراق هم خودش را نشان داد و دومین باخت متوالی ایران با ویلموتس ثبت شد، باختی که در نهایت سبب شد تا مسئولان فدراسیون فوتبال عذر مربی بلژیکی را بخواهند و قراردادش را فسخ کنند و حضور این مربی در ایران به 6 ماه نکشد.
136 میلیارد برای یک ماه
در 5 ماهی که از رفتن ویلموتس از ایران می گذرد، اثرات قرارداد خسارت بار این مربی بلژیکی بیشتر از قبل مشخص شده است، آن هم قراردادی که مهدی تاج و همکارانش وعده داده بودند با تجربه ای که از قرارداد کی روش گرفته اند، یک قرارداد محکم است. با این حال بررسی زوایای مختلف قرارداد ویلموتس نشان می دهد که مسئولان وقت فدراسیون فوتبال یکی از پرضررترین قراردادهای تاریخ فوتبال ایران که به ترکمانچای مشهور شده است را امضا کرده اند.
در حالی ویلموتس با امضای قراداد 8 میلیون یورویی برای 3 سال هدایت تیم کشورمان را برعهده گرفت که رقم آخرین قرارداد این سرمربی که با تیم ملی ساحل عاج امضا شده بود، 600هزار یورو بود اما این مربی با وجود اینکه کارنامه موفقی در این کشور نداشت، پس از چند سال خانه نشینی قراردادی به ارزش سالانه 3 میلیون یورو با ایران امضا می کند که رقم آن رشدی 5 برابری را نشان می دهد. این مسئله سبب حساسیت نهادهای نظارتی نیز شده است و قوه قضائیه و مجلس به این پرونده ورود پیدا کرده اند.
پرداخت 2 میلیون یورو یعنی مبلغی حدود 36 میلیارد تومان به این مربی برای 6 ماه که از این مدت تنها یک ماهش را در ایران حضور داشت، از دیگر خسارت های حضور ویلموتس در ایران بود، پولی که از جیب کارگران و یکی از شرکت های پتروشیمی که زیرمجموعه شرکت شستا وابسته به تامین اجتماعی است، پرداخت شده است.
علاوه بر این ویلموتس پس از رفتن از ایران در شکایتی که به فیفا ارسال کرده است، خواهان 6 میلیون یورو از مبلغ باقی مانده قرارداد 3 ساله اش شده است و فدراسیون فوتبال در صورت محکوم شدن باید نزدیک به 100 میلیارد تومان دیگر به این مربی پرداخت کند. در صورت محکومیت فدراسیون فوتبال، این مربی برای تنها یک ماه حضور در ایران درآمد 136میلیاردی خواهد داشت تا یکی از گران ترین قراردادهای تاریخ فوتبال جهان را با توجه به زمان اندک حضورش ثبت کند.