سعید احمدیان/ روزنامه جوان- یک طلا، یک نقره و دو برنز کارنامه کشتی ایران در توکیو بود. چهار مدال از هفت مدالی که کاروان ستارگان ایران زمین در المپیک ۲۰۲۰ دشت کرد، یعنی بیشتر از نیمی از مدالها سهم کشتی بود، جورکش ورزش ایران در المپیک و بازیهای آسیایی، طوری که هر وقت مشعل بازیها روشن میشود برای مدال و رفتن روی سکو، نگاهها به سمت تشکهای کشتی برمیگردد و همه چشمانتظار آغاز رقابتهای کشتی میمانند تا مدال نگرفتن بقیه رشتهها را جبران کند و باز هم مانند همیشه بار سنگین مدالآوری روی دوش بچههای آزادکار و فرنگیکار باشد. مانند بازیهای توکیو که ادامه همان المپیکهای قبلی بود، اما نه آزاد و نه فرنگی در المپیک ۲۰۲۰ بهترین روزهایشان را ثبت نکردند و شاگردان غلامرضا محمدی و محمد بنا بهرغم گرفتن چهار مدال، انتظار بیشتری از آنها میرفت. اگرچه کشتی با توجه به حمایتهای سال آخری و دقیقه نودی وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک از سوی کمتر مسئولی میتواند مورد شماتت و انتقاد قرار بگیرد!
بازگشت به عقب آزادکاران
کشتی آزاد با هدایت غلامرضا محمدی با شش سهمیه در شش وزن راهی توکیو شد، یک تیم کامل که تنها حسن یزدانی سابقه حضور در المپیک را داشت و پنج ملیپوش دیگر اولین حضورشان را در این رقابتها تجربه میکردند. در این بین کشتیگیرانی مانند امیرحسین زارع و مرتضی غیاثی برخلاف چهار آزادکار دیگر، حتی مسابقات جهانی بزرگسالان را هم تجربه نکرده بودند و المپیک اولین میدان بزرگشان بود. کارنامه کشتی آزاد با شش سهمیه دو مدال بود. حسن یزدانی در وزن ۸۶ کیلوگرم در حالی نقره گرفت که همه روی طلای او شرط بسته بودند، اما کشتیگیر پرآوازه ایران باز هم به سد دیوید تیلور امریکایی خورد و نتوانست برای سومین بار هم از سد این کشتیگیر عبور کند و طلای ریو تبدیل به نقره توکیو شد. زارع هم در شرایطی در ۱۲۰ کیلوگرم برنز گرفت که در صورت تجربه بیشتر میتوانست مدال خوشرنگتری به دست آورد.
پس از یزدانی و زارع، رضا اطری با رسیدن به ردهبندی سومین کشتیگیر آزادکارمان بود. این ملیپوش کشورمان در ۵۷ کیلو در مصاف برای مدال برنز نمایش ضعیفی داشت و دستش از رسیدن به مدال کوتاه ماند. مرتضی قیاسی در ۶۵ کیلو هم پس از یک برد و یک باخت در دور دوم کنار رفت و مصطفی حسینخانی در ۷۴ کیلو و محمدحسین محمدیان در ۹۷ کیلو نیز ضعیفترین عملکرد را در بین آزادکاران داشتند و با شکست در همان مبارزه اول حذف شدند.
پرونده کشتی آزاد با یک نقره و یک برنز در شرایطی در توکیو بسته شد که آزادکاران نسبت به المپیک ریو، کارنامه ضعیفتری داشتند. در بازیهای ۲۰۱۶ ریو، کشتی آزاد یک طلا توسط حسن یزدانی، یک نقره توسط کمیل قاسمی و یک برنز توسط حسن رحیمی کسب کرده بود، اما این سه مدال ریو در توکیو تبدیل به دو مدال شد و آزادکاران از توکیو بدون خوشرنگترین مدال، یعنی طلا به ایران برمیگردند.
بسیاری از کارشناس ضعف کادر فنی در نتایج آزاد در المپیک توکیو را پررنگ میبینند، مسئلهای که مشهود بود. در برخی از کشتیها عملاً مشاهده میشد که غلامرضا محمدی و دستیارانش تاکتیک مشخصی برای مبارزه ملیپوشان در نظر نگرفتهاند یا تاکتیکشان وقتی جواب نداد، تاکتیک جایگزینی برای کشتی در چنته نداشتند.
علاوه بر این ضعف بدنی آزادکاران یکی دیگر از ایراداتی بود که کارشناسان به کادر فنی کشتی آزاد گرفتند، به خصوص که آزادکاران نتوانستند از نظر جسمانی خود را آماده نشان دهند و در تایم دوم انرژی و توانشان تحلیل میرفت. حال با توجه به کارنامه ضعیفتر کشتی آزاد در توکیو نسبت به ریو، به نظر میرسد که کشتی آزاد برای مسابقات جهانی نروژ که مهرماه برگزار میشود با تغییر و تحول همراه خواهد بود.
حرکت رو به جلوی فرنگیکاران
برخلاف کشتی آزاد که با سهمیه کامل به توکیو رفت، فرنگیکاران با هدایت محمد بنا با پنج سهمیه و یک کشتیگیر کمتر کارشان را در توکیو آغاز کردند و در وزن ۸۷ کیلو، کشتی فرنگی ایران نمایندهای نداشت. با وجود یک سهمیه کمتر، شاگردان محمد بنا هم مانند شاگردان محمدی سهمشان دو مدال بود. البته مدالهای فرنگی خوشرنگتر بود و آنها یک طلا و یک برنز به دست آوردند. محمدرضا گرایی در ۶۷ کیلوگرم یک طلای غیرمنتظره آورد و محمدهادی ساروی نیز در ۹۷ کیلو برنز گرفت. البته کشتی فرنگی دو شانس برنز هم داشت، اما محمدعلی گرایی در ۷۷ کیلو و امین میرزازاده در ۱۳۰ کیلو با شکست در دیدار ردهبندی به مقام پنجم رسیدند. علیرضا نجاتی در ۶۰ کیلو هم با باخت در همان مسابقه اول از دور رقابتها کنار رفت.
بر خلاف کشتی آزاد که در توکیو پسرفت داشت، اما فرنگیکاران کارنامه بهتری را نسبت به ریو ثبت کردند. کشتی فرنگی در حالی در توکیو یک طلا و یک برنز به دست آورد که چهار سال قبل در ریو تنها دو برنز توسط سعید عبدولی و قاسم رضایی کسب کرده بود. کارنامهای که به نظر میرسد حکم به بقای محمد بنا بدهد و در جهانی نروژ هم معمار کشتی فرنگی ایران، ملیپوشان را از کنار تشک کوچ کند.