سعید احمدیان/ روزنامه جوان- پرونده پارالمپیک ۲۰۲۰ با تمام خاطرات خوش و غرورآفرین عصر دیروز در ورزشگاه ملی توکیو با خاموش شدن مشعل بازیها بسته شد؛ رقابتهایی که کاروان ایران یک رکورد تاریخی را ثبت کرد تا بازی توکیو به درخشانترین دوره حضور ایران در این مسابقات تبدیل شود. ۱۲ طلا، ۱۱ نقره و یک برنز و ایستادن در جایگاه سیزدهم دنیا، رهاورد باشکوه کاروان ۶۳ نفره «سردار دلها» در توکیو بود؛ یک دستاورد بزرگ که افتخارآفرینان جانباز و معلول برای ایران رقم زدند؛ ستارههایی بیادعا که ثابت کردند مرد میدان هستند.
بهترین نتیجه مدالی در تاریخ
توکیو بهترین نتیجه تاریخ ایران در پارالمپیک بود با ۲۴ مدال خوش رنگ که ۱۲ تای آن طلا، ۱۱ تای آن نقره و یکی هم برنز بود؛ مدالهایی که باعث شد کاروان کشورمان بهترین نتیجه را از نظر مرغوبیت مدال در ۹ دوره حضور در پارالمپیک ثبت کند. در حالی ایران توانست در توکیو، بهترین نتیجه تاریخ پارالمپیک را کسب کند که نفرات کاروان ایران با توجه به سیاستهای اعزام کیفی که فقط شانسهای مدال در لیست اعزامی قرار گرفتند، نسبت به دوره گذشته به نصف کاهش پیدا کرده بود. با وجود کاهش نزدیک ۵۰ درصدی نفرات نسبت به دوره قبلی که پنج سال پیش در ریو برگزار شد، عملکرد بهتری نسبت به دور قبلی داشتیم، هر چند همان تعداد مدال دوره قبلی تکرار شد، اما مدالهایمان در توکیو خوشرنگتر بود.
در پارالمپیک ریو، ایران در شرایطی با ۱۱۱ ورزشکار شرکت کرد که ۲۴ مدال شامل هشت مدال طلا، ۹ نقره و هفت برنز کسب کرد و در رده پانزدهم قرار گرفت. در توکیو، اما کاروان ایران با ۶۲ ورزشکار اعزام شد که توانست همان تعداد مدال را تکرار کند، آن هم در حالی که تعداد طلاهایمان نسبت به ریو، چهار مدال و تعداد مدال نقره سه مدال افزایش داشت تا کاروان ایران که در ریو در جایگاه پانزدهم ایستاده بود، در توکیو با دو پله صعود در جایگاه سیزدهم قرار بگیرد، البته بهترین جایگاه ایران در پارالمپیک مربوط به ۲۰۱۲ لندن است که با ۱۰ طلا، هفت نقره و هفت برنز و کسب ۲۴ مدال در رده یازدهم قرار گرفته بودیم.
بیشترین مدال برای دوومیدانیکاران
در حالی در پارالمپیک توکیو، کاروان ایران در رشتههای دوومیدانی، تیراندازی، جودو، تکواندو، والیبال نشسته، وزنهبرداری و تیر و کمان صاحب مدال شد که مانند تمام دورههای گذشته باز هم این دوومیدانیکاران بودند که بیشترین مدال را برای ایران کسب کردند.
از جمع ۲۴ مدال ایران در توکیو، دوومیدانیکاران پارالمپیکیمان نزدیک نصف مدالها یعنی ۱۱ مدال کسب کردند که شامل پنج طلا و شش نقره بود، با این حال رشته جودو را باید موفقترین رشتهمان در توکیو به حساب بیاوریم؛ رشتهای که تنها با دو شرکتکننده به پارالمپیک ۲۰۲۰ رفت و محمدرضا خیراللهزاده و وحید نوری هر دو مدال طلا گرفتند تا این رشته مدالآوری صددرصدی آن هم از نوع خوشرنگترینش را در توکیو ثبت کند، البته تکواندوکاران کشورمان هم در توکیو توانستند اولین مدالهایشان را در تاریخ این بازیها کسب کنند. مهدی پوررهنما با عنوان نقره اولین مدالآور تکواندو در رقابتهای پارالمپیک بود، البته در روز پایانی بازیها هم اصغر عزیزی طلا گرفت تا این رشته رزمی هم عملکرد درخشانی در توکیو داشته باشد.
مدالآورانی که شاخصتر شدند
مدالآوران کاروان سردار دلها در توکیو در شرایطی ۲۰ مرد و سه بانو بودند که برخی از این مدالآوران با توجه به نوع و تعداد مدالی که کسب کردند، چهرههای ویژه کاروان ایران بودند. در این بین مهدی اولاد تنها ورزشکاری بود که توانست بیش از یک مدال به دست بیاورد. اولاد که شیرازی است و در بخش نابینایان شرکت کرده بود، توانست در پرتاب وزنه طلا و در پرتاب دیسک نقره بگیرد تا مدالآورترین ورزشکار کاروان سردار دلها لقب بگیرد.
از زهرا نعمتی هم نمیتوان گذشت، بانوی تاریخساز تیر و کمان که پس از قهرمانی در پارالمپیک لندن و ریو، در توکیو هم توانست قهرمان شود و سومین طلای متوالیاش را در تاریخ حضور در این رقابتها به دست بیاورد و به قول فوتبالیها هتتریک کند؛ یک رکورد باارزش که او را در جمع پرافتخارترین پارالمپیکیها قرار داده است.
هاشمیه متقیان هم یکی دیگر از چهرههای ویژه ایران در بازیهای توکیو بود؛ بانوی سختیکشیده اهل محله محروم ملاشیه اهواز که توانست در پارالمپیک ۲۰۲۰ تاریخساز شود و اولین مدال تاریخ دوومیدانی بانوان ایران را در بازیهای پارالمپیک به نام خودش ثبت کند. متقیان در پرتاب نیزه علاوه بر کسب مدال طلا، توانست رکورد جهان را نیز بشکند تا نامش در تاریخ ثبت شود.
آقای افتخار
تنها مدال تیمیمان در پارالمپیک ۲۰۲۰ مانند همیشه متعلق به والیبال نشسته بود؛ رشتهای که در توکیو برای هفتمین بار قهرمان شد و طلای هفتم این رشته در پارالمپیک ثبت شد تا شاگردان هادی رضایی قدرت بلامنازع این رشته باشند. والیبال نشسته ایران در ۹ دوره حضور در پارالمپیک، همواره در فینال حضور داشته و تنها در ۲۰۰۴ آتن و ۲۰۱۲ لندن به مدال نقره رسیده و در هفت فینال بعدی برنده از زمین بازی بیرون آمده و مدال طلا به نام ایران ضرب شده است.
در این بین هادی رضایی، سرمربی تیم والیبال نشسته در کنار مرتضی مهرزاد، از چهرههای شاخص کاروان سردار دلها در توکیو بود. رضایی که به عنوان سرمربی، تیم ایران را برای سومین دوره متوالی هدایت میکند در المپیکهای سئول، بارسلونا و آتلانتا به عنوان بازیکن سه مدال طلای والیبال نشسته را در کارنامه دارد، در المپیکهای ۲۰۱۲، ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ هم به عنوان سرمربی در کنار تیم حضور داشته که نتیجه آن کسب دو طلا و یک نقره بوده است تا با پنج طلا و یک نقره یکی از پرافتخارترینهای تاریخ والیبال نشسته پارالمپیک باشد.