روزنامه نگار ورزشی 18:12 - 1400/12/23
برش‌هایی از نشست خبری علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی که خواهان عدالت در توزیع بودجه ورزش است

نصف حق کشتی را هم نمی‌دهند

رئیس فدراسیون کشتی پس از گردوخاک هفته گذشته در مجمع عمومی کمیته ملی المپیک و انتقادات تند و تیزش از متناسب نبودن بودجه کشتی با افتخاراتی که کسب می‌کند، دیروز در یک نشست خبری میزبان خبرنگاران بود، نشستی که بیشتر صحبت‌های رد‌و‌بدل شده در آن درباره بودجه ناعادلانه کشتی بود.

سعید احمدیان/ روزنامه جوان- در روزهای پایانی هفته سال، علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی در یک نشست خبری روبروی خبرنگاران نشست تا درباره مسائل مختلفی که بر کشتی در سال 1400 گذشته و همچنین برنامه‌های سال آینده صحبت کند.

حداقل نصف حق کشتی را بدهند

رئیس فدراسیون کشتی که سه‌شنبه گذشته در مجمع عمومی کمیته ملی المپیک از نحوه توزیع بودجه ورزش انتقاد کرده بود در نشست خبری دیروز هم بار دیگر خواهان احقاق حق کشتی به عنوان رشته‌ای شد که بیش از ۶۰ درصد مدال‌های کاروان ایران را می‌گیرد: «در کمیته ملی المپیک برای توزیع بودجه آمده‌اند امتیاز‌بندی کرده و عنوان کرده‌اند براساس ملاک‌هایی که در نظر گرفته شده هر فدراسیونی به هزار امتیاز برسد، ۴ میلیارد تومان بودجه می‌گیرد. مثلاً فدراسیون‌هایی مانند تکواندو و وزنه‌برداری به هزار امتیاز نزدیک شده‌اند. کشتی را باید دو رشته حساب کرد و آزاد و فرنگی دو رشته هستند. کشتی فرنگی ما هزار امتیاز را رد کرد، از آن طرف کشتی آزاد هم هزار امتیاز را رد کرده است. امتیازی‌بندی‌شان اشکال دارد، سقف بودجه را باز و دو رشته آزاد و فرنگی را جدا حساب کنید. این طرح کارشناسی امتیاز‌بندی‌شان ایراد دارد و خودشان نیز اعتراف کرده‌اند.»

علیرضا دبیر معتقد است که باید کشتی به صورت ویژه دیده شود: «با تمام احترام به رشته‌های دیگر، وزنه‌برداری و تکواندو در المپیک دو سهمیه گرفته‌اند، والیبال که سهمیه گرفته در مجموع یک مدال می‌گیرد، بسکتبال هم یک مدال می‌گیرد. در کشتی، ما در آزاد و فرنگی می‌توانیم در هر کدام شش سهمیه و در مجموع ۱۲ امتیاز بگیریم. ۴ میلیارد به ما دادند، وقتی اعتراض کردیم در دو مرحله ۲ میلیارد دیگر واریز کردند و دریافتی کشتی ۸ میلیارد شد. بعد به خاطر این ۴ میلیارد اضافی، منت گذاشتند و گفتند که ۲۰۰ درصد روی بودجه کشتی گذاشته‌ایم. پولی که سازمان برنامه و بودجه قرار بود به ما بدهد و از طریق کمیته ملی المپیک به حساب ما واریز شد را هم به حساب خودشان می‌گذارند یا هزینه دلاری که ماهانه برخی از قهرمانان کشتی از کمیته بین‌المللی المپیک می‌گیرند را به حساب بودجه ما می‌گذارند. یکی دیگر پول را می‌دهد، یکی دیگر پول را می‌گیرد، چرا به پای فدراسیون حساب می‌کنند!»

رئیس فدراسیون کشتی مدعی است، حتی نصف بودجه‌ای را که حق کشتی است هم نمی‌دهند: «حق کشتی را نمی‌گویم همه آن را بدهند، اما حداقل نصف حق کشتی را بدهند. هر چقدر در نحوه توزیع بودجه عدالت وجود نداشته باشد، اگر a تومان بودجه بشود a + ۱ باز هم چیزی درست نمی‌شود. مسئله عدالت در تخصیص بودجه است. چانه ورزش را کوچک گرفته‌اند. در مجلس بعدی یکسری ورزشکار کاندید شوند و رأی بیاورند و بودجه کشتی را افزایش بدهند. از برخی نمایندگان مجلس واقعاً ممنونم که به ورزش کمک می‌کنند.»

مدال می‌خواهند، بودجه‌اش را هم بدهند

بودجه پایین کشتی سبب شده دبیر تأکید کند که تیم دوم کشتی به بازی‌های آسیایی اعزام می‌شود و اولویت برای فدراسیون کشتی، بازی‌های جهانی صربستان است، نه آسیایی هانگژو. این در شرایطی است که مسئولان کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش روی مدال‌های کشتی برای رتبه ایران در جدول بازی‌ها حساب ویژه باز کرده‌اند: «فاصله مسابقات کشتی قهرمانی جهان و بازی‌های آسیایی، ۱۰ روز است. اگر بخواهیم تیم اصلی را اعزام کنیم، نوع تمرین تیم فرق می‌کند. باید مسئولان کمیته و وزارت بنشینند حساب و کتاب و به ما کمک کنند، نه اینکه یک ماه مانده به بازی‌های آسیایی که این به درد ما نمی‌خورد، آن‌ها الان باید کمک کنند. بازی‌هایی که شهریور و مهر برگزار می‌شود، مدالش را فروردین و اردیبهشت به گردن کشتی‌گیر می‌اندازند و الان وقت آن است که کشتی‌گیر در تمرین شلاق بخورد و تدارک خوب داشته باشد. در حال حاضر تیم اصلی‌مان راهی مسابقات قهرمانی جهان صربستان می‌شود و اسامی تیم دوم را فروردین به کمیته ملی المپیک برای اعزام به بازی‌های آسیایی اعلام می‌کنیم، مگر اینکه دوستان پای کار بیایند و برنامه ما را ببینند و جلسه کارشناسی بگذاریم.»

البته رئیس فدراسیون کشتی می‌گوید تیم دوم هم به اندازه تیم اصلی شانس مدال دارد و مسئولان نگران نباشند: «تیم دوم ما هم خوب است. البته تیم دوم هم برود باید به ما کمک کنند، کمکی که الان می‌کنند برای تیم‌های سوم و چهارم است. اگر کشتی و مدال‌های آسیایی و المپیک آن مهم است باید بودجه بدهند. اولویت اول المپیک پاریس، بعد جهانی ۲۰۲۳ که مسابقات کسب سهمیه است و پس از آن جهانی ۲۰۲۲ صربستان است. حالا هر فرد دیگری می‌گوید مسابقات دیگری هم اولویت شماست باید هزینه‌اش را بدهد. بقیه هیچ کدام اولویت اول ما نیست و اصلاً تیم‌ها بروند و ببازند.»

می‌گویند ورزش سیاسی نیست، اما روسیه را محروم می‌کنند!

بخش دیگری از صحبت‌های دبیر مربوط به حذف روسیه از مسابقات کشتی و انتقاد او از سیاسی کردن ورزش در دنیا بود: «اگر ورزش سیاسی نیست، چرا روسیه را محروم کرده‌اند. این همه کشور به کشور‌های دیگر که مظلومند حمله می‌کنند، چرا آن‌ها را محروم نمی‌کنند. کشتی جهان بدون روسیه، امریکا و ایران هیچ چیزی نیست و هر سه کشور مثل هم هستیم. در مسابقات نروژ ما، روسیه و امریکا هر کدام سه طلا گرفتیم و با اختلاف کمی اول تا سوم شدیم. قبلاً هم سوم یا چهارم می‌شدیم، ولی با ۶۰‌امتیاز اختلاف. اما حالا کشتی ایران در حال برگشتن به جایگاه واقعی است. امیدوارم که هم روسیه و هم امریکا در مسابقات حضور داشته باشند. یادمان نرود همین روسیه و امریکا باعث شدند که کشتی از المپیک حذف نشود، پوتین و اوباما نامه‌ای را امضا کردند و جلوی این کار را گرفتند.»

پس از کارشکنی امریکایی‌ها در ویزا ندادن به برخی از اعضای تیم ملی کشتی آزاد برای شرکت در مسابقه دوستانه بهمن‌ماه گذشته در تگزاس که منجر به لغو این سفر شد، دبیر دیروز از دعوت امریکایی‌ها به جام تختی خبر داد تا مهمان‌نوازی ایرانی را دوباره به آن‌ها نشان دهد: «دیشب دعوتنامه مسابقات تورنمنت کشتی جوانان جام شهید هاشمی‌نژاد را برای امریکایی‌ها امضا کردم. به جام تختی هم دعوت‌شان کرده‌ایم. دوست داریم روسیه و امریکا در رقابتی که شرکت می‌کنیم، حضور داشته باشند. این باعث رقابت می‌شود و سطح کشتی ما بالا می‌رود.»

لینک پی دی اف گزارش در روزنامه جوان