سعيد احمديان/ روزنامه جوان- مارک ویلموتس در حالی این روزها در بلژیک تعطیلاتش را پشت سر میگذارد و یک سال و نیم پس از اخراج از تیم ملی ایران، تیم جدیدی پیدا نکرده است که اینجا در ایران همچنان میراث قرارداد ترکمانچای او با فدراسیون دامنگیر فوتبال است و هر روز پرده جدیدی از مصائب این قرارداد که مهدی تاج آن را یک قرارداد خوب عنوان کرده بود بر سر فوتبال آوار میشود. مطرح شدن دوباره خبر توقیف ساختمانهای فدراسیون فوتبال و باشگاه پرسپولیس به دلیل بدهی ۲ میلیون یورویی این فدراسیون به شرکت سازمان تامین اجتماعی که برای پرداخت قسط اول قرارداد ویلموتس از شستا قرض گرفته شده بود از ترکشهای ادامه دار این قرارداد است.
از جیب کارگران به جیب فوتبال برای آبروی نظام!
ماجرای بدهی ۲ میلیون یورویی فدراسیون فوتبال به شستا به پاییز سال ۹۸ برمیگردد، روزهایی که مارک ویلموتس که پس از باخت به بحرین باید تمام هوش و حواسش را برای جبران این نتیجه در بازی با عراق جمع میکرد قبل از این بازی مهم از پوسته مرد «نجیبی» که مهدی تاج به دلیل عدم اعتراض به تأخیر در پرداخت قسط اول قراردادش به او لقب داده بود، بیرون آمد و پایش را در یک کفش کرد که اگر پول نگیرد در بازی حساس ۲۳ آبان در امان اردن مقابل عراق روی نیمکت نمینشیند.
فدراسیون فوتبال هم با توجه به تحریمها و بلوکه شدن پولهایش در فیفا، پولی در بساط نداشت و دست به دامان دولت شد تا به گفته وزیر ورزش «برای حفظ آبروی نظام» و اینکه اگر پول ویلموتس پرداخت نمیشد «رسانههای دنیا در عرض پنج دقیقه اعلام میکردند که جمهوری اسلامی، دولت یا فدراسیون فوتبال ایران توان پرداخت دستمزد سرمربی تیم ملی فوتبال کشورش را ندارد»، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی که سهام آن متعلق به کارگران است، ۲ میلیون یورو به فدراسیون فوتبال قرض میدهد تا به ویلموتس بپردازد و این مربی در بازی با عراق کنار تیم ملی باشد. البته همان روز فدراسیون فوتبال وعده داد که تا فروردین ۹۹ این پول را به شستا پس میدهد.
میراث تاج و رفقا
دیماه سال گذشته و در حالی که فدراسیون فوتبال ۹ ماه پس از سررسید پرداخت بدهی ۲ میلیون یورویی نتوانسته بود این پول را برگرداند، مسئولان شستا در پی زنده کردن حق و حقوق کارگران و سهامدارانشان، حکم توقیف اموال ساختمان فدراسیون فوتبال و باشگاه پرسپولیس را که در مالکیت فدراسیون بود در مقابل بدهیشان از دادگاه گرفتند. پس از انتشار این خبر ۹ دی سال گذشته، وزارت ورزش بار دیگر پای کار آمد و مسعود سلطانیفر در مذاکره با محمد شریعتمداری، وزیر رفاه، کار و تامین اجتماعی برای فدراسیون زمان خرید و قرار شد این بدهی تا پایان سال تسویه شود.
بهمنماه گذشته با صحبتهای مدیرعامل شستا که گفته بود فدراسیون بدهیاش را کامل پرداخت کرده است، تصور میشد پرونده قرض ۲ میلیون یورویی بسته شده است. محمد رضوانیفر گفته بود «با تعامل و اقدامات حقوقی مطالبات ما از فدراسیون فوتبال وصول شد یا با تأمین اموال متناسب با طلبمان، شناسایی اموال صورت گرفته و تشریفات قانونی آن طی شده است. معادل ریالی ۲ میلیون یورو به فدراسیون فوتبال داده بودیم، اما به نرخ روز آن را وصولکردیم.»
دو ماه بعد از صحبتهای مدیرعامل شستا، اول هفته خبر توقیف سهدانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس توسط رضا جباری از پیشکسوتان این باشگاه در شبکههای اجتماعی افشا شد تا دوباره ماجرای قرض ۲ میلیون یورویی فدراسیون فوتبال خبرساز شود. علی جوادی، سرپرست روابط عمومی فدراسیون فوتبال هم شامگاه یکشنبه این خبر را تأیید کرد و این مسئله را مربوط به دوره مدیران قبلی دانست: «توقیف ساختمان پرسپولیس و فدراسیون صحت دارد و در دنیای شیشهای نمیتوان چیزی را مخفی کرد، مثل تمام ماجراهایی که از لحاظ مالی همه مردم ایران میدانند متعلق به مدیریت گذشته است. متأسفانه این مورد هم یکی از حقایق تلخی است که فدراسیون جدید با آن روبهرو شده است. ما با میراث تلخ و گزندهای مواجه هستیم.»
در حالی شستا علاوه بر فدراسیون فوتبال، سهدانگ باشگاه پرسپولیس را نیز توقیف کرده که این مسئله سبب شده این سؤال پیش بیاید که بدهی فدراسیون چه ربطی به یک باشگاه دارد. ساختمان فعلی باشگاه پرسپولیس در دهه ۸۰ توسط محمد دادکان که رئیس وقت فدراسیون بود، خریداری و در اختیار این باشگاه قرار گرفت و سند آن به نام فدراسیون است. البته دیروز ابراهیم شکوری، معاون باشگاه پرسپولیس مدعی شد که این تیم نصف پول این ساختمان را در زمان خرید پرداخت کرده است.
چرا متهمان ویلموتس گیت دادگاهی نمیشوند؟
اگرچه مسئولان فدراسیون فوتبال سعی دارند در جلسه با مدیران تامین اجتماعی با رفع توقیف ساختمانها، فرصت دوبارهای برای بازپرداخت پول کارگران بگیرند که البته به نظر میرسد میراث سیاه ویلموتس گیت تمام شدنی نیست، قراردادی که تاکنون هیچ برخورد قضایی با متهمان آن از مهدی تاج و مسعود سلطانیفر گرفته تا اعضای سابق هیئت رئیسه فدراسیون به جرم حیف و میل بیتالمال صورت نگرفته است.
البته این هنوز از نتایج سحر است و در صورت تأیید پرداخت غرامت ۶ میلیون یورویی ویلموتس در دادگاه عالی ورزش این فاجعه تکمیل میشود، به خصوص فدراسیونی که امروز ۲ میلیون یورو بدهیاش را نمیتواند تسویه کند و اموال آن توقیف میشود، برای پرداخت جریمه ۶ میلیون یورویی آتش به کدام اموالش خواهد زد؟