سعید احمدیان/ روزنامه جوان- دو سال از روزي كه مسئولان كميته ملي المپيك از تشكيل يك كميسيون جديد به نام اخلاق خبر ميدادند، ميگذرد. كميسيوني كه جاي خالي آن در ورزش احساس ميشد و اين ضرورت وجود داشت وقتي كه كميسيونهاي مختلفي حتي درباره محيط زيست و ورزش هم شكل گرفته است. موضوع بااهميتي مانند اخلاق كه معتقديم بايد شاكله و ستون يك فعاليت ورزشي را شكل بدهد هم بايد جايي در بين كميسيونهاي مختلف كميته ملي المپيك به عنوان يكي از مهمترين متوليان ورزش داشته باشد.
ديروز بود كه رئيس اين كيميسيون كه به جمع مديران پارالمپيكي رفته بود در نشست هيئت اجرايي كميته پارالمپيك گزارشي از روند برنامهها و فعاليتهايي كه در اين مدت از تشكيل كميسيون اخلاق ميگذرد، ارائه و اشاره كرد كه اين كميسيون سعي كرده است که بتواند در راه بالا بردن ارزشهاي اخلاقي در ورزش گام مهم و مؤثري را با برنامهريزيهايي كه صورت ميگيرد، بردارد.
تلاشهاي صورت گرفته در كميسيون اخلاق كميته ملي المپيك به عنوان يكي از بخشهايي كه مأموريتهاي بزرگي را در عرصه فرهنگي بر عهده دارد، بايد ستود و بر تداوم چنين فعاليتها و برنامههايي كه سالها بود يك نهاد مشخص براي آن وجود نداشت تأكيد كرد، به خصوص در شرايط حال حاضر ورزش ايران، يكي از اساسيترين معضلاتي كه بايد براي آن چارهانديشي شود، مسائل فرهنگي و رفتاري است. سالهاست كه اغلب مديراني كه در بخشهاي مختلف ورزش چه در وزارت، چه در كميته ملي المپيك و چه فدراسيونها بر سركار آمدهاند، كمتر دغدغهاي در بخش فرهنگي و تربيتي ورزشكاران داشتهاند و همواره رنگ مدال و فراهم كردن يك شرايط مناسب براي کسب قهرمان جهت رسيدن به سكو و مدال از اولويت اصلي مديران بوده است.
نگاه تكبعدي و مدالمحوري سيستم مديريتي ورزش در دهههاي گذشته سبب شده موضوع مهمي مانند فرهنگ و اخلاق به حاشيه رانده شود و همواره يك نگاه لب طاقچهاي و شعاري به چنين مقوله مهمي وجود داشته باشد و در برنامهريزي براي انجام يك دوره رقابت يا اردو يا اعزام يك تيم به مسابقات برونمرزي، برنامههاي اخلاقي كمتر جايگاهي به خودش اختصاص دهد. چنين نگاهي كه هنوز هم در ورزش بهرغم شعارهايي كه درباره اخلاقگرايي داده ميشود، پررنگ است. این در حالي است كه روح پهلواني مهمترين فاكتور در ورزش برشمرده ميشود و اخلاقمحوري دست بالاتر را نسبت به مدالمحوري بايد داشته باشد، آن هم در ورزش ايران كه در طول تاريخ، پهلواني و جوانمردي از مهمترين فاكتورهايي بوده كه يك قهرمان بايد داشته باشد.
حال در شرايطي دو سال از تشكيل كميسيون اخلاق در ورزش ميگذرد كه نتيجه و خروجي فعاليتهاي اين كميسيون مهم بايد در سطح ورزش ديده شود، فعاليتهايي مانند تشكيل كارگاههاي ترويج اخلاق و كميته ترويج مسئوليتهاي اجتماعي كميسيون اخلاق، صدور احكام براي ناظران ارشد اخلاق در ورزش كشور و فعاليتهايي از اين دست كه ديروز رئيس كميسيون اخلاق در جلسه هيئت اجرايي پارالمپيك به آن اشاره كرد.
اگرچه روي كاغذ قدم خوبي براي رشد اخلاق در فضاي ورزشي برداشته شده، اما تا زماني كه اين تصميمها به مرحله اجرايي نرسد و نتيجه آن در سطح ورزش ديده نشود، نميتوان از رشد اخلاق در ورزش صحبت كرد، به خصوص كه پيش از اين هم بارها و از سوي مسئولان مختلف بر ضرورت احياي اخلاق و فرهنگ پهلواني در ورزش تأكيد شده است، اما كمتر فعاليت عملي در اين زمينه صورت گرفته و شاهد بودهايم كه چنين فاكتورهاي مهمي به سطحيترين و نمايشيترين شكل ممكن تقليل داده شدهاند.
در اين راستا خروجي برنامههاي كميسيون اخلاق و همچنين ساير نهادهايي كه دلسوز مسائل تربيتي و فرهنگي ورزشكاران هستند را تنها در صورتي در ورزش شاهد خواهيم بود كه نگاه مديران تصميمگيرنده از مدالمحوري به اخلاقمحوري تغيير كند، آن وقت است كه ميتوان براي پيشبرد اخلاق در ورزش و در بين قهرمانان قدمهاي بزرگي برداشت و فضاي ورزش را از بياخلاقيها و كارهايي كه با روح پهلواني مغايرت دارد پاك كرد.