سعید احمدیان/ خبرگزاری ایرنا- کیروش و دستیارانش این هفته وارد تهران میشوند تا از چهارشنبه ۲۳ شهریور، تمرینات تیم ملی فوتبال زیر نظر سرمربی پرتغالی آغاز شود. کیروش در حالی با ۵ دستیار خارجی به تهران میآید که هنوز نام آنها به صورت رسمی اعلام نشده است. با این حال دیروز رسانههای آفریقایی، از راجر دسا به عنوان دستیار اول کیروش نام بردهاند، مربی اهل آفریقای جنوبی که سابقه همکاری با کیروش در تیم ملی آفریقای جنوبی، پرتغال و مصر را دارد.
دروازهبان شغل اجدادی دستیار اول کیروش
راجر دسای ۵۷ ساله هم مانند کارلوس کیروش متولد موزابیک بوده و در آفریقای جنوبی بزرگ شده است. مربی که به عنوان مغز متفکر تاکیتکی کیروش در تیم ملی مصر شناخته میشد و به صورت اتفاقی وارد فوتبال شده است.
دسا در یک خانواده فوتبالی بزرگ شده است. هم پدر، هم پدربزرگ و هم عمویش دروازهبان بودهاند و فوتبال هم جان او و خانوادهاش را نجات داده است. ماجرا به دوران نونهالی دسا بر میگردد؛ زمانی که آنها در موزامبیک زندگی میکردند و یکی از گروههای جدایی طلب قصد آتش زدن خانه آنها را داشت و این گروه وقتی متوجه میشود که پدر دسا دروازهبان مشهوری است، از آتش زدن خانه آنها منصرف میشود. پس از آن اتفاق دسا و خانوادهاش از موزامبیک راهی آفریقای جنوبی میشوند. مادر دسا به او میگوید که در این مهاجرت تنها میتواند دو وسیله را همراه خودش ببرد و نه بیشتر. دسا هم یک توپ فوتبال و یک توپ بسکتبال را بر میدارد.
او درباره اتفاقی که باعث شد دروازهبان شود، گفته است: پدرم همیشه میگفت من باید کاری را انجام دهم که دوست دارم و زمانی که متوجه شد در بسکتبال مهارت دارم، مرا تشویق کرد که بسکتبال بازی کنم. اما یک روز که در خیابان فوتبال بازی میکردیم، وارد دروازه شدم و به دلیل استعداد بسکتبالم، نسبتاً خوب کار کردم. او را متقاعد کردم که دوست دارم دروازهبان باشم و او به من پیشنهاد بازی داد. در کمتر از دو سال یک دروازهبان حرفهای شدم و در تیم کویکوت بنونی کارم را شروع کردم.
دسا سال ۱۹۸۴ فوتبال حرفهای خود را پس از آن آغاز کرد که جینگلس پریرا، سرمربی باشگاه کویکوت بنونی آفریقای جنوبی که پدر دسا را میشناخت، پس از ناامیدی از دروازهبان اصلی تیمش، با دسا به عنوان دروازهبان قرارداد امضا میکند. دسا در طول دوران حرفهای خود برای باشگاههای بزرگ آفریقای جنوبی Moroka Swallows و Mamelodi Sundowns بازی کرد که در هر دو تیم کاپیتانیشان را هم برعهده داشت.
دسا البته در عرصه ملی سابقه زیادی ندارد و تنها یک بازی ملی مقابل زامبیا در جام ملتهای آفریقا ۱۹۹۴ دارد، البته او جزو تیم ملی آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۶ هم بود، تیمی که برای اولین بار قهرمان آفریقا شد.
دسا یکی از معدود ورزشکارانی است که در سه رشته ورزشی ملیپوش آفریقای جنوبی بوده و در تیمهای ملی فوتبال، فوتسال و بسکتبال این کشور بازی کرده است.
دست راست کیروش
سال ۲۰۰۱ پایان دوران حرفهای دروازهبان موزامبیکی الاصل اهل آفریقای جنوبی بود و در تیم ویتز یونیورسیتی آفریقای جنوبی دستکش هایش را آویخت و وارد دنیای مربیگری شد. دسا کار مربیگری خود را در سال ۲۰۰۱ در ویتز یونیورسیتی آغاز کرد و به مدت چهار سال در این سمت باقی ماند. دسا در ژوئن ۲۰۰۷ پس از دو سال غیبت که مربی انگن سانتوس بود، دوباره به تیم سابقش برگشت و تا سال ۲۰۱۲، هدایت این تیم را بر عهده داشت. اورلاندو پیرتس، آژاکس کیپ تاون، ماریتسبورگ یونایتد، پلاتینیوم استارز تیمهای بعدی این مربی در لیگ آفریقای جنوبی بودند.
تجربه دسا در عرصه مربیگری ملی هم به همکاریهای او با کیروش برمیگردد. او در زمان حضور کیروش در تیم ملی آفریقای جنوبی، از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ به عنوان مربی دروازهبانان بافانا فعالیت میکرد. او سال ۲۰۱۰ یکی از دستیاران کیروش در تیم ملی پرتغال بود و در جامجهانی ۲۰۱۰ کنار دست سرمربی پرتغالی نشست. دسا در شهریور سال گذشته با حضور کیروش در تیم ملی مصر، پس از ۱۱ سال دوباره به سرمربی پرتغالی پیوست و به عنوان دستیار کیروش در تیم ملی مصر مشغول به کار شد.
دسا حالا پس از حضور کیروش در تیم ملی فوتبال کشورمان قرار است به عنوان دستیار اول سرمربی پرتغالی فعالیت کند تا چهارمین همکاری این دو مربی موزامبیکی الاصل در ایران رقم بخورد.
زمان کمی داریم
دسا در مصاحبهای که با رسانههای آفریقایی انجام داده است، با تائید حضورش به عنوان دستیار کیروش در تیم ملی فوتبال ایران گفت: چهارشنبه و پنجشنبه تمرینات خود را با تیم آغاز میکنیم. شنبه دوباره تمرین میکنیم و سپس به اتریش پرواز خواهیم کرد و در این اردو با اروگوئه و سنگال بازی میکنیم. این دو بازی به ما ایده خوبی میدهد. پس از آن به ایران برمیگردیم تا کارمان را پیش ببریم. ممکن است برای تماشای بازی برخی لژیونرها به اروپا پرواز کنم و احتمالا یک هفته قبل از رفتن به قطر در دبی تمرین خواهیم کرد.
دستیار آفریقایی کیروش که دومین حضورش در جامجهانی را به عنوان مربی تجربه میکند، درباره برگزاری این رقابتها در قطر، تصریح کرد: زمانی که به جامجهانی راه پیدا میکنید، یک شانس واقعی به خود میدهید. در جامجهانی قطر گرما و رطوبت برای بسیاری از بازیکنان یک چالش خواهد بود. ما زمان کوتاهی برای آماده شدن داریم و این زمان ایدهآلی نیست،در حالت ایدهآل باید یک سال با تیم ملی ایران کار میکردیم اما کارلوس تیم را میشناسد و بازیکنان او را میشناسند، زیرا او در دو جامجهانی گذشته مربی آنها بوده است.
دسا درباره اولویتش در مربیگری هم گفت: زمانی که مربی میشوم، اولویت شماره یک من این است که من و بازیکن در وهله اول یک انسان هستیم. این اولویت شماره یک است. کارلوس هم همین طور فکر میکند. اما فکر میکنم بسیاری از مربیان این را فراموش میکنند. شاید یک یا دو سال مربی بازیکنان باشیم، اما تا زمانی که بمیریم میتوانیم با هم دوست باشیم.
دسا در این مصاحبه از عملکرد کیروش در تیم ملی مصر هم دفاع کرده است، هر چند آنها نتوانستند فراعنه را به جامجهانی برسانند.
او گفت: ما یک حضور ۹ ماهه در مصر داشتیم. زمانی که برای همکاری با مصر دعوت شدیم، آنها از جمع بیست تیم برتر آفریقا خارج شده بودند و این برای کشوری مانند مصر غیرمعمول است، بنابراین آنها با مشکل مواجه بودند و ما از همان ابتدا موفق به کسب نتایج خوبی شدیم.
دسا اظهار داشت: ما به فینال جام ملتهای آفریقا رسیدیم و تیمهای برتر زیادی را شکست دادیم و به فینال رسیدیم و در ضربات پنالتی به سنگال باختیم. در انتخابی جامجهانی هم متأسفانه دوباره در ضربات پنالتی به سنگال باختیم. هدف ما صعود به جامجهانی بود که به آن نرسیدیم اما حال و هوای خوبی در مصر به جا گذاشتهایم، اما نمیتوانستم مدت زمان طولانی در مصر بمانیم.