سعید احمدیان/ روزنامه جوان- سالن استاد قاسم فارسی آکادمی ملی المپیک باشگاه انقلاب تهران، عصر سهشنبه میزبان یکی از جنجالیترین نشستهای مدیران ورزش بود، مجمع عمومی کمیته ملی المپیک، مجمعی که همانطور که پیشبینی میشد پر از حاشیه و درگیری از آب درآمد تا حواشی ورزش در روزهای پایانی سال بر متن آن پیشی بگیرد. مجمع عمومی کمیته ملی المپیک در شرایطی عصر سهشنبه برگزار شد که قرار بود این مجمع انتخاباتی باشد و رئیس جدید کمیته ملی المپیک تعیین شود، اما تعویق تدوین آییننامه انتخاباتی سبب شد مجمع ۱۷ اسفند تبدیل به یک مجمع عمومی شود و انتخابات به تعویق بیفتد. بر اساس رأی دیروز قرار است مجمع عمومی کمیته ملی المپیک در مهرماه و پس از بازیهای آسیایی برگزار شود. در گزارشی در دو پرده به حاشیهنویسی مجمع خبرساز کمیته ملی المپیک پرداختهایم.
مدال میخواهید، پول بدهید
بحث بر سر پول و بودجه ناکافی فدراسیونها یکی از مهمترین حواشی مجمع عصر سهشنبه بود، بهخصوص که تنگناهای موجود مالی و چند برابر شدن قیمت ارز در چند سال اخیر، شرایط سختی را به فدراسیونها جهت برپایی اردوها و اعزامها تحمیل کرده است، به طوری که با وجود افزایش اندک بودجهشان، هزینههایشان چند برابر شده است و این مسئله باعث شده اکثر رؤسای فدراسیونها نسبت به حساب خالی مجموعهشان، آن هم در آستانه بازیهای آسیایی معترض باشند. محدودیتهای مالی ورزش به همین خاطر یکی از بحثهای داغ مجمع عمومی کمیته ملی المپیک بود. بحث و جدلهایی که باعث شد مرتضی قربانی، رئیس جدید فدراسیون تیراندازی به دفاع از مدیران ورزش بپردازد و در میانه دعواها و جنجالها بگوید: «در ورزش با ۱۰ درصد بودجه، ۱۰۰ درصد کار انجام میشود که این افتخار است.»
با این حال مهمترین چهره معترض نشست سهشنبه علیرضا دبیر بود که نسبت به بودجه پایین کمیته ملی المپیک، اعتراض زیادی داشت. انتقادهایی که البته در ماههای اخیر به اوج رسیده و سبب شده رئیس فدراسیون کشتی در مواجهه با مسئولان وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک بارها عنوان کند بودجهای که کشتی میگیرد یکدهم افتخارآفرینیها و مدالهایی که کشتی میگیرد، نیست.
همانطور که پیشبینی میشد در مجمع عمومی کمیته ملی المپیک هم دبیر نسبت به این مسئله اعتراض شدیدی داشت و بارها با صالحیامیری، اعضای هیئت اجرایی و برخی رؤسای فدراسیونها به بحث و جدل پرداخت. بخشی از صحبتهای رئیس فدراسیون کشتی را بخوانید: «در بودجه ۳۵میلیاردی کمیته در سال۹۶، بودجه کشتی ۷میلیارد بوده که میشود یکهفتم، اما امروز گفتند بودجه کمیته ۲۱۶میلیارد است، اما با کشتی ۸میلیارد تفاهم امضا کردند که یکسیپنجم میشود. چطور توقع دارند کشتی نتیجه بگیرد، آیا حق کشتی که در المپیک بار اصلی را بر دوش میکشد، این است؛ تمام حرفم این است. آیا عدالت این است که به هرکس ۴۵ هزار تومان یارانه بدهیم، کدام رشته ۱۲سهمیه المپیک گرفته است؟»
دبیر همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به آمار اشتباهی کمیته ملی المپیک درباره بودجه اختصاص داده شده به کشتی معترض بود: «آقای نوبخت به فدراسیون ما آمد و ۵/۷ میلیارد به ما داد. ما از ترسمان گفتیم به کمیته بدهید که آنها به ما بدهند. بعد آقای کیکاووس سعیدی آن را جزو اضافه تخصیصی به کشتی میگذارد. کجا ۲۲۵درصد دادید، چرا آقای سعیدی میگوید ۲۲۵درصد بودجه را به کشتی دادهایم، من فقط میگویم اعلام کنید از ۲۱۶ میلیارد به کشتی ۸میلیارد دادید که این مبلغ هیچ است. هیئت اجرایی، بودجه ما را ۴ میلیارد میگذارد. آیا این مبلغ خرج یک اعزام میشود، من برای هر سفر ۷میلیارد هزینه دارم، آن وقت ۴ میلیارد میدهید! بعدش ۲ میلیارد میدهید و منت هم میگذارید. دعواهای من برای کسب مدال است و بودجه سه ماه قبل از بازیها به درد من نمیخورد. رئیس کاروان ایران در بازیهای آسیایی و کشورهای اسلامی پدر من را درمیآورد که چقدر مدال میگیرید، روی من حساب نکنید.»
صحبتهای دبیر البته با دفاع رئیس کمیته ملی المپیک همراه شد که صالحیامیری حق را به او داد: «از حرف دبیر دفاع میکنم که این بودجه کفاف ورزش قهرمانی را نمیدهد و واقعاً درست است. مکانیزم توزیع در گذشته سلیقهای بود که قابل دفاع نبود. دولت قبلی و فعلی نهایت تلاش را کردند، اما بیشتر از این در توانشان نیست. بودجه حقیقی ورزش کشور حداقل ۱۰۰ میلیون دلار است که بودجه یک فدراسیون در اروپاست. دبیر چه حرف بزند و چه نزند باید از کشتی دفاع کرد.»
با این حال دعواهای بودجهای و پولی سبب شد دبیر در پایان مجمع، وقتی به میان خبرنگاران آمد در اعتراض به بودجه پایین کشتی بگوید که تیم سوم کشتی به بازیهای آسیایی میرود: «با این بودجه، تیم سوم ما به مسابقات آسیایی میرود و حسن یزدانی، گرایی و امیرحسین زارع به مسابقات جهانی میروند. بازیهای آسیایی برای ما در اولویت نیست، چون پول کمی داریم.» تهدیدی که اگرچه با توجه به حساب ویژه کاروان ایران روی مدالهای کشتی در بازیهای آسیایی برای ارتقای جایگاه در جدول ردهبندی به نظر نمیرسد عملی شود، اما نشان میدهد که فدراسیون کشتی انتظار دارد به اندازه انتظاراتی که از این رشته برای گرفتن مدال وجود دارد، همانقدر هم بودجه کافی دریافت کند.
جدل بیپایان با اعضای بیکار هیئت اجرایی
یکی از مهمترین جنجالهای مجمع سهشنبه مربوط به اصرار علیرضا دبیر به کنارهگیری پنج عضو هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک بود، اعضایی که رئیس فدراسیون کشتی معتقد بود با توجه به اینکه در حال حاضر دیگر رئیس فدراسیون نیستند و دوره چهار سالهشان هم به پایان رسیده باید کنار بروند و رؤسای جدید این پنج فدراسیون تا برگزاری انتخابات جایشان را بگیرند. سوم اسفند بود که علیرضا دبیر در نامهای به صالحیامیری خواستار کنارهگیری پنج عضو هیئت اجرایی در مجمع عمومی روز ۱۷ اسفند شد.
به عقیده دبیر، فقط سه نفر از تعداد ۱۱ عضو هیئت اجرایی، جزو رؤسای فدراسیونهای المپیکی هستند و این موضوع باعث ضعیف شدن نقش فدراسیونها در هیئت اجرایی شده است. بر همین اساس نیز دبیر خواستار آن شد که آن دسته از اعضای هیئت اجرایی که هماکنون رئیس فدراسیون نیستند در مجمع روز ۱۷ اسفند استعفا و جای خود را به اعضای جدید بدهند. اشاره دبیر به مجید شایسته، مجید کیهانی، عبدی افتخاری، علیرضا رحیمی و علی دادگر، رؤسای سابق فدراسیونهای تنیس، دوومیدانی، اسکی، هندبال و تیراندازی بود که عضو هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک هستند.
به همین خاطر در مجمع روز سهشنبه رئیس فدراسیون کشتی خواهان استعفای این اعضا شد، درخواستی که با توجه به اینکه خلاف اساسنامه کمیته ملی المپیک بود رد شد. با این حال باعث ایجاد جدلهای فراوانی بین دبیر و اعضای بدون فدراسیون هیئت اجرایی شد. شایسته یکی از اعضای هیئت اجرایی به دبیر اینطور پاسخ داد: «هیئت اجرایی از کل این دوستان رأی گرفته و از حقوق همه دفاع میکند. اینکه علی جان (دبیر) با یک جمله در این جمع وزین، هیئت اجرایی را زیر سؤال ببرند کار درستی نیست.»