سعيد احمديان/ روزنامه جوان- شیوع ویروس کرونا هر چند در هشت ماه گذشته خیلی از فعالیتها و مسابقات ورزشی را به تعطیلی کشانده، اما با توجه به نامشخص بودن زمان از بین رفتن کرونا و کشف واکسن، در ورزش ایدههای جدیدی برای برگزاری مسابقات در روزهای کرونا شکل گرفته است. برگزاری مسابقات آنلاین در رشتههایی که مبارزه مستقیم وجود ندارد، یکی از ترفندهایی است که در کشورمان شاهد بودهایم. در گفتگو با مسعود لشگری، دبیر هیئت تکواندوی استان تهران به بهانه برگزاری اولین دوره مسابقات بینالمللی پومسه آنلاین جام پایتخت، درباره این جام و شرایط ورزش در دوران کرونا صحبت کردهایم.
آقای لشگری! هیئت تکواندوی استان تهران ماه گذشته اولین دوره مسابقات بینالمللی آنلاین پومسه را برگزار کرد، ایده مسابقات جام پایتخت از کجا آمد؟
با توجه به شیوع ویروس کرونا که از اواخر سال گذشته در کل جهان باعث تعطیلی بسیاری از فعالیتها شد، ورزش تکواندو هم به عنوان رشته پربرخورد از تأثیرات این ویروس در امان نماند. تحت تأثیر این ویروس فعالیتهای تکواندو و مسابقات که به صورت حضوری و در سالنها برگزار میشد، به تعطیلی کشیده شد. صبر کردیم شرایط بهتر شود و با پایین آمدن آمار بتوانیم فعالیتهایمان را در رشته تکواندو از سر بگیریم، با این حال وقتی این اتفاق نیفتاد، ما هم سعی کردیم همان طور که میگویند باید با کرونا زندگی کرد، این ایده را در ورزش تکواندو در پیش گیریم و با شعار «تکواندو تعطیل نیست» برنامهریزیهایمان را برای شروع دوباره فعالیتهای این رشته آغاز کردیم. با همفکری که انجام گرفت و اینکه با توجه به کرونا نمیتوان مسابقات را به شکل گذشته برگزار کرد، به دنبال راه جدیدی بودیم که چطور میتوانیم این رشته را دوباره فعال کنیم.
یعنی با توجه به همفکری که در هیئت تکواندوی استان تهران صورت گرفت، تصمیم به برگزاری مسابقات آنلاین گرفتید؟
بله، همین طور بود و از کسانی که میتوانستند ایدههای نو و خلاقانهای را به ما دهند، کمک گرفتیم. در این راستا در حوزه برنامههای فرهنگی، مسابقات قرآن را به صورت مجازی برگزار کردیم. در ادامه هم مسابقات پومسه آنلاین را در سطح استان تهران برگزار و با توجه به تجربهای که از این رقابتها پیدا کردیم تصمیم گرفتیم پایمان را فراتر از استان بگذاریم و با توجه به ادامهدار بودن کرونا و اینکه مشخص نیست چه زمانی این ویروس ریشهکن میشود، برنامهریزی کردیم مسابقات پومسه آنلاین را به صورت بینالمللی و در ۱۱ رده سنی در بخش مردان و بانوان برگزار کنیم.
تصمیمتان یک کار جدید بود که قبلاً امتحان نشده بود، با توجه به چنین مسئلهای، پیشبینیتان از استقبال ورزشکاران پومسه از مسابقات چه بود؟
ابتدا فکر میکردیم از ۱۰ تا ۲۰ کشور و در نهایت با حضور ۳۰۰ پومسهکار مسابقات جام پایتخت را برگزار خواهیم کرد، ولی هر چه جلوتر رفتیم با رسانهای شدن این مسابقات، استقبال از این رقابتها زیاد شد، طوری که در پایان مهلت ثبت نام از ۷۸ کشور خارجی ۲۳۰۰ فیلم اجرای پومسه به دستمان رسید که در برخی از ردهها، یک شرکتکننده دو فیلم اجرا برایمان ارسال کرده بود و ۱۳۰۰ شرکت کننده، متقاضی حضور در مسابقات شدند. از این تعداد شرکتکننده ۶۰۰ نفر خارجی و ۷۰۰ نفر از داخل کشور بودند که نسبت شرکتکنندههای خانم و آقا تقریباً هم برابر بود و ۶۱۲ نفر آقا و ۶۸۲ نفر خانم شرکتکننده داشتیم. حتی بعد از پایان مهلت ثبتنام هم متقاضی داشتیم و میتوانستیم مسابقات را با حدود ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ شرکتکننده برگزار کنیم.
از کشورهای صاحب سبک هم در این رقابتها شرکت کرده بودند؟
از کره به عنوان مهد تکواندو شرکتکننده داشتیم، از روسیه و چین گرفته تا کشور کوچکی که یکی از جزایر فرانسه بود، شرکت کرده بودند. از امریکا، چین تایپه و برخی کشورهای دیگر قهرمان این کشورها شرکت کرده بود.
واکنش بچههای پومسهکار به برگزاری مسابقات آنلاین چه بود؟ به خصوص که باعث میشد چند ماه خانهنشینیشان به دلیل کرونا به پایان برسد.
بعد از شش ماه سکون در ورزش حضور ۷۰۰ شرکتکننده داخلی در مسابقات جام پایتخت شرکت کردند، نشان میداد ورزشکاران پومسهکار منتظر چنین فرصتی برای مسابقه بودهاند.
از شرایط برگزاری مسابقات بیشتر صحبت میکنید؟ چه پروتکلها و چه ضوابطی داشتید؟
با توجه به اینکه ممکن بود در صورت اجرای آنلاین شرکتکنندهها با مشکل اختلال اینترنت روبهرو شویم، پومسهکاران فیلمهای اجرایشان را به صورت مجازی برای ما ارسال کردند و فیلمها دستهبندی و برای روز مسابقه آماده شد. برای شرکتکنندگان در رقابتهای پومسه آنلاین، دستورالعمل و ضوابطی برای اجراهایی که ارسال میکردند، تهیه و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شد. در روز مسابقه با حضور داوران در دو تشک فیلمهای اجرای آقایان و دو تشک هم اجرای بانوان داوری شد. در داوری مسابقات هم کاملاً پروتکلهای بهداشتی رعایت شده بود، ماسک و مواد ضدعفونی کننده در اختیار عوامل اجرایی قرار گرفته بود و برای هر دو داور یک مونیتور در نظر گرفته بودیم تا فاصلهها رعایت شود. همچنین قبل از مسابقات از سوی کمیته پزشکی هیئت تکواندوی استان تهران از تمامی داوران و عوامل اجرایی مسابقات تست کرونا گرفته شد که خوشبختانه همه تستها منفی بود. داوری مسابقات هم در یک روز از صبح تا ۱۱ شب صورت گرفت و با توجه به دستهبندی فیلم اجراهای پومسهکاران شرکتکننده، سرعت کار قضاوت بالا بود و توانستیم در یک روز همه فیلمهای رسیده را داوری کنیم.
با توجه به مجازی بودن مسابقه و اینکه هر شرکتکننده در هر مکانی میتوانست این حرکات را اجرا و فیلمش را ارسال کند، به چه موارد جالب توجهی برخورد کردید؟
در فیلمهایی که برای ما ارسال کرده بودند، مشاهدات جالبی داشتیم، قبل از کرونا ورزشکاران پومسه در سالن به اجرای فرم میپرداختند، اما با توجه به کرونا و در فیلمهایی که برای ما از نقاط مختلف جهان ارسال شده بود، مواردی را شاهد بودیم که ورزشکار زیر باران و در فضای بیرون، در زمین کشاورزی یا پشت بام، حرکات پومسه را اجرا کرده بود و این نشان میداد که تکواندو یک ورزش همگانی است و با توجه به امکانات محدودی که این ورزش میخواهد، میشود آن را در همه جا و در هر شرایطی انجام داد. با توجه به فیلمهایی که ارسال شده بود که در هر مکانی مسابقات پومسه را ورزشکاران اجرا کرده بودند، به این ایده رسیدیم که با توجه به وضعیت کرونا دیگر نمیتوانیم مسابقات را در سالن برگزار کنیم و میخواهیم مسابقات حضوری پومسه را با رعایت پروتکلهای بهداشتی در فضای باز برگزار کنیم و با همکاری شهرداری و برگزاری مسابقات در پارکها، تکواندو را بین مردم ببریم.
با توجه به کار جدیدی که انجام دادید، حتماً جام پایتخت بازخوردهای زیادی داشته است.
ما سال گذشته در روز جهانی تکواندو، گردهمایی تکواندوی پایتخت را با حضور حدود ۱۲ هزار نفر در سالن ۱۲ هزار نفری آزادی برگزار کردیم، امسال هم در روز جهانی تکواندو مسابقات آنلاین برگزار شد که به گفته آقای پولادگر، کار نویی بود و گزارش آن توسط فدراسیون تکواندو آماده میشود تا به فدراسیون جهانی ارسال شود. اولین کشوری بودیم که این مسابقات آنلاین را برگزار کردیم و پس از ما هم کشورهای دیگری مانند فیلیپین و چین هم درصدد برگزاری چنین مسابقاتی با الگوبرداری از ایران هستند. حتی در روزنامههای کشورهای خارجی مانند انگلیس، مسابقات پومسه آنلاین جام پایتخت بازتاب داشت و خبر این رقابتها منتشر شده بود.
یکی از خوبیهای مسابقات آنلاین، کم هزینه بودن آن است، در صورتی که اگر میخواستید این مسابقات را به صورت حضوری برگزار کنید، هزینههای زیادی را باید بابت اسکان و... پرداخت میکردید.
قطعاً در صورت برگزاری حضوری مسابقات باید هزینههای بسیاری را متحمل میشدیم، اما برگزاری آنلاین سبب شد تا با کمترین هزینه، یک دوره مسابقه با کیفیت را برگزار کنیم که بازتاب زیادی هم داشت.
با توجه به تجربهای که از برگزاری مسابقات آنلاین داشتید در صورت کشف واکسن و پس از عبور از دوران کرونا، آیا باز هم مسابقات آنلاین را برگزار میکنید؟
وضعیت کرونا که متأسفانه ادامه دارد، این تجربه جدید میتواند در آینده و حتی با از بین رفتن کرونا قابل استفاده باشد و در این باره برنامهریزی خواهیم داشت.