سعید احمدیان/ روزنامه جوان- پوستاندازی والیبال بعد از المپیک آغاز شده است، چه در کادر فنی و چه بازیکنان، گویا تغییرات زیادی در راه است. تغییراتی که از کادر فنی کلید خورد و دوشنبه شب بود که سایت فدراسیون والیبال خبر داد بهروز عطایی به عنوان سرمربی جدید تیم ملی والیبال انتخاب شده است تا پس از سالها نیمکت والیبال دوباره به یک مربی داخلی برسد. انتخابی که البته پیش از المپیک قطعی شده بود و حالا یک هفته پس از ناکامی والیبال با ولادیمیر آلکنو به صورت رسمی اعلام میشود.
معدنی آخرین پرچمدار مربیان داخلی بود
از روزهایی که فریدون شریفزاده به عنوان اولین مربی داخلی روی نیمکت تیم ملی والیبال نشست، ۶۳ سال میگذرد، روزهایی که تازه چند ماهی بود اولین تیم ملی والیبال در ایران شکل گرفته بود و پس از سردار نصراللهخان پاکستانی که زمان کوتاهی در ایران حضور داشت، شریفزاده جای او را گرفت تا کسی که از او به عنوان پدر بسکتبال ایران نام میبرند، دستی به سر و روی والیبال که تازه تیم ملی آن تشکیل شده بود، بکشد و آن را سروسامانی بدهد.
پس از شریفزاده، مربیان خارجی و داخلی زیادی آمدند و در مقاطع مختلف تیم ملی والیبال را هدایت کردند. در یک دهه گذشته، اما هیچ مربی ایرانی فرصت پیدا نکرد به عنوان سرمربی هدایت تیم بزرگسالان را برعهده داشته باشد، آخرین مربی ایرانی تیم ملی والیبال تا امروز مرحوم حسین معدنی بود. کاپیتان اردبیلی و بااخلاق تیم ملی والیبال که پس از خداحافظی از بازیهای ملی رو به مربیگری آورد و بعد از دستیاری مربیان مطرحی مانند زوران گائیچ، سال ۱۳۸۸ به عنوان نفر اول کادر فنی تیم ملی بزرگسالان انتخاب شد. والیبال بزرگسالان با مرحوم معدنی کارنامهای فراتر از انتظار را ثبت کرد که اوج آن نایبقهرمانی والیبال در بازیهای آسیایی ۲۰۱۰ گوانجو بود.
مرحوم معدنی درباره آن موفقیتها گفته بود: «سال ۲۰۰۹ پیروزیهای ارزشمندی به دست آوردیم. در انتخابی قهرمانی جهان کسی تصور نمیکرد از گروهمان صعود کنیم، اما به عنوان تیم دوم سهمیه جهانی گرفتیم. در دو دوره AVC کاپ، قهرمان شدیم. در جام ملتهای ۲۰۰۹ آسیا برای نخستینبار نایبقهرمان شدیم و در بازیهای ۲۰۱۰ گوانجو نقره گرفتیم. در جام قهرمانان قارهها با برزیل، لهستان و کوبا بازی کردیم و توانستیم از این تیمهای قدرتمند جهان ست بگیریم. همین نشانهها باعث شد رزنده، سرمربی تیم ملی برزیل زمانی که در لیگ جهانی به ایران باخت، بگوید که رشد والیبال ایران از سال ۲۰۰۹ آغاز شد.»
با وجود موفقیتهای مرحوم معدنی، اما والیبال از سال ۹۰ دوباره به سمت مربیان خارجی چرخید. خولیو ولاسکو به ایران آمد، مربی که جهش بزرگ و شگفتانگیزی برای والیبال ایران ثبت کرد. بعد از او هم اسلوبودان کواچ، رائول لوزانو، ایگور کولاکوویچ و ولادیمیر آلکنو، دیگر مربیان خارجی بودند که روی نیمکت والیبال نشستند.
چرخش به سمت مربی ایرانی
پس از المپیک، اتفاقات ۱۲ سال پیش در حال تکرار است. اگر سال ۸۸ والیبال پس از آنکه با زروان گائیچ به هدفهایش نرسید و رو به مربی ایرانی آورد، اینبار هم پس از ناکامی با ولادیمیر آلکنو در توکیو، نیمکت والیبال دوباره به یک مربی ایرانی رسیده است. اینبار بهروز عطایی که توانست سال ۹۸ تیم جوانان والیبال را قهرمان جهان کند، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی والیبال انتخاب شده است تا هدایت والیبال را پس از ۱۰ سال دوباره مربیان داخلی برعهده داشته باشند.
بهروز عطایی قرار است در رقابتهای قهرمانی آسیا که از ۲۱ تا ۲۸ شهریورماه به میزبانی ژاپن برگزار میشود تیم ملی والیبال را هدایت کند. تیم ملی والیبال در این رقابتها در گروه B رقابتهای قهرمانی آسیا با تیمهای پاکستان، تایلند و هنگکنگ همگروه است. ایران در اولین بازی خود در تاریخ ۲۱ شهریورماه به مصاف هنگکنگ میرود. ملیپوشان کشورمان در تاریخ ۲۲ شهریورماه با تایلند دیدار میکنند و در آخرین بازی نیز در مرحله گروهی در تاریخ ۲۳ شهریور مقابل پاکستان قرار میگیرند.
مأموریت دشوار عطایی در آغاز راه
بهروز عطایی دوشنبه شب لیست بازیکنان دعوت شده به اردوی تیم ملی والیبال را برای بازیهای قهرمانی آسیا اعلام کرد تا کار جدی تیم بزرگسالان در فاصله یک ماه مانده تا این بازیها آغاز شود. با تصمیم عطایی، ترکیب تیم ملی هم در قهرمانی مردان آسیا ترکیبی از بازیکنان تیم جوانان و بزرگسالان خواهد بود.
او دیروز به خبرگزاری مهر در این باره گفت: «بازیکنان المپیکی قطعاً دچار خستگی و فرسودگی ذهنی، روحی و جسمی شدهاند. کار زیادی از این بازیکنان کشیده شده است. نکته مهم دیگر این است، تمام سرمایههای ما بازیکنانی که به المپیک اعزام شدند، نیستند و بازیکنان شایسته دیگر به واسطه محدودیت نفرات اعزامی به المپیک نرفتند. نیاز بود به برخی بازیکنان المپیکی استراحت داده شود. سعی کردیم به بازیکنانی که خارج از المپیک بودند فضا بدهیم، چراکه میل بیشتری دارند. نگاهم این است، باید دو تا سه تیم داشته باشیم و از چرخه بازیکنان استفاده کنیم. پس از بررسی بازیهای لیگ ملتها، المپیک توکیو و تیم جوانان تصمیم گرفتیم پنج بازیکن از تیم المپیک همراه چند بازیکن از لیگ ملتها و تعدادی از بازیکنان جوانان برای حضور در قهرمانی آسیا کنار هم چیده شوند.»
میلاد عبادیپور، میثم صالحی، امیرحسین اسفندیار، اسماعیل مسافر، جواد کریمی، علی رمضانی، علیاصغر مجرد، رضا عابدینی، امیرحسین توخته، مهدی جلوه، صابر کاظمی، بردیا سعادت، محمدرضا حضرتپور، ابوالفضل قلیپورو امین اسماعیلنژاد ۱۵ بازیکن دعوت شده به اردوی تیم ملی والیبال توسط عطایی هستند. بازیکنانی نظیر ابوالفضل قلیپور، مهدی جلوه، امین اسماعیلنژاد، اسماعیل مسافر و علی رمضانی به نوعی اولین حضور جدی خود در تیم بزرگسالان را تجربه میکنند.
در این لیست از تیمی که در المپیک حاضر بود، تنها عبادیپور، کریمی، مجرد، صالحی و کاظمی دعوت شدهاند و سعید معروف، محمد موسوی، امیر غفور، آرمان صالحی، مهدی مرندی، مرتضی شریفی و مسعود غلامی دعوت نشدهاند و عطایی به این بازیکنان استراحت داده است.
با وجود صحبتهایی که درباره خداحافظی سعید معروف و محمد موسوی شنیده شده، اما عطایی میگوید از این بازیکنان در صورت ادامه حضورش در تیم ملی استفاده خواهد کرد: «اگر ماندگار شوم قطعاً از معروف، موسوی و غفور دوباره دعوت خواهم کرد. موسوی و غفور صحبتی راجع به خداحافظی انجام ندادهاند و درباره معروف نیز حتماً کمک خواهم کرد که مجدد بازگردد.»
با تمام این تفاسیر قهرمانی مردان آسیا اولین میدان والیبال پس از ناکامی در المپیک است، مسابقاتی که عطایی اعتراف میکند با توجه به نتایج توکیو، سخت و دشوار است، اما او میخواهد فضا را تغییر دهد تا خاطرات تلخ حضور آلکنو با آمدن یک مربی ایرانی پاک شود: «پس از سرخوردگی مردم از نتایج والیبال در المپیک قطعاً کار سختی پیشرو داریم، ولی با یک ویژگی مشخص حاضر شدهایم و فضا را به گونهای جلو خواهیم برد که تیم ملی عملکرد خوبی در قهرمانی آسیا داشته باشد.»